Τρίτη, 7 Ιουνίου 2016

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ 

  Προσκυνηματικό ταξίδι στα αιματοβαμμένα χώματα της Βορείου Ηπείρου πραγματοποιήθηκε από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Λάρισας από 23 έως 25 Μαΐου 2016. Στο ταξίδι συμμετείχαν μέλη της ένωσης καθώς και φίλοι αυτών.

     Οι τόποι επίσκεψης ήταν οι Άγιοι Σαράντα, ο αρχαιολογικός χώρος στο Βουθρωτό, η Χειμάρρα, η Δερβήτσανη, η Κλεισούρα, το Αργυρόκαστρο και οι Βουλιαράτες.

    Στη Χειμάρρα έγινε επίσκεψη στο Ελληνικό σχολείο, το οποίο δεν είναι αναγνωρισμένο από την αλβανική κυβέρνηση και λειτουργεί υπό την αιγίδα της Αρχιεπισκοπής Αλβανίας και στην Ορθόδοξη εκκλησία τον Αγίων Πάντων που έκτισε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός. Αντίστοιχη επίσκεψη έγινε και στο Ελληνικό σχολείο της Δερβήτσανης.

    Προσφέρθηκαν δώρα στους μαθητές και γραφική ύλη στα σχολεία και ζήσαμε άλλη μια διάσταση της εθνικής μας υπερηφάνειας, ακούγοντας την πεντακάθαρα Ελληνική λαλιά των μαθητών, που τηρούν με ευλάβεια την Ελληνική παράδοση, τα ήθη και έθιμα της πατρίδας μας και οι οποίοι μας θύμισαν το πως ζουν, δρουν και λάμπουν οι πραγματικοί Έλληνες.

     Στην Κλεισούρα και τους Βουλιαράτες έγινε επίσκεψη στα Στρατιωτικά Νεκροταφεία των Ελλήνων πεσόντων του 1940-41. Συγκινημένοι τελέσαμε τρισάγιο, καταθέσαμε δάφνινο στεφάνι στη μνήμη Τους και δακρυσμένοι ψάλαμε το Εθνικό μας Ύμνο, κάνοντας  ελάχιστη "συντροφιά" σ' αυτούς που δεν θα επιστρέψουν ποτέ.

      Φεύγοντας από τη Βόρειο Ήπειρο, ήμασταν γεμάτοι Ελλάδα


                                                             
                                                             ΧΕΙΜΑΡΡΑ
 


ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ

                                                         
                                                                                                                                                                                                           ΔΕΡΒΗΤΣΑΝΗ

ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ
                                                                 ΒΟΥΘΡΩΤΟ


                                                        ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου