ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΑΑΣ

ΙΟΥΛΙΟΣ 2017
3 Ιουλίου:Αποκαλυπτήρια του μνημείου των τεσσάρων(4) αξιωματικών που έχασαν τη ζωή τους την 19η Απρ 2017 μετά από πτώση του Ε/Π  στο οποίο επέβαιναν στην περιοχή του Σαρανταπόρου. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν από τον Α/ΓΕΕΘΑ και παρευρέθηκαν ο πρόεδρος και πολλά μέλη του παραρτήματος, συμμαθητές και φίλοι των αθανάτων αξιωματικών.
19 Ιουλίου:Για το έργο και την προσφορά του Υγειονομικού Σώματος, η 1η Στρατιά διοργάνωσε εκδήλωση στη θερινή Λέσχη στο στρατόπεδο ''Στρατηγού Ν. Πλαστήρα''.Στην τελετή, στην οποία παρευρέθη και ο πρόεδρος του παραρτήματος,  τιμήθηκε ο Υπτγος(ΥΙ)ε.α.Παπαγεωργίου Παναγιώτης, μέλος της ΕΑΑΣ, για την προσφορά στην υπηρεσία και ιδιαίτερα για το έργο του ως Διευθυντής του 404 ΓΣΝ Λάρισας.
20 Ιουλίου:Μνημόσυνο για τους νεκρούς της Κύπρου του 1974 τελέστηκε από το Σύλλογο Κυπρίων Λάρισας στον Ι.Ν.Προφήτη Ηλία, στο οποίο παρέστη ο πρόεδρος του παραρτήματος Αντγος ε.α.Σπ. Τσιρώνης.
21 Ιουλίου: Ο πρόεδρος του παραρτήματος παρέστη, μετά από πρόσκληση, στην τελετή Παράδοσης- Παραλαβής Διοικήσεως της 110 ΠΜ που πραγματοποιήθηκε στο Α/Δ της Πτέρυγας.''ΙΟΥΝΙΟΣ 2017''
  Ενσωματωμένη εικόνα 4    
α. 11 Ιουνίου: Μνημόσυνο, για πρώτη φορά, τελέστηκε στον Ι.Ν.Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Στρ/δο ''Ν. Πλαστήρα'') για τους αποβιώσαντες αξιωματικούς, μέλη του παραρτήματος Λάρισας, με την παρουσία συζύγων και λοιπών συγγενών των. Στη συνέχεια παρατέθηκε καφές στην παρακείμενη θερινή ΛΑΦΛ. Στην τελετή παρέστη και ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς Αντγος Δημόκριτος Ζερβάκης.
                    Ενσωματωμένη εικόνα 3                             Ενσωματωμένη εικόνα 1


 β. 23 Ιουνίου: Τον απολογισμό του ΤΣ του παραρτήματος για την τριετία 2014-2017,παρουσίασε ο πρόεδρος Αντγος ε.α. Σπυρίδων Τσιρώνης. Ο απολογισμός πραγματοποιήθηκε στη λέσχη της ΕΑΑΣ, τον οποίο παρακολούθησε μικρός αριθμός μελών. Ο πρόεδρος επεσήμανε την παρουσία της ΕΑΑΣ σε όλες τις εκδηλώσεις του νομού (εθνικές, πολιτιστικές, θρησκευτικές, ομιλίες κ.λ.π.).Αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις που οργανώθηκαν, εκδρομές (Β. Ήπειρος, Βελιγράδι, Ρούπελ, Ι. Μονές περιοχής), ομιλίες κ.λ.π.και ότι την τριετία αυτή αυξήθηκαν κατά 250 περίπου τα μέλη.Χαρακτηριστική είναι η άποψή του:
    (1) Για πριμοδότηση, από κάποια ηλικία και άνω των επιθυμούντων, να παραθερίζουν σε ΚΑΑΥ (60-65 ετών με 30 μόρια, 65-69 ετών με 60 μόρια και 70 ετών και άνω με 90 μόρια).
    (2) Δεν απαιτούνται εκλογές για τα ΤΣ των παραρτημάτων, διότι οι Ενώσεις δεν είναι συνδικαλιστικά όργανα.
 Ανέφερε ότι δεν θα συνεχίσει και για την επόμενη 3ετία, για προσωπικούς λόγους, παρά την προτροπή πολλών συναδέλφων - μελών. Αποχωρεί από την προεδρεία, της ΕΑΑΣ Λάρισας πλήρως ικανοποιημένος από το έργο του ΤΣ, με τον πήχη ψηλά κατά ομολογία πολύ μεγάλου αριθμού μελών, αλλά των Αρχών και πολιτών της Λάρισας, πέραν από πολιτικές ιδεολογίες.
                          Ενσωματωμένη εικόνα 4  
                          Ενσωματωμένη εικόνα 5

ΜΑΙΟΣ 2017
  1. ΚΑΑΥ: Άρχισε η παραθεριστική περίοδος στο ΚΑΑΥ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ. Υπέβαλλαν δηλώσεις 258 μέλη και διατέθηκαν από την 1η Στρατιά, συνολικά για τις 12 περιόδους, 71 οικήματα.
Ενσωματωμένη εικόνα 3
  2. 23 Μαι 2017: Μία εξαιρετική και πνευματικού περιεχομένου επίσκεψη πραγματοποιήθηκε από μέλη της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Λάρισας, στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Σιαμάδων Καλαμπάκας. Σε ένα Μοναστήρι, μεταβυζαντινής αρχιτεκτονικής, για ελάχιστη απόδοση τιμής στον Άγιο Νικόλαο, Αρχιεπίσκοπου Μύρων – Λυκίας, στον οποίο και είναι αφιερωμένο το καθολικό.
Η υποδοχή των επισκεπτών έγινε από τον Αρχιμανδρίτη Μακάριο, με καμπανοκρουσίες και σημαίνοντας το σήμαντρο. Ο π. Μακάριος είναι πρώην αξιωματικός του Πυροβολικού απόφοιτος της ΣΣΕ, τάξεως 1282. Στη συνέχεια με κατάνυξη τελέστηκε πανηγυρικός Αναστάσιμος Εσπερινός, με ιεροψάλτη τον Ανχη (ΤΧ) ε.α. Λεβιδιώτη Ιωάννη.
Στην πνευματική συζήτηση που ακολούθησε στο Αρχονταρίκι, ο Μοναχός Μακάριος εξέφρασε τη χαρά του γιατί έβλεπε συναδέλφους αξιωματικούς με τους οποίους είχε συνυπηρετήσει κατά το παρελθόν. Τόνισε μάλιστα ότι το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, είναι Μοναστήρι των αποστράτων. 
Ενσωματωμένη εικόνα 2
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2017
α. 2 Απρ 2017. Μέλη του Παραρτήματος με ένα(1) λεωφορείο μετέβησαν στο Λιτόχωρο και συμμετείχαν στις εκδηλώσεις (Μνημόσυνο-Καταθέσεις στεφάνων) της Μάχης του Λιτοχώρου την 30/31 Μαρ 1946.
β. 5 Απρ 2017. Μετά από πρόσκληση, ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς Αντγος Ζερβάκης Δημόκριτος, επισκέφτηκε την ΕΑΑΣ για μία γνωριμία με τα μέλη του Παραρτήματος και για ευχές του Πάσχα.
γ. 8 Απρ 2017. Ετήσιο Μνημόσυνο στη μνήμη των Θεσσαλών Υγειονομικού Στρατιωτικών τελέστηκε στο μνημείο του 404 ΓΣΝ. Στην τελετή παρευρέθηκαν ο πρόεδρος με μέλη του Παραρτήματος.

δ. 9 Απρ 2017. Μέλη του Παραρτήματος και με πρωτοβουλία του προέδρου  Αντγου ε.α. Σπυρίδωνα Τσιρώνη, πραγματοποίησαν προσκηνυματική εκδρομή στα Οχυρά του ΡΟΥΠΕΛ στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Μάχης των Οχυρών. Στη συνέχεια μετέβησαν για προσκύνημα στην Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου Σερρών.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2016
α. 4 Δεκ 2016, εορτή Αγίας Βαρβάρας. Εορτάσθηκε στο Στρ/δο ''ΜΠΟΥΓΑ''στον ομώνυμο ναό, η μνήμη της Μεγαλομάρτυρος Αγίας Βαρβάρας Προστάτιδος του Πυροβολικού, με εσπερινό και αρτοκλασία το απόγευμα της 3ης Δεκ και Δοξολογία την επομένη. Με το πέρας προσεφέρθησαν οι πατροπαράδοτοι λουκουμάδες. Τις εκδηλώσεις παρευρέθησαν ο Διοικητής 1ης Στρατιάς Αντγος Λεοντάρης Ηλίας, λοιπές στρατιωτικές και πολιτικές αρχές του νομού και της πόλεως, ο πρόεδρος με το ΤΣ και μέλη της ΕΑΑΣ Λάρισας και πλήθος κόσμου. Την οργάνωση της εορταστικής εκδήλωσης είχε η 32 Α/ΚΜΜΠ(Π/Ν).
β. 13 Δεκ 2016, Παρουσίαση Βιβλίου. Στο αμφιθέατρο του 4ου Δημοτικού σχολείου Λάρισας, ο πρόεδρος του παραρτήματος Αντγος Σπυρίδων Τσιρώνης, παρουσίασε, με άλλους δύο παρουσιαστές, το βιβλίο του Αντγου ε.α. Αραμπατζή Γεωργίου με τίτλο ''Από τον Ιερό Λόχο στους Θρυλικούς ΛΟΚ'' (Πολεμική δράση των Ελλήνων Καταδρομέων 1942-1974). Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Διοικητής με τον Επιτελάρχη της 1ης Στρατιάς,τους οποίους τίμησε με αναμνηστική πλακέτα η Λέσχη Καταδρομέων ν. Λαρίσης, ε.ε και ε.α. αξιωματικοί, μέλη της ΕΑΑΣ, αλλά και μεγάλος αριθμός πολιτών.
γ. 21 Δεκ 2016, Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση. Στη λέσχη τους συγκεντρώθηκαν οι απόστρατοι αξιωματικοί της Λάρισας και αντάλλαξαν Χριστουγεννιάτικες ευχές. Προσφέρθηκαν μελομακάρονα, κονιάκ και αναψυκτικά.
Ενσωματωμένη εικόνα 2
δ. 21 Δεκ 2016, Συγκέντρωση Τροφίμων. Μετά από προγραμματισμένη ενέργεια του ΤΣ του παραρτήματος, συγκεντρώθηκαν είδη τροφίμων πρώτης ανάγκης, τα οποία πακετοποιήθηκαν και παραδόθηκαν στον Ι. Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Λάρισας(πλησίον των στρατιωτικού νεκροταφείου) για διανομή σε οικογένειες που έχουν άμεση ανάγκη.
Ενσωματωμένη εικόνα 1
ε. 23 Δεκ 2016, Ευχές στη Στρατιά. Ο πρόεδρος με το ΤΣ και τον Σχη ε.α Γεργάκη Δημήτριο, μέλος της ΕΑΑΣ και πρόεδρο της Πανελλήνιας Λέσχης Καταδρομέων, μετέβησαν στην 1η Στρατιά για ευχές Χριστουγέννων με τον Διοικητή και το Επιτελείο.
Ενσωματωμένη εικόνα 3

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ- ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016
α. 30 Σεπ 2016, ομιλία στην 1η ΣΤΡΑΤΙΑ.
    Πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο αμφιθέατρο της 1ης Στρατιάς από τον Υπτγο (ΥΠ) ε.α. Γεώργιο Λεονταρή, μέλος του Παραρτήματος Λάρισας, ομιλία με θέμα ''Η Μικρασιατική Καταστροφή από τη Σκοπιά του Έλληνα Αιχμαλώτου'' την οποία παρακολούθησαν στελέχη της Στρατιάς, μέλη του ΤΣ και της ΕΑΑΣ Λάρισας και αριθμός πολιτών της πόλεως.
β. 9 Οκτ 2016, Μάχη Σαρανταπόρου.
   Για τον εορτασμό της 104ης Επετείου της Μάχης του Σαρανταπόρου, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις στο ''Χάνι Χατζηγώγου'' με Επιμνημόσυνη Δέηση από τον Μητροπολίτη Ελλασώνος και καταθέσεις στεφάνων. Στη συνέχεια, στην πλατεία του χωριού Σαραντάπορο, έγιναν τα αποκαλυπτήρια μνημείου του ήρωα Δεκανέα Γεράσιμου Ραπτόπουλου. Στις εκδηλώσεις,όπου παρέστησαν ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς Αντγος Ηλίας Λεοντάρης και αντιπροσωπία Αξκών, οι αρχές του νομού Λάρισας και του Δήμου Ελασσώνος, κάτοικοι και μαθητές σχολείων της περιοχής, παραβρέθηκαν ο πρόεδρος, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι, με το ΤΣ και μέλη του παραρτήματος.
γ. 14 Οκτ 2016.
    Ο πρόεδρος του Παραρτήματος με τον αντίστοιχο πρόεδρο της ΕΑΑΑ Λάρισας, επισκέφτηκαν το νέο Δντή του 404 ΓΣΝ Σχη(ΥΙ) Καραθανάση Δημήτριο και συζήτησαν θέματα που αφορούν ανάγκες των αποστράτων αξκών. 
δ. 16 Οκτ 2016. 
   Ο πρόεδρος του ΤΣ, παρέστη , μετά από πρόσκληση, στο ετήσιο μνημόσυνο για τους πεσόντες και θανόντες αξκούς της Πολεμικής Αεροπορίας που έγινε στον Ι.Ν.Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην 110 ΠΜ, με μέριμνα της ΕΑΑΑ Λάρισας.
ε. 17 Οκτ 2016, απονομή Πολεμικής Σημαίας.
   Πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο ''Στρατηγού Ν. Πλαστήρα'' με μέριμνα της 1ης Στρατιάς, τελετή απονομής Πολεμικής Σημαίας σε Σχηματισμούς, Συγκροτήματα και Μονάδες του Στρατού. Η τελετή έγινε παρουσία του ΥΕΘΑ κ. Π. Καμμένου, Α/ΓΕΕΘΑ, Α/ΓΕΣ και παρευρέθηκαν ο πρόεδρος με το ΤΣ και μέλη του παραρτήματος.
στ. 28 Οκτ 2016. 
   Εκδηλώσεις για την επέτειο της Εθνικής Εορτής πραγματοποιήθηκαν στην πόλη της Λάρισας με Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ι. Ν. του Αγίου Αχιλλείου, κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο και παρέλαση μαθητών και τμημάτων του Στρατού και της Πολεμικής Αεροπορίας. Στις εκδηλώσεις παρευρέθησαν ο πρόεδρος, το ΤΣ και μέλη του παραρτήματος.
ζ. 8 Νοε 2016, εορτή της Πολεμικής Αεροπορίας.
   Στις εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην 110 ΠΜ, παρευρέθηκαν ο πρόεδρος με το ΤΣ και μέλη του παραρτήματος.
η. 11 Νοε 2016. 
   Πραγματοποιήθηκε στη ΛΑΦ Λάρισας παρουσίαση του βιβλίου του Υπτγου(ΤΘ) ε.α.Παρίση Ιωάννη ''Αριστοτέλης και Αλέξανδρος, Συνάντηση δύο Μεγαλοφυών'', με συντονιστή τον Σχη(ΤΧ)ε.α. Παπαπαρίση Απόστολο, μέλος και πρώην πρόεδρο της ΕΑΑΣ Λάρισας.
θ. 18 Νοε 2016.
   Στις εγκαταστάσεις του παραρτήματος, πραγματοποιήθηκε ομιλία σε μέλη του παραρτήματος από τους ιατρούς Σχη(ΥΙ)ε.α. Χαλίτσιο Γεώργιο παθολόγο και Σχη(ΥΙ)ε.α. Αχταρόπουλο Αθανάσιο οφθαλμίατρο, με αναφορά αντίστοιχα σε θέματα επί του Σακχαρώδους Διαβήτη - Αρτηριακή Πίεση και Οφθαλμολογικές Παθήσεις.Στη συνέχεια από ιατρό του 404 ΓΣΝ (Επίατρο Βασ. Καραβασίλη), αναφέρθηκαν οι δυνατότητες και οι παροχές του Στρατιωτικού Νοσοκομείου.
Ενσωματωμένη εικόνα 1

ι. 21 Νοε 2016, εορτή των Ενόπλων Δυνάμεων. 
   Στις εκδηλώσεις της εορτής που περιελάμβαναν Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ι. Ν. του Αγίου Αχιλλείου από τον Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ.Ιγνάτιο και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της Λάρισας, παρευρέθησαν ο πρόεδρος και μέλη του παραρτήματος.

Περιοχή συνημμένων

ΙΟΥΝ-ΙΟΥΛ-ΑΥΓ-ΣΕΠ 2016

α.24 Ιουν 2016, Θυρανοίξια: 
  Τελέστηκαν τα θυρανοίξια του νεόδμητου Ιερού Ναού Αγίου Πα'ι'σίου του Αγιορείτου στο Στρατόπεδο του 730ΤΜΧ Γ/Φ (Αμπελώνας Λάρισας) χοροστατούντος του Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιγνατίου. Παρευρέθηκαν ο πρόεδρος και μέλη του Παραρτήματος, καθώς αξιωματικοί της 1ης Στρατιάς και πλήθος προσκυνητών της περιοχής.
β.20 Ιουλ 2016, Επέτειος εισβολής στην Κύπρο: 
 Τελέστηκε στον Ι.Ν. του Προφήτη Ηλία Λαρίσης παρουσία του Μητροπολίτου κ.κ. Ιγνατίου, μνημόσυνο για τους νεκρούς και αγνοουμένους κατά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο το 1974. Ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Παραρτήματος Αντγος ε.α. Σπ. Τσιρώνης. Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων στο υπάρχον μνημείο στο κέντρο της πόλεως.
γ.6 Αυγ 2016, Εορτή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος: 
   Ο πρόεδρος με το ΤΣ και μέλη του παραρτήματος, παρευρέθηκαν στις εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην 1η Στρατιά, λόγω της εορτής του υπάρχοντος Ι. Ναού στο στρατόπεδο αυτής.
δ.28 Αυγ 2016,''ΓΡΑΜΜΟΣ'':
  Το ΤΣ και μέλη του παραρτήματος, συμμετείχαν με ένα (1) λεωφορείο στις εκδηλώσεις μνήμης, που πραγματοποιήθηκαν στο ΓΡΑΜΜΟ, καθώς και στην επιμνημόσυνη δέση στο Μαυσωλείο της Κόνιτσας. 5 Σεπ 2016:

 Ο αντιπρόεδρος και μέλη του παραρτήματος, μετά από πρόσκληση, παρευρέθηκαν στα εγκαίνια της νέας πτέρυγας νοσηλείας του 404 ΓΣΝ παρουσία του Διοικητού 1ης Στρατιάς, πολιτικών και δημοτικών αρχών της πόλεως.

18 Σεπ 2016: 
 Στις εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας που πραγματοποιήθηκαν στον Μητροπολιτικό Ι.Ν.Αγίου Αχιλλείου (μνημόσυνο) και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλεως, παρευρέθηκαν ο πρόεδρος και μέλη του παραρτήματος.

ΜΑΙΟΣ 2016
α.5 Μαι 2016, Εορτή Αγίας Ειρήνης: Εορτάστηκε η Προστάτιδα της πρώην Ελληνικής Χωροφυλακής και στη Δοξολογία παρευρέθη ο πρόεδρος του Παραρτήματος.
β. 6 Μαι 2016, Εορτή Αγίου Γεωργίου: Στην έδρα της 1ης Στρατιάς τελέστηκε Δοξολογία για την εορτή του Προστάτη Αγίου του Στρατού Ξηράς, στην οποία παρευρέθηκαν ο πρόεδρος με το ΤΣ και μέλη του Παραρτήματος.
γ. 9 Μαι 2016,Ημέρα Λήξεως Β'ΠΠ: Στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλίου, τελέστηκε επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο ηρώο της Λάρισας υπέρ των θυμάτων του πολέμου. Παρέστη ο πρόεδρος του παραρτήματος.  
δ. 22 Μαι 2016, Γενοκτονία των Ποντίων: Στην επιμνημόσυνη Δέηση που τελέστηκε στον Ι.Ν.Αναλήψεως Λάρισας, παρέστη ο πρόεδρος του παραρτήματος.
ε. 23 με 25 Μαι 2016, στη Β. ΗΠΕΙΡΟ: Πραγματοποιήθηκε προσκυνηματική εκδρομή σε πόλεις και χωριά της Β. Ηπείρου από τα μέλη και φίλους της ΕΑΑΣ με τις οικογένειές τους, η οποία οργανώθηκε από το Παράρτημά μας. Τρισάγιο με κατάθεση στεφάνων στα στρατιωτικά νεκροταφεία Κλεισούρας και Βουλιαράτες και επίσκεψη στο Δημοτικό-Γυμνάσιο Χιμάρας και στο Νηπιαγωγείο Δερβιτσανης, όπου δόθηκαν σχολικά είδη.
στ. 24 Μαι 2016,Άσκηση ''MILEX''. Στην έδρα του Ελληνικού Στρατηγείου Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης(ΕΣΕΕΕ), Στρ/δο ''Ν.ΠΛΑΣΤΗΡΑ'', πραγματοποιήθηκε διακεκριμένων επισκεπτών με τη λήξη της άσκησης. Μετά από πρόσκληση, παρευρέθηκαν ο πρόεδρος Αντγος ε.α. Σπ. Τσιρώνης με τον Σχη ε.α Γρηγ. Παπαχαραλάμπους. Το ΕΣΕΕΕ είναι ένα (1) από τα πέντε (5) Στρατηγεία της Ε.Ε.  

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

    Προσκυνηματικό ταξίδι στα αιματοβαμμένα χώματα της Βορείου Ηπείρου πραγματοποιήθηκε από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Λάρισας από 23 έως 25 Μαΐου 2016. Στο ταξίδι συμμετείχαν μέλη της ένωσης καθώς και φίλοι αυτών.

   Οι τόποι επίσκεψης ήταν οι Άγιοι Σαράντα, ο αρχαιολογικός χώρος στο Βουθρωτό, η Χιμάρα, η Δερβήτσανη, η Κλεισούρα, το Αργυρόκαστρο και οι Βουλιαράτες.

  Στη Χιμάρα έγινε επίσκεψη στο Ελληνικό σχολείο, το οποίο δεν είναι αναγνωρισμένο από την αλβανική κυβέρνηση και λειτουργεί υπό την αιγίδα της Αρχιεπισκοπής Αλβανίας και στην Ορθόδοξη εκκλησία τον Αγίων Πάντων που έκτισε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός. Αντίστοιχη επίσκεψη έγινε και στο Ελληνικό σχολείο της Δερβήτσανης.

   Προσφέρθηκαν δώρα στους μαθητές και γραφική ύλη στα σχολεία και ζήσαμε άλλη μια διάσταση της εθνικής μας περηφάνειας, ακούγοντας την πεντακάθαρα Ελληνική λαλιά των μαθητών, που τηρούν με ευλάβεια την Ελληνική παράδοση, τα ήθη και έθιμα της πατρίδας μας και οι οποίοι μας θύμισαν το πως ζουν, δρουν και λάμπουν οι πραγματικοί Έλληνες.

  Στην Κλεισούρα και τους Βουλιαράτες έγινε επίσκεψη στα Στρατιωτικά Νεκροταφεία των Ελλήνων πεσόντων του 1940-41. Συγκινημένοι τελέσαμε τρισάγιο, καταθέσαμε δάφνινο στεφάνι στη μνήμη Τους και δακρυσμένοι ψάλαμε το Εθνικό μας Ύμνο, κάνοντας  ελάχιστη "συντροφιά" σ' αυτούς που δεν θα επιστρέψουν ποτέ.
   Φεύγοντας από τη Βόρειο Ήπειρο, ήμασταν γεμάτοι Ελλάδα...

Λαρισαίοι απόστρατοι στη Βόρεια Ήπειρο

(Larissanet.gr)
Λαρισαίοι απόστρατοι στη Βόρεια Ήπειρο
Προσκυνηματικό ταξίδι στα αιματοβαμμένα χώματα της Βορείου Ηπείρου πραγματοποιήθηκε από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Λάρισας από 23 έως 25 Μαΐου 2016. Στο ταξίδι συμμετείχαν μέλη της ένωσης καθώς και φίλοι αυτών.
Οι τόποι επίσκεψης ήταν οι Άγιοι Σαράντα, ο αρχαιολογικός χώρος στο Βουθρωτό, η Χιμάρα, η Δερβήτσανη, η Κλεισούρα, το Αργυρόκαστρο και οι Βουλιαράτες.
Μεταξύ άλλων επισημαίνονται τα εξής:
«Στη Χιμάρα έγινε επίσκεψη στο ελληνικό σχολείο, το οποίο δεν είναι αναγνωρισμένο από την αλβανική κυβέρνηση και λειτουργεί υπό την αιγίδα της Αρχιεπισκοπής Αλβανίας και στην Ορθόδοξη εκκλησία τον Αγίων Πάντων που έκτισε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός. Αντίστοιχη επίσκεψη έγινε και στο ελληνικό σχολείο της Δερβήτσανης.
Οι εκδρομείς πρόσφεραν δώρα στους μαθητές και γραφική ύλη στα σχολεία και έζησαν άλλη μια διάσταση της εθνικής μας περηφάνειας, ακούγοντας την πεντακάθαρα ελληνική λαλιά των μαθητών, που τηρούν με ευλάβεια την ελληνική παράδοση, τα ήθη και έθιμα της πατρίδας μας και οι οποίοι τους θύμισαν το πως ζουν, δρουν και λάμπουν οι πραγματικοί Έλληνες.
αποστρατοι Βορειος Ηπειρος

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2016

     α.Εκδρομή στο ΡΟΥΠΕΛ: Την 10η Απρ 2016, το ΤΣ και μέλη του Παρατήματος συμμετείχαν με δύ (2) λεωφορεία (82 άτομα) στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο ''ΡΟΥΠΕΛ'', για την επέτειο της Μάχης των Οχυρών'', όπου και κατατέθηκε στεφάνι από τον Πρόεδρο του Παραρτήματος.
     β.ΚΑΑΥ 2016: Από 11 έως 19 Απρ 2016, 252 μέλη του Παραρτήματος υπέβαλαν τις προβλεπόμενες δηλώσεις για παραθερισμό στο ΚΑΑΥ Πλαταμώνα την περίοδο του 2016. Ο έλεγχος των δηλώσεων, για την επάρκεια των προβλεπομένων δικαιολογητικών, την ακρίβεια των δηλωθέντων στοιχείων και η επιλογή αυτών που θα παραθερίσουν, έγινε από επιτροπή εθελοντών μελών του Παραρτήματος. 
    γ.Διαμαρτυρία Θεσ/νίκης: Στη Συγκέντρωση-Διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε στη Θεσ/νίκη την 15η Απρ 2016, μετέβη ο πρόεδρος και πολύ μικρός αριθμός μελών του Παραρτήματος, οι οποίοι κινήθηκαν μόνοι τους.
   δ. Επίσκεψη στον Διοικητή Στρατιάς: Την 19η Απρ 2016, ο Πρόεδρος με τον Αντιπρόεδρο επισκέφτηκαν τον Διοικητή 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ, για ευχές του Πάσχα, αλλά και λόγω αναλήψεως των νέων του καθηκόντων, από 21 Μαρ 2016.
    ε. Προσκύνημα στο Άγιο Όρος:  Από 17 έως 20 Απρ 2016, ομάδα μελών του Παραρτήματος πραγματοποίησαν προσκυνηματική επίσκεψη σε Μονές του Αγίου Όρους. Στη  Ιερά Σκήτη του Προφήτη Ηλία, επιδόθηκε στον Ηγούμενο αυτής η πλακέτα της ΕΑΑΣ
    στ.Μνημόσυνο Υγειονομικού: Την 23η Απρ 2016, πλησίον του 404 ΓΣΝ (ΛΑΡΙΣΑ), πραγματοποιήθηκε παρουσία των στρατιωτικών και πολιτικών αρχών της πόλεως, επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των Υγειονομικών Στρατιωτικών Θεσσαλών, με κατάθεση στεφάνων.

ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΔΟΜΕΝΙΚΟΥ

    Εκδήλωση μνήμης πραγματοποιήθηκε την 16η Φεβ 2016 για την μαρτυρική επέτειο των 73 χρόνων από το ολοκαύτωμα του Δομένικου και την ομαδική εκτέλεση των 150 και πλέον κατοίκων των Δομένικου, Δαμασίου και Μεσοχωρίου από τα Ιταλικά στρατεύματα κατοχής στις 16 Φεβρουαρίου 1943.
 Αρχικά έγινε Επιμνημόσυνη Δέηση χοροστατούντος του  Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελασσώνος κ.κ. Χαρίτωνος , με προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων στη θέση ''ΚΑΥΚΑΚΙ'' και στη συνέχεια στο Δομένικο επιμνημόσυνη δέηση στην προτομή του Διοικητού  της Υποδιεύθυνσης Χωροφυλακής Ελασσώνος Μοιράρχου Μπάμπαλη Νικολάου, που είχε υψώσει τη δική του φωνή διαμαρτυρίας  για το φοβερό έγκλημα των Ιταλών.
   Στην εκδήλωση, πέραν των τοπικών αρχών και εκπροσώπων της Στρατιάς, ΑΤΑ, ΕΛ.ΑΣ, Πυροσβεστικού Σώματος κ.λ.π., παρευρέθη και ο στρατιωτικός ακόλουθος της Ιταλικής Πρεσβείας των Αθηνών, Σχης Αντόνιο Αλμπανέζε 

23 Δεκεμβρίου 2014


Παράδοση συγκεντρωμένων τροφίμων από το τοπικό συμβούλιο ΕΑΑΣ Λάρισας, σε συνεννόηση με την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης-Τυρνάβου, σε ενορίες της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου