ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ (ΙΣΤΟΡΙΚΑ)

6 ΙΟΥΝΙΟΥ

5 ΙΟΥΝΙΟΥ 
1825- Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος δολοφονείται στην Ακρόπολη, όπου ήταν φυλακισμένος, από τους οπαδούς των Οπλαρχηγών Γκούρα, Μαμούρη και άλλων συνεργατών των (έπεσε θύμα πολιτικών διενέξεων και σκευωριών). 
1896- Αποβίβαση ανταρτικού σώματος του Μακεδόνα Οπλαρχηγού Αθανασίου Μπρούφα, δυνάμεως 85 αντρών, στη Σκάλα Ελευθεροχωρίου Θερμαϊκού, το οποίο διατήρησε για μεγάλο χρονικό διάστημα την Επανάσταση στη Δυτ. Μακεδονία, εναντίον των Τούρκων.
1944- Οι ελληνικές κορβέττες "ΚΡΙΕΖΗΣ", με Κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Δημ.Πανά-Κιοσσέ και "ΤΟΜΠΑΖΗΣ", με Κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Γεώργιο Παναγιωτόπουλο, αποπλέουν από τις αγγλικές ακτές του Γουέστ Σόλεντ (West Solent) και συμμετέχουν στις αποβατικές επιχειρήσεις των Συμμάχων στη Νορμανδία της Γαλλίας.
4 ΙΟΥΝΙΟΥ
1456Οι Οθωμανοί Τούρκοι κυριεύουν την Αθήνα  
1827- Αποτυχημένη Ναυτική Εκστρατεία του Κόχραν στην Αίγυπτο. Ο Κων/νος Κανάρης  καίει μέσα στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας την προφυλακίδα του Αιγυπτιακού Στόλου.
1878Υπογράφεται η Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, με την οποία η Κύπρος περιέρχεται από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στην Αγγλία.
1897-Τέλος Ελληνοτουρκικού Πολέμου 1897. Υπογράφεται οριστική ανακωχή μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας
1941- Γίνονται στην Αθήνα οι πρώτες εκτελέσεις Ελλήνων από τους Γερμανούς.

3 ΙΟΥΝΙΟΥ
322 π.Χ.-Ο Μ. Αλέξανδρος, ενώ είχε τερματίσει τις προπαρασκευές του για τη μεγάλη εκστρατεία, την οποία σχεδίαζε προς κατάκτηση της Αραβίας, ασθενεί αιφνιδίως στη Βαβυλώνα.
1397Ο Γιανούπ Πασάς καταλαμβάνει το Άργος και το Λιοντάρι. Οι κάτοικοι του Άργους, ανερχόμενοι στις 30.000 μεταφέρθηκαν ομαδικά στη Μ. Ασία, όπου διασκορπίστηκαν σε διάφορα μέρη.
1789- Ο Λ. Κατσώνης καταναυμαχεί τον τουρκικό στόλο έξω από την Τήνο. 
1927- Εναρξη λειτουργίας της Εθνικής Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδος.  
1941- Τα γερμανικά στρατεύματα. μετά τις μεγάλες απώλειες κατά την μάχη της Κρήτης, εκδικούνται με αγριότητα κατά του χωριού Κάνδανος των Χανίων φονεύοντας τους εναπομείναντες κατοίκους και ανασκάπτοντας το χωριό από τα θεμέλια.Σε ανάμνηση της θηριωδίας έστησαν πινακίδα με την επιγραφή: <<Εδώ ήτο η Κάνδανος>>.
1942- Σε αντίποινα δολιοφθοράς (σαμποτάζ) στο Α/Δ Ηρακλείου Κρήτης από Έλληνες και Άγγλους σαμποτέρ, τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής εκτελούν, στην περιοχή της κοινότητας Γαζιού, 62 πρόκριτους του Ηρακλείου.

2 ΙΟΥΝΙΟΥ
544- Βάνδαλοι μπαίνουν στη Ρώμη και την λεηλατούν για δύο εβδομάδες. Φεύγοντας παίρνουν μαζί τους πολύτιμα αντικείμενα από το Ναό της Ιερουσαλήμ, που είχε φέρει στην πόλη ο Αυτοκράτορας Τίτος. Ανάμεσα στη λεία τους θα βρεθούν και η Αυτοκράτειρα Ευδοξία και οι κόρες της Ευδοκία και Πλακεντία.
815- Πεθαίνει ο Πατριάρχης Νικηφόρος της Κωνσταντινούπολης, που αργότερα θα ανακηρυχθεί Άγιος.
1823- Δύναμη Κρητών, κυρίως Σφακιανών, επιτίθεται κατά των Τούρκων στο στενό πέρασμα Κανδάνου Χανίων. Οι τούρκοι τρέπονται σε φυγή,  εγκαταλείποντας 800 νεκρούς.
1825- Ο Τουρκικός Στόλος της Σούδας με 30 πλοία (κορβέτες, βρίκια και φρεγάτες) και ναυμαχεί με ισάριθμο περίπου Ελληνικό Στόλο. Οι Τούρκοι χάνουν την ναυμαρχίδα τους (φρεγάτα με 14 πυροβ.ολα και 300 άντρες) και επιστρέφει στο λιμάνι της Σούδας.
1829- Ο Ομέρ Πασάς της Εύβοιας με 2.250 Τουρκαλβανούς, συγκρούεται στην τοποθεσία Ανηφορίτη, κοντά στη Θήβα, με τμήματα των Κριεζώτη, Δυοβουνιώτη, Ράγκου και Λάζου (800 περίπου άντρες). Μετά από πολύωρη μάχη ο Ομέρ υποχωρεί με 50 νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Ελληνικές απώλειες 4 νεκροί και 13 τραυματίες  
1891-Υιοθετείται από τη Διεθνή Ένωση Ποδοσφαίρου, την οποία αποτελούν οι ομοσπονδίες Αγγλίας, Σκωτίας, Ουαλίας και Ιρλανδίας, ο κανονισμός του πέναλτι. Υπήρξε μία ιδέα του ιρλανδού επιχειρηματία και τερματοφύλακα Γουίλιαμ Μακ Κραμ.
1905- Μετά τη δολοφονία του Έλληνα πρωθυπουργού, ο Δημήτριος Ράλλης αναλαμβάνει την αρχηγία του Δηλιγιαννικού κόμματος και σχηματίζει ξανά Κυβέρνηση, που διατηρείται στην εξουσία 6 μήνες.
1920- Δολοφονείται στο Παρίσι ο Πρόεδρος της Αλβανικής Δημοκρατίας, Εσάτ πασάς, από νεαρό Αλβανό καθηγητή, επειδή "πούλησε την πατρίδα στους Ιταλούς". 
1921- Ενθαρρυντικούς λόγους προς τους κατοίκους του Αϊδινίου και της Σμύρνης απευθύνει ο βασιλιάς Κωνσταντίνος και ο πρωθυπουργός Δημήτριος Γούναρης.
1933- Αναχωρεί για το Λονδίνο η Ελληνική αποστολή, προκειμένου να προβεί στον οριστικό διακανονισμό του εξωτερικού δημόσιου χρέους της χώρας.
1937- Ηλεκτροκίνηση του  σιδηρόδρομου Πειραιά - Κηφισιάς.
1941- Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος αρνείται να ορκίσει την κυβέρνηση των δωσίλογων του Τσολάκογλου και καθαιρείται.
1941- Γερμανοί αλεξιπτωτιστές εκτελούν τους άρρενες κατοίκους του χωριού Κοντομαρί των Χανίων, ως αντίποινα για τη συμμετοχή του ντόπιου πληθυσμού στη Μάχη της Κρήτης. Είναι τα πρώτα από μία σειρά αντιποίνων που θα γίνουν στην Κρήτη από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
1943- Η βασιλική οικογένεια επιβιβάζεται στον Ωρωπό,στη βασιλική θαλαμηγό "Σφακτηρία" και με συνοδεία 2 Γαλλικών αντιτορπιλικών , φτάνει στην Ιταλία. Από εκεί αναχωρεί για την Ελβετία, όπου παρέμεινε σ' όλη τη διάρκεια του πολέμου.
1943- Το Ελληνικό αντιτορπιλικό "Βασίλισσα Όλγα", με κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Γεώργιο Μπλέσσα, μαζί με το Αγγλικό αντιτορπιλικό "Τζέρβις" βυθίζουν, κοντά στην Καλαβρία της Σικελίας, 1 αντιτορπιλικό, 1 τορπιλοβόλο και 2 ιταλικά πλοία ιταλικής νηοπομπής.  
1946- Οι Ιταλοί επιλέγουν με δημοψήφισμα τη μετατροπή του πολιτεύματος από Μοναρχία σε Δημοκρατία και ο βασιλιάς Ουμβέρτος Β' εξορίζεται. 
1949- Η Υπεριορδανία μετονομάζεται και πάλι σε Χασεμίτ, βασίλειο της Ιορδανίας.
1953- Πραγματοποιείται η στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ Β' της Αγγλίας, η οποία είναι η πρώτη, που μεταδίδεται τηλεοπτικά σε όλο τον κόσμο. 
1955- Οι ηγέτες της Γιουγκοσλαβίας και της ΕΣΣΔ, Γιόζιπ Τίτο και Νικίτα Χρουστσόφ, συμφωνούν να αποκαταστήσουν τις διμερείς σχέσεις τους.
1962- Πραγματοποιείται ένα από τα σκληρότερα παιχνίδια στην ιστορία των Μουντιάλ. Η Χιλή αντιμετωπίζει την Ιταλία και η αστυνομία επεμβαίνει πολλές φορές για να χωρίσει τους παίκτες. Η «μάχη του Σαντιάγο» όπως έμεινε γνωστό το ματς έληξε 2-0 υπέρ των Χιλιανών. 
1964- Ο Γιάσερ Αραφάτ ιδρύει στην Ιερουσαλήμ την P.L.O. (Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. 
1965- Το πρώτο τμήμα των Αυστραλιακών Στρατιωτικών Δυνάμεων φτάνει στο Νότιο Βιετνάμ.
1969- Στη θάλασσα της Νότιας Κορέας, αυστραλιανό αεροπλανοφόρο κόβει στα δύο το αμερικανικό αντιτορπιλλικό Φρανκ Εβανς, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 73 άτομα.
1971Για πρώτη φορά, Ελληνική ομάδα συμμετέχει σε ευρωπαϊκό τελικό ποδοσφαίρου. Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει τον Άγιαξ στο Γουέμπλεϊ για το Κύπελλο Πρωταθλητριών και ηττάται με 2-0.
1985- Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει για δεύτερη συνεχόμενη φορά τις εκλογές. Λαμβάνει 45,8%, η Νέα Δημοκρατία 40,8% και το ΚΚΕ 9,8%.ό.
1992- Σε δημοψήφισμα στη Δανία, οι ψηφοφόροι απορρίπτουν τη Συμφωνία του Μάαστριχτ.
1996- Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον αποδέχεται την πρόταση του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για Ελληνοαμερικανική τεχνολογική συνεργασία και επενδύσεις στα Βαλκάνια.

1 ΙΟΥΝΙΟΥ
1821- Ο Εμμανουήλ Παππάς, οργανωτής της Επαναστάσεως στη Χαλκιδική, καταλαμβάνει την Ιερισσό.
1854-  Το ανταρτικό σώμα του Τσιάμη Καρατάσου αναχωρεί με γαλλικό πλοίο από τον Όρμο της Δάφνης με τελικό προορισμό την Αθήνα. Έτσι τερματίζεται η Επανάσταση στη Χαλκιδική.
1941- Από τη Σούδα και τα Σφακιά Κρήτης αποχωρούν από 28-5-41 έως 1-6-41 15.000 περίπου Βρετανοί, οι οποίοι μεταφέρονται στην Αίγυπτο. Εκείνοι που δεν μπορούν να απομακρυνθούν, εξουσιοδοτούνται να συνθηκολογήσουν. Για την άμυνα του νησιού είχαν διατεθεί δυνάμεις του Βρετανικού Εκστρατευτικού Σώματος από 1.512 αξιωματικούς και 29.900 οπλίτες. Οι Ελληνικές δυνάμεις, ήταν η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, η Σχολή Οπλιτών Χωροφυλακής και 8 Τάγματα Νεοσυλλέκτων Οπλιτών. Δηλαδή 474 αξιωματικοί, 10.977 οπλίτες και 3.000 έως 4.000 ένοπλοι πολίτες. Οι Γερμανοί διέθεσαν 22.750 αξιωματικούς και οπλίτες και 1.370 αεροσκάφη. Οι απώλειες ξεπέρασαν τους 8.000 άντρες, 220 κατεστραμμένα αεροπλάνα και 150 με σοβαρές ζημιές.
1943- Έλληνες αντάρτες ανατινάζουν τη σήραγγα του Κούρνοβου Φθιώτιδος κατά τη διέλευση αμαξοστοιχίας που μετέφερε Ιταλούς στρατιώτες και πολεμοφόδια. Οι φονευθέντες υπερέβησαν τους 100. Οι Ιταλοί σε αντίποινα τουφέκισαν 108 Έλληνες κρατουμένους.
1962-Θεμελιώνεται το νέο αεροδρόμιο της Αθήνας στο Χασάνι (σημερινό Ελληνικό). 
1973-Η χούντα των Συνταγματαρχών προχωρεί στην κατάργηση της Μοναρχίας στην Ελλάδα και στην εγκαθίδρυση Προεδρικής Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, με Συντακτική Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου.
1973- Υπογράφεται η Συμφωνία σύνδεσης Κύπρου - ΕΟΚ.


31 MAΪΟΥ
334 π.Χ. Μ ά χ η του Γ ρ α ν ι κ ο ύ. Ο Μ. Αλέξανδρος, επικεφαλής πανελλήνιας εκστρατείας κατά της Περσίας, κατανικά στο Γρανικό ποταμό τις υπέρτερες Περσικές δυνάμεις του Δαρείου. Με τη νίκη αυτή ο Μ. Αλέξανδρος εξασφάλισε την απελευθέρωση  ολόκληρης σχεδόν της Μ. Ασίας.  
1905-Ο Πρωθυπουργός Θεόδωρος Δηλιγιάννης δολοφονείται κατά την προσέλευσή του στη Βουλή, από τον χαρτοπαίκτη και λεσχειάρχη Αντώνη Κωσταγερακάρη. Αιτία, η απόφαση του Δηλιγιάννη να κλείσει τις χαρτοπαικτικές λέσχες.
1916-Διεξάγεται η Ναυμαχία της Γιουτλάνδης, η μεγαλύτερη πολεμική εμπλοκή στη θάλασσα κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. 151 βρετανικά πλοία συγκρούονται με 91 γερμανικά. Οι Άγγλοι χάνουν στο πεδίο της μάχης, αλλά κερδίζουν σε στρατηγικό επίπεδο. 
1975-Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συναντά τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Οι δυο πρωθυπουργοί συμφωνούν για παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.


30 ΜΑΪΟΥ
1826-Πεθαίνει στο Ναύπλιο ο Επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός. Το κοσμικό του όνομα ήταν Γεώργιος Γκόζιας ή Δημητρίου και είχε γεννηθεί το 1771 στη Δημητσάνα.
1828Ο Τσάρος Νικόλαος Α' αποστέλλει στον Καποδίστρια 500.000 ρούβλια για τη στήριξη του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους.
1876- Ο Οθωμανός Σουλτάνος Αμνπντούλ Αζίζ εκθρονίζεται από τον ανιψιό του Μουράτ Ε', ο οποίος τον διαδέχεται στην διοίκηση της Αυτοκρατορίας.
1896Καταγράφεται το πρώτο αυτοκινητιστικό ατύχημα. Ο Χένρι Γουέλς συγκρούεται με ποδήλατο.
1900- Μετά από μια θυελλώδη επιχείρηση, κατά τη διάρκεια του πολέμου των Μπόερς ο Βρετανικός Στρατός εισέρχεται θριαμβευτής στο Γιοχάνεσμπουργκ της Ν.Αφρικής. 
1910- Νέα επεισόδια σημειώνονται εναντίον των Ελλήνων της Σμύρνης από τους Τούρκους.
1912- Οι Ιταλοί καταλαμβάνουν τα Δωδεκάνησα.
1913- Με την υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης ανάμεσα στην Τουρκία και στις χώρες του Βαλκανικού Συνδέσμου, στα ανάκτορα Σεν Τζέιμς του Λονδίνου, τερματίζεται επίσημα ο Βαλκανικός Πόλεμος.
1917- Ο Αλέξανδρος Α' ανεβαίνει στο θρόνο του Βασιλείου της Ελλάδος.
1919- Ο Ελληνικός Στρατός (Ι/8ου ΣΠ και Ίλη του 3ου Συντάγματος Ιππικού) καταλαμβάνει την Πέργαμο. 
1941- Δύο 19χρονοι φοιτητές, ο Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος Σάντας, με μία παράτολμη ενέργειά τους, κατεβάζουν από την Ακρόπολη τη Γερμανική σημαία και αναρτούν την Ελληνική. 
1942- Κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου μια ομάδα 1000 Βρετανών βομβιστών ξεκινά μια επίθεση 90 λεπτών κατά της Κολονίας, στη Γερμανία. 
1949- Η ΕΣΣΔ απορρίπτει την πρόταση των ηγετών της Δύσης για την ένωση των δύο τμημάτων της Γερμανίας.
1958- Εκατοντάδες μη αναγνωρισμένα πτώματα πεσόντων στρατιωτών στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο και στον Πόλεμο της Κορέας θάβονται στον Τύμβο των Αγνώστων στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον στις ΗΠΑ.
1971- Το αμερικανικό διαστημόπλοιο Μαρίνερ 9 ξεκινά το ταξίδι του για τον Άρη. Με την είσοδό του στην τροχιά του κόκκινου πλανήτη τον επόμενο Νοέμβριο γίνεται ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος στο σύμπαν. 
1972- Στο διεθνές αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, στο Ισραήλ, 25 άτομα σκοτώνονται και 72 τραυματίζονται όταν μέλη της οργάνωσης Ιαπωνικός Κόκκινος Στρατός βγαίνουν από αεροσκάφος της Air France και επιτίθενται σε πλήθος περίπου 300 ατόμων με χειροβομβίδες και αυτόματα πυροβόλα.
1973- Η Δυτική Γερμανία και η Τσεχοσλοβακία συμφωνούν να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις τους μετά από 32 χρόνια.
1979- Οι Τούρκοι αξιώνουν με ψήφισμα να γίνει τζαμί η Αγία Σοφία. 
1982- Η Ισπανία γίνεται το 16ο μέλος του ΝΑΤΟ και είναι η πρώτη χώρα που μπαίνει στον οργανισμό μετά την είσοδο της Δυτικής Γερμανίας το 1955.
1983- Οι ηγέτες των 7 κυριότερων δυτικών βιομηχανικών χωρών oi G-7, (Δυτικής Γερμανίας, Βρετανίας, Ιταλίας, Γαλλίας, Ιαπωνίας, Καναδά και ΗΠΑ), κατά την 3ήμερη συνάντησή τους στο Γουίλιαμσπεργκ των Ηνωμένων Πολιτειών, καταλήγουν σε κοινή απόφαση για την Παγκόσμια Οικονομία.
1992- Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εκτός Κίνας και Ζιμπάμπουε που απέχουν, ψηφίζουν υπέρ της επιβολής ολικού εμπορικού, αεροπορικού και πετρελαϊκού εμπάργκο στη Σερβία και το Μαυροβούνιο.

29 ΜΑΪΟΥ
363- Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Ιουλιανός νικά το στρατό των Σασσανιδών στη Μάχη του Κτησιφώντα, αλλά αδυνατεί να καταλάβει την πόλη.
1453-Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως- Τέλος του Βυζαντίου.Τα τουρκικά στρατεύματα του Μωάμεθ Β', μετά από γενική έφοδο, κυρίως στην πύλη του Αγίου Ρωμανού, εισέρχεται στην Κωνσταντινούπολη από αφύλακτη πύλη, την Κερκόπορτα. Ο ηρωικός θάνατος του Κωνσταντίνου ΙΑ' Παλαιλόγου, τελευταίου Αυτοκρατορα του Βυζαντίου, επισφραγίζει την άλωση της Βασιλίδας από τον Μωάμεθ τον Πορθητή, όπως αυτός επονομάστηκε έκτοτε.Στις 29 Μαΐου 1453, ακούστηκε η κραυγή «Η Πόλις Εάλω»και η Πόλη των Αγίων, των Αυτοκρατόρων και των θρύλων, πέρασε υπό την κατοχή του Οθωμανού δυνάστη. Έτσι άρχισε η Τουρκοκρατία. Πολλές φορές η Άλωση της Κωνσταντινούπολης χρησιμοποιείται από τους ιστορικούς ως γεγονός που σηματοδοτεί το τέλους του Μεσαίωνα και την έναρξη της Αναγέννησης. Μάλιστα πολλοί συμφωνούν στο ότι η μαζική μετακίνηση πολλών Ελλήνων από την Κωνσταντινούπουλη στην Ιταλία, λόγω της Άλωσης, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του περιεχομένου και της φιλοσοφίας που ακολούθησαν τα πρόσωπα της Αναγέννησης.
1824-Ισχυρός Αιγυπτιακός Στόλος, υπό τον Ναύαρχο Ισμαήλ και τον Γενικό Αρχηγό Χουσεΐν, έπειτα από πολιορκία δύο ημερών της Κάσου, αποβιβάζει 4.000 Αλβανούς στον Αντιπέρατο και προσβάλλει από τα νώτα τους υπερασπιστές. Σφαγές, λεηλασίες και αιχμαλωσίες καταστρέφουν το ηρωικό νησί.
1906- Τα ανταρτικά σώματα Βολάνη, Γύπαρη και Κανελλόπουλου που βρίσκονταν στο ύψωμα Χωράφι Μήτρου, ανάμεσα στο Λέχοβο και Ασπρόγεια της Δυτικής Μακεδονίας, δέχονται επίθεση από ισχυρές τουρκικές δυνάμεις. Η μάχη κράτησε 12 ώρες, σφοδρή και πολλές απώλειες και για τους δύο αντιπάλους.
1917- Εκθρόνηση του Βασιλιά Κωνσταντίνου. Συμμαχικά αγήματα αποβιβάζονται στον Ισθμό της Κορίνθου και στον Πειραιά, υπό τον Τζόνναρτ (JONNART) μέλος της Γαλλικής Βουλής, που είχε οριστεί από τους Συμμάχους στην Ελλάδα, ως ύπατος αρμοστής τους και εξαναγκάζουν τον Βασιλιά να παραιτηθεί από το θρόνο του και να αφήσει διάδοχό του το δευτερότοκο γιό του Αλέξανδρο. Το γεγονός αυτό άνοιξε δρόμο για την ενοποίηση της Ελλάδος υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο.
1941- Τη νύχτα 28/29-5-1941 τα βρετανικά τμήματα του Ηρακλείου επιβιβάζονται σε 8 πολεμικά πλοία, χωρίς αυτό να γίνει αντιληπτό από τους Γερμανούς και αναχωρούν για την Αίγυπτο. Οι Γερμανοί εισέρχονται και καταλαμβάνουν το Ηράκλειο. Τα ελληνικά τμήματα μη γωρίζοντας την αποχώρηση των Βρετανών, αφού δεν ειδοποιήθηκαν, παραδίδονται στους Γερμανούς.
1941- Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το Ρέθυμνο. Οι ελληνοβρετανικές δυνάμεις, επειδή δεν πήραν διαταγή εκκένωσης του νησιού, άλλες παραδίδονται στους Γερμανούς και άλλες τρέπονται στα βουνά. 


28 ΜΑΪΟΥ
585 π. Χ.- Ο Θαλής ο Μιλήσιος καταγράφει για πρώτη φορά στον κόσμο ηλιακή έκλειψη, κατά τη διάρκεια μάχης μεταξύ του Αλυάττη Β' και του Κυαξάρη.
1453-Οι Τούρκοι του Μωάμεθ Β' ολοκληρώνουν τις προπαρασκευές τους για την τελική εξόρμησής τους κατά της Κωνσταντινουπόλεως, ενώ οι πολιορκούμενοι παρακολουθούν μεγάλη Λειτουργία στο Ναό της Αγίας Σοφίας μαζί με τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο ΙΑ' Παλαιλόγο και όλοι μεταλαμβάνουν των Αχράντων Μυστηρίων. Ο Αυτοκράτορας αποχαιρέτησε με λυγμούς και δάκρυα τους οικείους του και συμπολεμιστές του και μετέβη στην πύλη του Ρωμανού, που ήταν το ασθενέστερο σημείο και καθ' όλη τη νύχτα παρέμεινε άγρυπνος, αναμένοντας στη θέση, την οποία είχε προκαθορίσει για τον εαυτό του, τον εχθρό.
1812- Συνθήκη Βουκουρεστίου, με την οποία ρυθμίστηκαν τα σύνορα της Τουρκίας προς τη Ρωσία. Με αυτή επιβεβαιώθηκαν τα προνόμια της Μολδαυίας και Βλαχίας, για δε τη Σερβία ανεγνωρίζετο καθεστώς όμοιο με εκείνο των νήσων του Αιγαίου.
1871-Συντρίβεται η Κομμούνα των Παρισίων. 
1905- Ρωσοϊαπωνικός Πόλεμος: Η ναυμαχία της Τσουσίμα λήγει με την καταστροφή του Ρωσικού Βαλτικού Στόλου από τους Ιάπωνες.
1941- Οι Γερμανοί, τις νυκτερινές ώρες, καταλαμβάνουν το λιμάνι της Σούδας.
1952-Ψηφίζεται από τη Βουλή νόμος για την παροχή πλήρων πολιτικών δικαιωμάτων στις Ελληνίδες.
1961-Ιδρύεται η Διεθνής Αμνηστία. Για την προσφορά της στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα βραβευτεί 16 χρόνια αργότερα με Νόμπελ Ειρήνης.
 1979- Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπογράφει στο Ζάππειο Μέγαρο τη συμφωνία
πλήρους ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Οι διαπραγματεύσεις είχαν αρχίσει το 1976 και ολόκληρώθηκαν τον Μάιο του 1979. Η συμφωνία επικυρώθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, ένα μήνα αργότερα, στις 28 Ιουνίου του 1979. 
 

27 ΜΑΪΟΥ

1703- Ο Μέγας Πέτρος ορίζει νέα πρωτεύουσα της Ρωσίας την Αγία Πετρούπολη.
1821-Ο Ψαριανός πυρπολητής Δημήτριος Παπανικολής, πυρπολεί τουρκικό δίκροτο με 74 πυροβόλα και 1000 άνδρες στο λιμάνι της Ερεσσού στη Λέσβο. Οι Έλληνες, που ως εκείνη την ημέρα αναλογίζονταν με φόβο την άνιση αναμέτρηση με τον τουρκικό στόλο, αναθαρρούν και συνειδητοποιούν τη δύναμή τους. (Η Ναυμαχία της Ερεσσού)
1912-Ταραχές ξεσπούν στη Λεμεσό μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Επεμβαίνει η Αστυνομία, η οποία ανοίγει πυρ. Πέντε νεκροί και 134 τραυματίες ο απολογισμός.
1921- Οι αντιμπολσεβικικές δυνάμεις του Κάπελ, παίρνουν το Βλαδιβοστόκ.
1922Οι ΗΠΑ και η Βρετανία καταλήγουν σε συμφωνία για την Παλαιστίνη, κατά την οποία συμφωνήθηκε η κυριαρχία της δεύτερης στην περιοχή.
1941- Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν την πόλη των Χανίων.
1942-Τσέχοι και Σλοβάκοι αντιστασιακοί στήνουν ενέδρα σε κεντρικό σημείο της Πράγας και τραυματίζουν σοβαρά τον αρχηγό της Γκεστάπο, Ράινχαρτ Χέιντριχ. Θα πεθάνει λίγες μέρες αργότερα. («Επιχείρηση Ανθρωποειδές»)
1943- Βρετανοί Αξιωματικοί πέφτουν με αλεξίπτωτα στη Γιουγκοσλαβία, για να συναντηθούν με τους παρτιζάνους του Τίτο.
1949Το Κομμουνιστικό Γενικό Αρχηγείο Νότιας Ελλάδας χάνει τα σημαντικότερα στελέχη του και τελεί υπό διάλυση.
1960-Ο Τούρκος Στρατηγός Τζεμάλ Γκιουρσέλ, ανατρέπει με πραξικόπημα τον εκλεγμένο Πρόεδρο της χώρας Τζελάλ Μπαγιάρ και τον Πρωθυπουργό Αντνάν Μεντερές, ο οποίος εκτελείται. Η χώρα θα επιστρέψει στη δημοκρατική νομιμότητα ένα χρόνο αργότερα.
1971-  Αίγυπτος και  ΕΣΣΔ, υπογράφουν 15ετή συνθήκη φιλίας.
1972- Υπογράφεται η συμφωνία SALT 1, μεταξύ ΕΣΣΔ και ΗΠΑ, που αφορούσε στη μείωση των πυρηνικών εξοπλισμών των δύο χωρών.
1992- Οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν τα σχέδια για την ανάπτυξη δυνάμεων στην σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο Γιουγκοσλαβία.
1996-  Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Μπόρις Γέλτσιν, υπογράφει συνθήκη ειρήνευσης με την Τσετσενία, αν και οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών εξακολουθούν να μαίνονται.
1997- Σε επίσημη τελετή στη Γαλλία, υπογράφεται η συμφωνία ΝΑΤΟ-Ρωσίας για τις μελλοντικές τους σχέσεις.
2010 -Ψηφίζεται κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Παπανδρέου για την αυτοδιοικητική αναδιάρθρωση της χώρας, γνωστό και ως Σχέδιο «Καλλικράτης».


26 ΜΑΪΟΥ
1770-Λήγει άδοξα η επαναστατική προσπάθεια των Ορλόφ και των Ελλήνων της Πελοποννήσου. (Ορλοφικά)
1879-Ρωσία και Βρετανία υπογράφουν τη Συνθήκη του Γκανταμάκ, με την οποία ιδρύεται το κράτος του Αφγανιστάν.
1919-Αρχίζει η αντικατάσταση των Ελληνικών Μονάδων του Εκστρατευτικού Σώματος στη Μεσημβρινή Ρωσία από Ρουμανικά στρατεύματα.
1930 -Ο Υπουργός Παιδείας, Γεώργιος Παπανδρέου, τάσσεται υπέρ της ίδρυσης Ελληνικού Εθνικού Μελοδράματος. Η Εθνική Λυρική Σκηνή θα ιδρυθεί τον Μάρτιο του 1940 επί δικτατορίας Μεταξά.
1941-Ο Στρατηγός Φρέιμπεργκ, διοικητής των Ελληνοβρετανικών δυνάμεων Κρήτης, εξαιτίας των δυσμενών εξελίξεων που βρέθηκαν τα τμήματά του, ζητάει στις 09.30 ώρα, έγκριση εκκένωσης της Κρήτης. Δύο Λόχοι του Ελληνικού 5ου Συντάγματος Πεζικού ανακαταλαμβάνουν το χωριό Σταυρωμένος Ρεθύμνου και συλλαμβάνουν 100 Γερμανούς αιχμαλώτους. Οι Γερμανοί τις απογευματινές ώρες καταλαμβάνουν τις Μουρνιές Χανίων. (Μάχη της Κρήτης)
1975-Τα σκυλιά μπαίνουν για πρώτη φορά στην υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, για την ανίχνευση ναρκωτικών ουσιών.

25 ΜΑΪΟΥ
1832- Υπογράφεται στο Λονδίνο η Συνθήκη, με την οποία η Ελλάδα ανακηρύσσεται Βασίλειο.
1834- Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτριος Πλαπούτας,καταδικάζονται σε θάνατο κατά τη διάρκεια της Βαυαροκρατίας. Είχαν κατηγορηθεί ότι συνωμοτούσαν κατά της Αντιβασιλείας. Υπέρ της απαλλαγής τους ψηφίζουν οι δικαστές Γεώργιος Τερτσέτης και Αναστάσιος Πολυζωίδης. Ο Κολοκοτρώνης όταν πληροφορήθηκε την ποινή, ανέκραξε με την γνωστή θυμοσοφία του: "Θα τον γελάσω τον Μεγαλειώτατο. Δεν θα ζήσω 20 χρόνια". Την επομένη  η ποινή τους θα μετατραπεί σε κάθειρξη 20 ετών και θα απελευθερωθούν μόλις ενηλικιωθεί ο Όθων, το Μάιο του 1835, ο οποίος και τίμησε πολλαπλώς το Γέρο του Μοριά
1942-Ο Άρης Βελουχιώτης συγκροτεί την πρώτη ένοπλη ομάδα του ΕΑΜ.
1954Δήλωση ΠαρισίωνΥπογράφεται η Δήλωση αυτή μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας με πρωτοβουλία της Σόφιας κατά την οποία:
 α. Αποκαθίστανται οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
 β. Η Βουλγαρία υπόσχεται να τηρήσει τους όρους της Συνθήκης  των Παρισίων (10 Φεβ 1947).
 γ. Οι δύο Κυβερνήσεις συμφωνούν να συνέλθει επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τον καθορισμό του τρόπου εφαρμογής του άρθρου 21 της Συνθήκης Ειρήνης και για τα λοιπά θέματα της Συνθήκης, συμφωνούν να αφεθούν στους διπλωματικούς αντιπροσώπους.
δ. Η Βουλγαρική Κυβέρνηση υποχρεούται να εκδώσει στην Ελλάδα κατάλογο Ελλήνων υπηκόων που βρίσκονται στη Βουλγαρία μέχρι της υπογραφής της Δηλώσεως, για να ρυθμιστούν τα ζητήματα επαναπατρισμού, σε ΄όσους από αυτούς το επιθυμούν.
24 ΜΑΪΟΥ
626-Ο Ολλανδός άποικος Πίτερ Μίνουιτ αγοράζει από τους Ινδιάνους το νησί του Μανχάταν. Ως αντάλλαγμα προσφέρει μπρελόκ και άλλα φανταχτερά μπιχλιμπίδια, αξίας 24ων δολαρίων.
1827- Μετά από μακρόχρονη πολιορκία της Ακροπόλεως (6-8-1826 έως 24-5-1827) από τον Κιουταχή, οι Έλληνες που βρίσκονταν μέσα σ' αυτή, μετά την αποχώρηση για τη Σαλαμίνα των αρχηγών τους Γενναίου Κολοκοτρώνη και Νικηταρά, παραδίδονται με συνθήκη στους Τούρκους. Ο Δεριγνύ, αρχηγός της Γαλλικής Μοίρας, ανέλαβε το ρόλο του εγγυητή για την πιστή εφαρμογή της συνθήκης. 
1881- Προσάρτηση της Θεσσαλίας (πλην Ελασσώνος) και του νοτίου τμήματος της Ηπείρου (Άρτα). Η προσαρτηθείσα περιοχή είχε έκταση 12.500 τετρ. χλμ. και πληθυσμό 285.000 κατοίκους.
1886-Λήγει ο αποκλεισμός των ελληνικών παραλίων από τους στόλους Αγγλίας και Ρωσίας, που είχε επιβληθεί στις 26 Απριλίου. Αιτία του αποκλεισμού ήταν η άρνηση της κυβέρνησης Θεόδωρου Δηλιγιάννη να διατάξει αποστράτευση και να σταματήσει τις πολεμικές προετοιμασίες κατά της Τουρκίας.
1917 -Συμμαχικός αποκλεισμός της Αθήνας. Ο Γάλλος τέως Υπουργός Εξωτερικών Σελεστέν Ζονάρ φτάνει στον Πειραιά επικεφαλής του στόλου της Αντάντ, αποβιβάζει αγήματα στην Ελληνική Πρωτεύουσα, εξορίζει στην Κορσική μέλη της κυβέρνησης και πολλούς βασιλόφρονες πολιτικούς (Ιωάννης Μεταξάς, Δημ. Γούναρης, Σπύρος και Σταμάτης Μερκούρης) και απαιτεί την παραίτηση από τον θρόνο του Κωνσταντίνου, που δέχεται να μεταβεί στην Ελβετία.
1931- Γίνονται τα εγκαίνια του νέου Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών στο μέγαρο της "Δουκίσσης Πλακεντίας".
1939- Οι πολύ χαμηλές τιμές στα προϊόντα συμβάλουν στην επιτυχία του θεσμού των λαϊκών αγορών στην Αθήνα.
1940- Ο Ιγκορ Σικόρσκι πραγματοποιεί για πρώτη φορά επιτυχημένη πτήση με ελικόπτερο που φέρει μόνο έναν έλικα. 
1943- Το στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί, Άουσβιτς, αποκτά νέο γιατρό. Πρόκειται για τον 32χρονο Δρ Τζόζεφ Μένγκελε, που θα μείνει στην ιστορία ως ο "Άγγελος του Θανάτου". 
1955- Στην Κύπρο, γίνεται απόπειρα δολοφονίας κατά του κυβερνήτη σερ Ρόμπερτ Αρμιτέιτζ με βόμβα που τοποθετούν άνδρες της ΕΟΚΑ κάτω από το κάθισμά του στον κινηματογράφο. Η βόμβα εξερράγη λίγο μετά την αναχώρησή του. Επικηρύχθηκαν οι Γρίβας-Διγενής (10.000 λίρες) και Γρηγόρης Αυξεντίου (5.000 λίρες).
1961-  Η Κύπρος γίνεται το 14ο μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.
1969- Τίθεται σε λειτουργία η πρώτη μονάδα του υδροηλεκτρικού έργου Καστρακίου, ισχύος 80.000 KW.

23 ΜΑΪΟΥ
1453Ο Μωάμεθ Β' ο Πορθητής, δια του Εμίρη της Σινώπης Ισμαήλ Χάμζα Ισφεντάρογλου, προτείνει στον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο ΙΑ' Παλαιολόγο να εγκαταλείψει την Πόλη με το Στρατό του, την Αυλή και τους Θησαυρούς του και του προσφέρει για αντάλλαγμα την ηγεμονία της Πελοποννήσου, υπό την υψηλή κυριαρχία της Τουρκίας. Ο Κωνσταντίνος ΙΑ' απαντά: "Τό δέ τήν πόλιν σοι δούναι ούτ' εμόν έστιν, ούτ' άλλου των κατοικούντων εν αυτή, κοινή γαρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και ου φεισόμεθα της ζωής ημών" (Δεν έχω το δικαίωμα ούτε εγώ ούτε κανείς άλλος εδώ να παραδώσουμε αυτή  την πόλη. Είμεθα έτοιμοι να αποθάνουμε και θα αφήσουμε τη ζωή χωρίς λύπη).
1825- Ο Ιμπραήμ Πασάς, μετά το Μανιάκι, επιστρέφει στο Νεόκαστρο και Μεθώνη και με βάση τα ορμητήρια αυτά, καταλαμβάνει την Καλαμάτα και την πυρπολεί, όπως και άλλες κωμοπόλεις της περιοχής.
1878Υπογράφεται Αγγλοτουρκική συνθήκη με την οποία με την οποία η Τουρκία παραχωρεί στην Αγγλία την Κύπρο (κατοχή και διοίκηση, όχι κυριαρχία) έναντι αμοιβής 92.687 λιρών το χρόνο.
1915Η Ιταλία συντάσσεται με τη Αντάντ κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, μετά την κήρυξη του πολέμου κατά της Αυστροουγγαρίας. Την ίδια ημέρα στο Δυτικό Μέτωπο η 2η Βρετανική Στρατιά ανακόπτει τη γερμανική προέλαση στην Υπρ. Μέσα σε ένα μήνα, οι Γερμανοί έχουν χάσει 35.000 άνδρες, οι Βρετανοί 60.000 και οι Γάλλοι 10.000.
1919- Ο Ελληνικός Στρατός (5ο ΣΠ) καταλαμβάνει το Αξάριο της Σμύρνης.
1929- Εξαπλώνεται με τρομακτικούς ρυθμούς η λέπρα στην Αθήνα.
1931- Υπογράφεται νέα ελληνογαλλική εμπορική συμφωνία και ρυθμίζεται το θέμα εισαγωγής ελληνικών κρασιών στη Γαλλία.
1941- Η 5η Νεοζηλανδική Ταξιαρχία συμπτύσσεται από την περιοχή του Α/Δ Μάλεμε. Στην περιοχή Καστελλίου- Κισσάμου, γερμανική επίθεση αποκρούεται από το 1ο Ελληνικό Σύνταγμα.
1941- Ο Βασιλιάς Γεώργιος Β' και η Ελληνική Κυβέρνηση, με Πρωθυπουργό τον Εμμανουήλ Τσουδερό, εγκαταλείπουν την Κρήτη και μεταβαίνουν στην Αίγυπτο, για συνέχιση από εκεί του αγώνα κατά του Άξονα.
1945-Με την υπ' αριθμ. 344 απόφασή του, το Ειδικό Δικαστήριο Δοσιλόγων Ιωαννίνων καταδικάζει ερήμην σε θάνατο 1930 Τσάμηδες, που βαρύνονταν με εγκλήματα πολέμου, κατά τη διάρκεια της Κατοχής.
1949- Ιδρύεται η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας (Δυτική Γερμανία). 
1955-Ιδρύεται το Υπουργείο Βορείου Ελλάδος, μετέπειτα Μακεδονίας - Θράκης. Πρώτος υπουργός αναλαμβάνει ο Στρατηγός Κοσμάς. Θα καταργηθεί από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου το 2009 και θα επανιδρυθεί το 2012 επί κυβερνήσεως Σαμαρά.
1961- Αρχίζει στη Θεσσαλονίκη η δίκη 10 ατόμων, που κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ της Βουλγαρίας.
1973- Αποτυχημένο κίνημα στο Πολεμικό Ναυτικό, με στόχο την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος Παπαδόπουλου. 
1986- Η ΚΥΠ (Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών) μετονομάζεται σε ΕΥΠ και "μετεξελίσσεται" σε πολιτική οργάνωση.
2006-Αερομαχία στο Αιγαίο. Ένα τουρκικό κι ένα ελληνικό F-16 συγκρούονται κατά τη διάρκεια εμπλοκής πάνω από την Κάρπαθο, με αποτέλεσμα να καταπέσουν αμφότερα στη θάλασσα. Σώος ανασύρεται ο Τούρκος πιλότος, νεκρός ο Σμηναγός Κωνσταντίνος Ηλιάκης.

22 ΜΑΪΟΥ
334 π.Χ - Ο Μέγας Αλέξανδρος νικά τους Πέρσες στη Μάχη του Γρανικού.
337Θάνατος του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Ο Μ. Κωνσταντίνος, ο πρώτος Αυτοκράτωρ του Βυζαντίου, προαισθανόμενος το τέλος του, βαπτίζεται Χριστιανός και πεθαίνει την ίδια ημέρα στη Νικομήδεια της Μ. Ασίας. Η σορός μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη και τάφηκε στον ναό των Αγίων Αποστόλων.
853- Βυζαντινός στόλος επιτίθεται κατά της Δαμιέτης, κοντά στο Δέλτα του Νείλου και καταστρέφει την πόλη, που στο μεταξύ είχε εγκαταλειφθεί από τους Άραβες.
1807- Ενωμένη δύναμη ρωσικών και ελληνικών πλοίων ναυμαχούν με τον τουρκικό στόλο κοντά συην Τένεδο και τον κατανικούν.
1825- Δολοφονείται στις Σπέτσες, για οικογενειακούς λόγους, η ηρωίδα της Επαναστάσεως Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα. Τα οστά της τοποθετήθηκαν αργότερα στον ιδιωτικό της ναό του Αγίου Ιωάννη στο Ναύπλιο. Η Μπουμπουλίνα μυήθηκε από νωρίς στη Φιλική Εταιρεία, ενώ κατά τον Αγώνα διέθεσε γι' αυτόν τρία εξοπλισμένα πλοία και σχημάτισε σώμα, με το οποίο πήρε μέρος σε πολλές μάχες σε ξηρά και θάλασσα
1941-   Αποτυγχάνει Βρετανική αντεπίθεση ανακατάληψης του Α/Δ του Μάλεμε.
1941Η Γερμανική Αεροπορία βυθίζει, στα νερά της Κρήτης, 2 βρετανικά καταδρομικά και 1 αντιτορπιλικό.
1955Εγκαινιάζεται ο υδροηλεκτρικός σταθμός Λάδωνος (παρά την Αρχαία Ολυμπία), ισχύος 30.000 KW και ετήσιας παραγωγής 320 εκατομμυρίων κιλοβατώρων.

21 ΜΑΪΟΥ 
1821- Ο Θ. Κολοκοτρώνης καταλαμβάνει τη Ζαράκοβα της Τριπολιτσάς.
             - Ο Δημ. Μακρής εκδιώκει τους Τούρκους από το Ανατολικό (Αιτωλικό).
            - Ιδρύεται η Καγκελλαρία των Σφακίων και ορίζεται η έναρξη της Επαναστάσεως στην Κρήτη.
            - Δύναμη από 3.000 Έλληνες υπό τον Δημ. Υψηλάντη, επιτίθεται εναντίον των Τούρκων στο Πυρί της Θήβας.
1864-Ένωση των Ιονίων Νήσων (Επτάνησα) με την Ελλάδα. Ο Άγγλος Αρμοστής Ερρίκος Στόρης, παραδίδει τα Επτάνησα στον έκτακτο απεσταλμένο της Ελληνικής Κυβερνήσεως, Θρασύβουλο Ζαϊμη και τη Σημαία του Ιονίου Κράτους στο Βασιλιά Γεώργιο Α'.  
1924 -Κατατίθεται στη Βουλή των Ελλήνων ψήφισμα για την ίδρυση Γερουσίας, που θα είναι σώμα νομοθετικό και θα αποτελεί φραγμό κατά της παντοδυναμίας των πρωθυπουργών. Θα λειτουργήσει από το 1929 έως το 1935.
1930- Ο Υπουργός Παιδείας, Γεώργιος Παπανδρέου, υλοποιεί την εκπαιδευτική του μεταρρύθμιση, η οποία στηρίζεται πάνω στην αναμόρφωση του δημοτικού σχολείου ως εξατάξιου, αυτοτελούς και υποχρεωτικού. 
1932-Παραιτείται η κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου. Πολιτικοί σχολιαστές κρίνουν το γεγονός ως φυσικό επακόλουθο της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα, αλλά και διαφόρων άτυχων περιστατικών, που δεν ήταν πάντα σε θέση να ελέγχει ο πρωθυπουργός.
1938- «Εδώ Αθήναι». Με τον τίτλο αυτό βγαίνει στον αέρα η πρώτη επίσημη εκπομπή της ΥΡΕ (Υπηρεσίας Ραδιοφωνικών Εκπομπών) από τους ραδιοθαλάμους του Ζαππείου στην Αθήνα.
1941- Στην περιοχή του Α/Δ Ρεθύμνου, οι συμμαχικές δυνάμεις αντεπιτίθενται και εκκαθαρίζιυν τους αλεξιπτωτιστές, που το απειλούσαν. Στην περιοχή Ρεθύμνου, το Τάγμα Χωροφυλακήςαποκρούει τους Γερμανούς και ενεργεί αντεπίθεση. Σημαντικές απώλειες των Γερμανών και συλλαμβάνεται αιχμάλωτος και ο Διοικητής του Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών, Σχης Στούρμ.
    - Το Ηράκλειο βομβαρδίζεται με σφοδρότητα από τους Γερμανούς.
  - Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το Α/Δ του Μάλεμε και μεταφέρουν με κανονική προσγείωση ακόμη ένα Τάγμα.
    - Τη νύχτα της 21/22 Μαΐου, μοίρα του Αγγλικού Στόλου βυθίζει ολόκληρη νηοπομπή από πλωτά μέσα, γεμάτα από γερμανικά στρατεύματα κατευθυνόμενα από την ηπειρωτική Ελλάδα προς την Κρήτη.


20 ΜΑΪΟΥ
325-Η Α' Οικουμενική Σύνοδος, που συνέταξε το Σύμβουλο της Πίστεως, αρχίζει τις εργασίες της στη Νίκαια παρουσία του Μ. Κωνσταντίνου και καταδικάζει τον Αρειανισμό.
1825-Θάνατος Παπαφλέσσα στο Μανιάκι. Ο Ιμπραήμ Πασάς, με 3.000 άντρες, νικά τους Έλληνες στο Μανιάκι της Μεσσηνίας. Ανάμεσα στις απώλειες της ελληνικής πλευράς και ο Παπαφλέσσας.
1833- Συνιστάται με διάταγμα της Αντιβασιλείας, η ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗ για την εμπέδωση της τάξεως και της ασφάλειας στο εσωτερικό της χώρας.
1834-Συνιστάται το "Αριστείον Αγωνιστών" για αναγνώριση και βράβευση των υπηρεσιών των αγωνισθέντων για την ελευθερία της πατρίδος κατά την Επανάσταση.
1835- Ο Όθων ενηλικιώνεται και αναλαμβάνει τα καθήκοντά του αυτοπροσώπως. Το γεγονός αναγγέλλεται με 75 κανονιοβολισμούς. 
1894- Οι Ελληνικές αρχές λαμβάνουν έγγραφο από την «Διεθνή υπηρεσία διώξεως των αναρχικών» με το οποίο τους ζητείται κατάλογος και φωτογραφίες Ελλήνων αναρχικών. Το γεγονός σχετίζεται με τη δράση που είχαν αναπτύξει κάποιοι Έλληνες στο διεθνές επαναστατικό κίνημα, όπως ο Πλωτίνος Ροδοκανάτης, ο δικηγόρος Παύλος Αργυριάδης και η Μαρία Πανταζή.
1920Το Σώμα Στρατού Εθνικής Άμυνας, υπό τον Αντιστράτηγο Εμμανουήλ Ζυμβρακάκη, ολοκληρώνει την απελευθέρωση της Δυτικής Θράκης, που είχε αρχίσει 11-4-1920, όταν τα Γαλλικά στρατεύματα που την κατείχαν άρχισαν να υποχωρούν.
1941Μάχη της ΚρήτηςΜετά από σφοδρό αεροπορικό βομβαρδισμό, αρχίζει από τις 08.00 αεροαποβατική έφοδος των Γερμανών στην περιοχή των Χανίων (Αεροδρόμιο Μάλεμε, Κοιλάδα Αγιάς, Σούδα - Ακρωτήρι). Αν και το μεγαλύτερο μέρος των αλεξιπτωτιστών και των τμημάτων που προσγειώθηκαν με ανεμόπτερα εξοντώθηκε από τις ελληνικές και συμμαχικές δυνάμεις της περιοχής, οι Γερμανοί πέτυχαν τελικά, μέχρι τη νύχτα, να δημιουργήσουν μικρά αεροπρογεφυρώματα στο Μάλεμε (υψ.107) και την ΑγιάΑπό τις 16.00 ενεργείται ρίψη αλεξιπτωτιστών και στην περιοχή του Ηρακλείου, όπου τα ελληνικά και συμμαχικά τμήματα εξοντώνουν 1.000 από αυτούς, χωρίς οι Γερμανοί να επιτύχουν σημαντικά αποτελέσματα. Από τις 16.25 ενεργείται επίσης αεραπόβαση στην περιοχή Ρεθύμνου και οι Γερμανοί, παρά την πεισματώδη άμυνα συμμαχικών και ελληνικών δυνάμεων, οι Γερμανοί πετυχαίνουν μέχρι τη νύχτα 20/21 , με απώλειες 400 αντρών, να καταλάβουν σταθερές θέσεις στα Περιβόλια, Κασταλλάκια και Εσταυρωμένο. Τον αγώνα βοηθά και ο άμαχος πληθυσμός της Κρήτης.
1944Υπογράφεται συμφωνία από τους αντιπροσώπους των Οργανώσεων Αντιστάσεως και τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων στο συνέδριο του Λιβάνου, που συγκλήθηκε υπό την προεδρία του Γεωργίου Παπανδρέου, βάσει της οποίας αποφασίστηκε η συγκρότηση Κυβερνήσεως Εθνικής Ενότητος, η υπαγωγή όλων των ανταρτικών δυνάμεων κάτω από κοινό Αντιστράτηγο, που θα οριζόταν από την Κυβέρνηση και η καταγγελία των Ταγμάτων Ασφαλείας.


19 ΜΑΪΟΥ
1821- Οι Τούρκοι της φρουράς των Χανίων, απαγχονίζουν στην πλατεία του Ιερού Ναού Αγίου Νικλάου Σπλάντζας τον Επίσκοπο Κισσάμου Μελχισεδέκ Δεσποτάκη και το δάσκαλο Καλλίνικο από τη Βέροια, που γι' αυτό θεωρήθηκαν πρωτομάρτυρες της Κρήτης στην Επανάσταση του 1821.
1913- Συνθήκη Ελληνοσερβικής Συμμαχίας. Υπογράφεται στη Θεσ/νίκη, από τον Έλληνα Πρεσβευτή στο Βελιγράδι Ιωάννη Αλεξανδρόπουλο και το Σέρβο Πρεσβευτή στην Αθήνα Μαθία Μπόσκοβιτς, Συνθήκη Ελληνοσερβικής Συμμαχίας.
1919- Το Ι/38 Τάγμα Ευζώνων καταλαμβάνει το Οδεμήσιο της Μ. Ασίας.
1919-Ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα και αρχίζει τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας των Ποντίων.
1920- Η ΧΙΙ Μεραρχία ( Ξάνθης) εισέρχεται στο Διδυμότειχο και αντικαθιστά τα Γαλλικά τμήματα που βρίσκονται εκεί.
1973-Ο αντιπρόεδρος τηςΧούντας, Νικολάος Μακαρέζος, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο. Συναντάται με τον Μάο Τσε Τουνγκ και του επιδίδει μήνυμα του δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλου.


18 ΜΑΪΟΥ
1790- Ο Λ. Κατσώνης με τον στολίσκο του, δέχεται ισχυρή τουρκική επίθεση κοντά στην Άνδρο. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο τουρκικός στόλος ενισχύεται από Αλγερινά πλοία. Τα πληρώματα των ελληνικών πλοίων πολεμούν γενναία και στο τέλος υποκύπτουν. Ο Λ. Κατσώνης με μόνο 2 πλοία διαφεύγει στη Μήλο. Απώλειες Τούρκων 3.000 νεκροί και πολλοί τραυματίες. Έλληνες 565 νεκροί και 53 αιχμάλωτοι.
1821- Δύναμη 8.000-10.000 Τούρκων, υπό τον Κεχαγιάμπεη της Τριπολιτσάς, καθώς προχωρούσε προς τα Βέρβαινα, συγκρούεται κοντά στα Δολιανά της Αρκαδίας με 300 Έλληνες επαναστάτες του Νικηταρά. Οι Έλληνες κατανικούν και αποδεκατίζουν τους Τούρκους, που υποχωρούν. Συη μάχη αυτή διακρίθηκε ο Νικηταράς, ο οποίος από τότε ονομάστηκε "Τουρκοφάγος".Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, μετά τη μάχη δεν μπορούσαν να του ξεκολλήσουν το σπαθί από το χέρι!
1828- Ο Διοικητής των Χανίων Μουσταφά Πασάς, με 8.000 πεζούς και 300 ιππείς, προσβάλλει το Φραγκοκάστελλο Χανίων, το οποίο υπερασπίζουν 600 άντρες υπό τους Οπλαρχηγούς Χατζημιχάλη Νταλιάνη και Κυριακούλη Αργυροκαστρίτη. Στη μάχη σκοτώθηκαν οι περισσότεροι από τους υπερασπιστές, ανάμεσα και οι δύο Οπλαρχηγοί . Οι Τούρκοι αποκεφάλισαν το νεκρό Χατζημιχάλη Νταλιάνη και μετέφεραν το κεφάλι του στο Διοκητή των Χανίων Μουσταφά Πασά. Λέγεται πως από τότε, κάθε χρόνο τα χαράματα αυτής της μέρας, εμφανίζονται στις πολεμίστρες του κάστρου τα φαντάσματα των ηρώων, οι γνωστοί Δροσουλίτες.


17 ΜΑΪΟΥ
1821- Ο Εμμανουήλ Παπάς συγκεντρώνει όλους τους ηγουμένους των Μονών του Αγίου Όρους στις Καρυές και κηρύσσει την Επανάσταση στη Χαλκιδική.
1895- Εγκαινιάζεται ο παλιός σταθμός του σιδηροδρόμου Πειραιώς - Αθηνών (νυν Ηλεκτρικός) στην Πλατεία Ομονοίας, στη διασταύρωση των οδών Λυκούργου και Αθηνάς. Αποτελεί τμήμα της προέκτασης της σιδηροδρομικής γραμμής μήκους 1.465 μέτρων, από τα οποία τα 660 μ. αποτελούν θολωτή σήραγγα, που άρχισε να κατασκευάζεται το 1889.
1902-Ο αρχαιολόγος Βαλέριος Στάης ανακαλύπτει τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων,  που θεωρείται ως ένα από τα πρώτα υπολογιστικά μηχανήματα.
1913- Συνθήκη Τερματισμού του Α' Βαλκανικού Πολέμου. Υπογράφεται στο Λονδίνο συνθήκη ειρήνης ανάμεσα στην Τουρκία και τους Βαλκανικούς Συμμάχους, με την οποία τερματίζεται ο Α' Βαλκανικός Πόλεμος.
1914-Αυτονομία Βορείου Ηπείρου-Πρωτόκολλο Κέρκυρας. Μετά την επιτυχημένη έκβαση του ένοπλου αγώνα των Βορειοηπειρωτών και την επέμβαση της Διεθνούς  Επιτροπής Ελέγχου, υπογράφεται το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, μεταξύ Αντιπροσώπων της Προσωρινής Κυβερνήσεως της Αυτόνομης Βορείου Ηπείρου, της Διεθνούς Επιτροπής Ελέγχου και της Αλβανίας. Με αυτό εξασφαλίζονταν τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών, με την παραχώρηση κάποιου είδους αυτονομίας σε όλες τις επαρχίες της Βορείου Ηπείρου, με βάση την κοινοτική αυτοδιοίκηση.
1918-Μάχη Σκρα. Το Ελληνικό Σώμα Στρατού της Εθνικής Άμυνας (Αντιστράτηγος Εμμανουήλ Ζυμβρακάκης) καταλαμβάνει την τοποθεσία Σκρα, που κατείχαν οι Βούλγαροι σε μέτωπο 12 χλμ. και βάθος 1-2 χλμ. Την κύρια επίθεση εναντίον του Σκρα έκανε η Μεραρχία Αρχιπελάγους (3 Συντάγματα στην πρώτη γραμμή) από 04.55 έως 06.30 ώρα και κατέλαβε την γραμμή Τουμουλούζ-Σερφ-Βολάν, μετά από πεισματώδη αγώνα. Τις υπόλοιπες επιθέσεις έκαναν ταυτόχρονα, δυτικά η Μεραρχία Σερρών, η οποία έφτασε μέχρι βορειοανατολικά του χωριού Λούντζι (Λαγκαδάς), ενώ ανατολικά η Μεραρχία Κρήτης μέχρι τα υψώματα Λούμνιτσα Ρέμμα. Συνελήφθησαν 1782 αιχμάλωτοι και κυριεύτηκαν μεγάλες ποσότητες οπλισμού και πυρομαχικών. Οι απώλειες των Ελληνικών Μεραρχιών ήταν 341 νεκροί (από τους οποίοθς 29 αξιωματικοί) 164 αγνοούμενοι και 2.204 τραυματίες.
1919- Το ΙΙ/38 Τάγμα Ευζώνων καταλαμβάνει τα Θείρα (Νομού Αϊδινίου Μ. Ασίας).
1920-Η Αμερικανική Γερουσία αναγνωρίζει για πρώτη φορά με ψήφισμά της τα ελληνικά δικαιώματα στη Βόρειο Ήπειρο.
1930Ιδρύονται Γεωργικά Σχολεία στην Ελλάδα, σε αντικατάσταση των καταργηθέντων Ημιγυμνασίων.
1931Ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος δηλώνει από το Βόλο ότι, δεν πρόκειται να καταργήσει τις "Ελευθερίες του Τύπου, αλλά την Ασυδοσία".
1931-Εκτελείται από το αεροσκάφος «ΑΘΗΝΑΙ» τύπου Junkers G 24 της Ελληνικής Εταιρείας Εναερίων Συγκοινωνιών, το πρώτο εμπορικό δρομολόγιο ανάμεσα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη
1937- Με τον Αναγκαστικό Νόμο 677, η δικτατορία Μεταξά μειώνει τα αγροτικά χρέη και απαλλάσσει τους αγρότες από τη μάστιγα της τοκογλυφίας.
1983- ΗΠΑ και Ισραήλ υπογράφουν σύμφωνο κατά το οποίο επιτρέπονταν οι ισραηλινές επιχειρήσεις αντιποίνων στο Λίβανο.


16 ΜΑΪΟΥ
1204Οι Σταυροφόροι της Α' Σταυροφορίας, μετά την κατάληψη της Κωνσταντινουπόλεως ανακηρύσσουν αυτοκράτορα τον κόμιτα Βαλδουϊνο της Φλάνδρας.
1651
 Οι Γενίτσαροι στραγγαλίζουν τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Παρθένιο Β' και πετούν τη σορό του θάλασσα. Ο Σουλτάνος τον υποψιαζόταν ότι είχε μυστικές επαφές με τους Ρώσους.
1822200 Σουλιώτες με τον Οπλαρχηγό Γιώτη Δαγκλή και τον καπετάνιο Σουλίου Γεώργιο Δράκο, αμύνονται στη Μονή Δράκου κοντά στο Κούγκι, στις επιθέσεις 4.000 Τούρκων. Με τέχνασμα του καπετάνιου Λάμπρου Ζάρμπα, τρέπουν σε φυγή τους Τούρκους που αφήνουν πίσω 80 νεκρούς.
1905Το ανταρτικό σώμα του Λοχαγού Μιχ.Μωραϊτη (Κούδρου) από την Αθήνα, καταδιώκοντας από την προηγούμενη ημέρα βουλγαρική συμμορία κομιτατζήδων, φτάνει στην περιοχή του χωριού Τσερναρέκα (Κάρπη) της Γουμένισσας και αναγκάζεται να διανυκτερεύσει στη χαράδρα Γκαντάσι. Εκεί, μετά από βουλγαρική προδοσία, δέχεται σφοδρή επίθεση από τπθρκικές δυνάμεις. Παρά την ηρωική αντίσταση και τον τραυματισμό του επικεφαλής τούρκου Λοχαγού, τελικά σκοτώνονται ο Λοχαγός Μωραϊτης και ο Υπαρχηγός Ανθυπολοχαγός Σπ. Φραγκόπουλος, ενώ αιχμαλωτίζονται οι περισσότεροι από τους άντρες του.
1912Υπογράφεται στη Σόφια Ελληνοβουλγαρική αμυντική συνθήκη, η οποία ήταν το προοίμιο της Ελληνοβουλγαρικής συμμαχίας, για την αντιμετώπιση του τουρκικού κινδύνου.
1919- Διλοχία του 8ου Συντάγματος Κρητών, αποβιβάζεται και καταλαμβάνει τις Κυδωνιές (Αϊβαλί) της Μ. Ασίας.
1920- Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει την Ορεστιάδα.
1920-Υπογράφεται στην Καπεστίτσα προσωρινή συμφωνία, ανάμεσα στους Έλληνες και τους Αλβανούς αντιπροσώπους, για να διευκολυνθούν οι συνεννοήσεις ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις, όσο καιρό θα χρειαζόταν να επιλυθεί οριστικά το Βορειοηπειρωτικό θέμα από το Ανώτατο Διασυμμαχικό Συμβούλιο. Οι Αλβανοί αναλαμβάνουν την υποχρέωση να σέβονται τα δικαιώματα του Ελληνικού Στοιχείου, ενώ οι Έλληνες να σταματήσουν την προέλαση του Στρατού για την κατάληψη της Κορυτσάς
.............................................................................................


15 ΜΑΪΟΥ
1866- Οι Κρήτες επαναστάτες στέλνουν αναφορά συην Πύλη και τις εγγυήτριες δυμάμεις (Αγγλία-Γαλλία-Ρωσία), με την οποία ζητούν περισσότερες φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις.  Συγρόνως με υπόμνημα προς τις Μ. Δυνάμεις, κανουν έκκληση για ένωση με την Ελλάδα.
1882- Τίθεται σε λειτουργία η σιδηροδρομική γραμμή Πελοποννήσου, δημιούργημα του Χαρίλαου Τρικούπη.
1891-Ο τραπεζίτης Φρέντερικ Φίλιπς και ο γιος του Χέραρντ Φίλιπς ιδρύουν στο Αϊντχόφεν την Philips, κορυφαία εταιρεία στον τομέα των ηλεκτρονικών προϊόντων.
1905-Ιδρύεται στη Νεβάδα το Λας Βέγκας, που θα εξελιχθεί σε πρωτεύουσα του τζόγου.
1909-  Η Τουρκία αναγνωρίζει τη Βουλγαρική Αυτονομία.
1928- Ο Ελευθέριος Βενιζέλος επιστρέφει στην Ελλάδα.
1929- Οι μελανοχίτωνες του Μουσολίνι ενσωματώνονται στον εθνικό στρατό.
1943-Οι Γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις εισβάλουν στη Βαρσοβία και συγκεντρώνουν τους εναπομείναντες Εβραίους δημιουργώντας το γκέτο της πόλης.
1945- Κατά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου, τα αμερικανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν τη Λειψία.
1952-Ιδρύεται η Οδοντιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρά τις αντιρρήσεις των καθηγητών της ιατρικής.

1965- Τίθεται σε τροχιά ο πρώτος δορυφόρος της Ινδίας.
1994- Ο Ολυμπιακός νικά τον Παναθηναϊκό στα ημιτελικά με 77-72 στο 7o Final Four στο Τελ Αβίβ. Στον τελικό ο Ολυμπιακός χάνει από την Μπανταλόνα με 57-59 ενώ στον μικρό τελικό ο ΠΑΟ κερδίζει την Μπαρτσελόνα με 100-83.
1999- Η Γερμανική Βουλή επιστρέφει στο Βερολίνο.


...........................................................................................
14 ΜΑΪΟΥ
1824- Αιγυπτιακή μοία, υπό τον Χουρσίτ, εμφανίζεται έξω από την Κάσο και την κανονιοβολεί. Οι Κάσιοι ενισχυμένοι με 600 Κρήτες απαντούν στον εχθρικό κανονιοβολισμό. Η αιγυπτιακή ναυαρχίδα "Αφρική" προσκρούει σε ύφαλο και τα υπόλοιπα πλοία φεύγουν για τη Σούδα.
1854- Επιβάλλεται ουδετερότητα στην Ελλάδα από Γαλλία και Αγγλία μετά την κατοχή από αυτές του Πειραιά και της Αθήνας. Ανασχηματίζεται η Ελληνική Κυβέρνηση και ανακαλούνται τα ελληνικά τμήματα από Ήπειρο και Θεσσαλία, τα οποία είχαν σταλεί για να ενισχύσουν τους επαναστάτες.
1916- Παραδίνεται το Οχυρό Ρούπελ στα γερμανοβουλγαρικά στρατεύματα. Ο Διοικητής του Οχυρού, Τχης (ΠΖ) Μαυρουδής Ιωάννης, μαζί με τον Γερμανό ΊλαρχοΤιλ (THIEL), συντάσσει πρωτόκολλο παραλαβής του Οχυρού, του υλικού που απέμεινε και γενικά των λεπτομερειών εκενώσεώς του. Αισθήματα βαθιάς αγανάκτησης προκαλείται στον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα στους κατοίκους των παραμεθορίων περιοχών.
1919- Ο Ελληνικός Στρατός (4ο ΣΠ) καταλαμβάνει το Αϊδίνιο της Μικράς Ασίας.
1920- Η Μεραρχία Σερρών, μετά από προέλασή της, εισέρχεται την 09.00 ώρα στην Κομοτηνή και αντικαθιστά τις γαλλικές φρουρές. Την ίδια ημέρα αποβιβάζεται στην Αλεξανδρούπολη το 15ο ΣΠ (Μεραρχίας Ξάνθης) και αντικαθιστά τα γαλλικά τμήματα που βρίσκονται σ' αυτή.
1941- Η Γερμανική Αεροπορία αρχίζει σφοδρούς βομβαρδισμούς με κύριους στόχους τα αεροδρόμια της Κρήτης και τα λιμάνια του Ηρακλείου και της Σούδας. Από τη δράση της παρεμποδίζεται η άφιξη από τη Μέση Ανατολή του μεγαλύτερου μέρους του πολεμικού υλικού που προορίζονταν για την άμυνα της Κρήτης.
1944- Τμηματα Ελλήνων ανταρτών του Ιερού Λόχου Πάρου (Ι.Λ.Π.), επιτίθενται αιφνιδιαστικά στην γερμανική φρουρά του αεροδρομίου Πάρου, την εξουδετερώνουν και συλλαμβάνουν αιχμάλωτο τον διοικητή της. 
1948 Ιδρύεται το κράτος του Ισραήλ στο έδαφος της Παλαιστίνης. Αρχή πολέμου του Ισραήλ με τον Αραβικό Σύνδεσμο. Πρώτος πρόεδρος ο Νταβίντ Μπεν Γκουριόν.
1955- Υπογράφεται το Σύμφωνο της Βαρσοβίας μεταξύ Αλβανίας, Βουλγαρίας, Ανατολικής Γερμανίας, Ε.Σ.Σ.Δ., Πολωνίας, Ρουμανίας και Τσεχοσλοβακίας.
1960- Η Διάσκεψη των τεσσάρων Μεγάλων Δυνάμεων (ΗΠΑ, Ρωσία, Αγγλία και Γαλλία) με το όνομα «Διάσκεψη Κορυφής» που συνήλθε προς επίτευξη της παγκόσμιας ειρήνης, ναυαγεί στο Παρίσι.
1962- Ο Χουάν Κάρλος Α' της Ισπανίας παντρεύτηκε στην Αθήνα, την Πριγκίπισσα Σοφία της Ελλάδας τελώντας το μυστήριο του γάμου στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών και στη συνέχεια στον Καθολικό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.
1982- Κηδεύεται με τιμές εθνικής ηρωίδας στο Καστελόριζο η γενναία γερόντισσα Δέσποινα Αχλαδιώτη (Η Κυρά της Ρω), που για 40 χρόνια ύψωνε τη γαλανόλευκη στην ακριτική νησίδα της Ρω, όπου είχε εγκατασταθεί με τον άντρα της από το 1924. Η σορός της θα μεταφερθεί στη Ρω και θα ταφεί κάτω από τον ιστό, όπου ύψωνε τη σημαία.
1994- Το τελευταίο φύλλο της εκδίδει η εφημερίδα "Μεσημβρινή", η διεύθυνση της οποίας ανακοινώνει την αναστολή έκδοσής της. 
2003- Μετά από πολλές αναβολές, εκτοξεύεται με επιτυχία από το ακρωτήριο Κανάβεραλ ο πρώτος ελληνοκυπριακός δορυφόρος Hellas Sat. Ο δορυφόρος, εισάγει την Ελλάδα στις χώρες, που έχουν παρουσία στο Διάστημα και αποτελεί μία στρατηγική επιλογή με σημαντικά πλεονεκτήματα σε πολιτικό, οικονομικό και τεχνολογικό επίπεδο.  
...................................................................................


13 ΜΑΪΟΥ
1908 Ανταρτικά σώματα, μεταξύ των οποίων των Ανθλγού Λουκά Παπαλουκά (Ρουμελιώτη) και του Οπλαρχηγού Γεωργίου Δικωνόμου- Μακρή, προσβάλλουν το χωριό Ιεροπηγή των Κορεστίων, ισχυρό κέντρο των βουλγαρικών συμμοριών. Στη μάχη που επακολούθησε πυρπολήθηκαν 27 σπίτια και σκοτώθηκαν 30 κομιτατζήδες.
1912 - Ο Υπολοχαγός Δημήτριος Καμπέρος, πραγματοποιεί την πρώτη στρατιωτική πτήση με αεροπλάνο τύπου «Φάρμαν».
1941 Λίγο μετά τη γερμανική εισβολή, οι Αθηναίοι αρχίζουν να προμηθεύονται το ψωμί με δελτίο, ενώ οι Ναζί αποκτούν το δικαίωμα να ταξιδεύουν δωρεάν με τον ηλεκτρικό.
1943 -Γερμανικά και Ιταλικά στρατεύματα στη Β. Αφρική, παραδίδονται στις Συμμαχικές Δυνάμεις.
1978 - Καθιερώνεται επί πρωθυπουργίας Κων/νου Καραμανλή, η 35ετία για όλους τους εργαζομένους, με πλήρη σύνταξη στα 58 χρόνια.
                           
12 ΜΑΪΟΥ
1821- Μάχη του Βαλτετσίου. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με τους Μαυρομιχαλέους, γέρο Μητροπέτροβα Πλαπούτα, Γιατράκο, Νικηταρά και άλλους, αντιμετωπίζουν τις υπεράριθμες τουρκικές δυνάμεις υπό τον Βαρδουνιώτη Ρουμπή. Η μάχη κράτησε 23 ώρες και η επιτυχία οφείλεται στη στρατηγική ιδιοφυϊα του Κολοκοτρώνη και στον ηρωισμό των υπερασπιστών της, κυρίως Μαυρομιχαλέων καιγέρο Μητροπέτροβα. Τούρκοι 300 νεκροί και 500 τραυματίες.
1854 -Αγγλογαλλικά στρατεύματα, υπό τον Ναύαρχο Βαρώνο Ντε Τινάν, αποβιβάζονται στον Πειραιά και καταλαμβάνουν την Αθήνα και τον Πειραιά, για να αναγκάσουν την Ελληνική Κυβέρνηση να ανακαλέσει τους αξιωματικούς, οι οποίοι συμμετείχαν στα επαναστατικά κινήματα Ηπείρου - Θεσσαλίας - Μακεδονίας εναντίον της Τουρκίας. Επιπλέον να παραμείνει ουδέτερη στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας. Η κατωχή κράτησε μέχρι 15 Φεβ 1857.
1878- Η Πύλη προτείνει στους Κρήτες επαναστάτες, δια του Άγγλου Προξένου των Χανίων Σάντγαϊθ, να καταθέσουν τα όπλα και να υπογραφεί ανακωχή. Η συνάντηση έγινε στο χωριό Φρε των Χανίων, απέρριψαν οι Κρήτες την πρόταση και συνέχισαν τον αγώνα.
1886Υπογράφεται ανακωχή μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, με την οποία τερματίζονται οι εχρθοπραξίες στα Ελληνοτουρκικά σύνορα της Θεσσαλίας. Η ανακωχή ήταν σαν αποτέλεσμα της άτυχης για την Ελλάδα εξελίξεως της καταστάσεως, εξαιτίας της στρατιωτικής αδυναμίας της και του αποκλεισμού που της έκαναν οι Μεγάλες Δυνάμεις.
1902- Ιδρύεται στον Πειραιά από τον Νικόλαο και τον Ανδρέα Χατζηκυριάκο το πρώτο ελληνικό τσιμεντοποιείο, που ονομάζεται TITAN. Η πρώτη μονάδα παραγωγής εγκαθίσταται στην Ελευσίνα. 
1904Ο ηρωικός Μακεδόνας Οπλαρχηγός Βαγγέλης Γεωργίου από το Στρεμπένο (Ασπρόγεια) της Φλώρινας, επιστρέφοντας από το Μοναστήρι, πέφτει σε ενέδρα Βουλγάρων κομιτατζήδων και σκοτώνεται ανάμεσα στη Λουμπένα (Πεδινό) και Αετόζι (Αετός) της περιοχής Αμυνταίου. 
1919- Ο Ελληνικός Στρατός (με τα Ι και ΙΙΙ Τάγματα του 5ου ΣΠ), καταλαμβάνει την Μαγνησία της Μ. Ασίας. 
1930- Ιδρύεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία από την κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου.
1945- Παραδίνεται η Γερμανική φρουρά της Κρήτης.
1947- Εγκαινιάζεται το στρατόπεδο Μακρονήσου, το οποίο προορίζεται κυρίως για τον εγλεισμό ''υποπτων στρατιωτικών''.

11 ΜΑΪΟΥ
330-Ο Μέγας Κωνσταντίνος εγκαινιάζει τη Νέα Ρώμη (παλιό Βυζάντιο), πρψτεύουσα του Ρωμαϊκού Κράτους. Η "Επτάλοφος πόλη" σε μετονομαστεί αργότερα σε Κωνσταντινούπολη προς τιμήν του και θα αποτελέσει σταδιακά και για 1.100 χρόνια την πρωτεύουσα του Βυζαντινού Κράτους και τον Προμαχώνα του Ελληνοχριστιανικού Πνεύματος.
912-Τον αποθανόντα Λέοντα τον Σοφόν, διαδέχεται στο θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως ο Κωνσταντίνος Ζ' ο Πορφυρογέννητος. 
1854-Ο Διοικητής του φρουρίου της Άρτας Αχμέτ Πασάς, επικεφαλής 3.000 αντρών καταλαμβάνει, μετά από σκληρές μάχες, το χωριό Σκουληκαριά της Άρτας που ήταν το τελευταίο προπύργιο των επαναστατών της Ηπείρου.
1886-Αιχμαλωτίζονται από τους Τούρκους 280 στρατιώτες του 5ου Τάγματος Ευζώνων στην Κούτρα της Θεσσαλίας και ανατρέπεται ένας Λόχος στο Πατσό (Κάτω Όλυμπος).
1919-Ο Ελληνικός Στρατός (ΙΙ Τάγμα 5ου ΣΠ) καταλαμβάνει το Νυμφαίο, κοντά στη Σμύρνη.
1926-Με διαταγή του δικτάτορα Θεόδωρου Πάγκαλου απαγορεύεται στις γυναίκες να φοράνε κοντή φούστα. Η άκρη του υφάσματος πρέπει να απέχει 30 εκατοστά από το έδαφος.
1941-Οι Γερμανοί ενεργούν αλλεπάλλες αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του αεροδρομίου Μάλεμε (Κρήτη), το οποίο υπερασπίζουν Βρεττανοί και Έλληνες στρατιώτες.


10 ΜΑΪΟΥ

70 -Ξεκινά η πολιορκία της Ιερουσαλήμ από τον γιο του Ρωμαίου Αυτοκράτορα, Βεσπασιανού, Τίτο.
1329- Οι Τούρκοι, υπό τον Ορχάν, νικούν τον Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ανδρόνικο Γ' στη μάχη του Πελεκάνου (ανατολική ακτή Προποντρίδος). Έτσι οι Τούρκοι επεκτείνουν την κυριαρχία τους και στις παραλιακές πόλεις της Μυσίας.
1503  - Ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακαλύπτει τα νησιά Κέιμαν στην Καραϊβική.
1774-Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ' ανεβαίνει στο θρόνο της Γαλλίας, μετά το θάνατο του Λουδοβίκου του ΙΕ'.
1796-Ο Ναπολέων πετυχαίνει σημαντική νίκη έναντι των Αυστριακών στο Λόντι, ενώ μαίνεται ο πόλεμος εναντίον της Γαλλίας.
1801- Οι πειρατές της Λιβύης κηρύσσουν πόλεμο εναντίον των ΗΠΑ.
1821Ο Οπλαρχηγός Κώστας Βελής κηρύσσει την Επανάσταση στο Κεράσοβο των Αγράφων. Στα μέσα όμως του Ιουλίου, ο Βελής συλλαμβάνεται από τις δυνάμεις του Πασά της Λάρισας Μαχμούτ Δράμαλη και θανατώνεται στην Κων/πολη.Η Επανάσταση στα Άγραφα καταστέλλεται.
1825Ο Ελληνικός Στόλος επιχειρεί ανεφοδιασμό των πολιορκουμένων του Μεσολογγίου. Δύναμη  από 3.000 άντρες, υπό τους Κίτσο Τζαβέλλα και Γ. Καραϊσκάκη από το στρατόπεδο των Σαλώνων (Άμφισσα),  δημιουργεί νέο στρατόπεδο Δυτικής Στερεάς, για να ενισχύσουν το Μεσολόγγι.
1837 Οικονομική κρίση ξεσπά στη Νέα Υόρκη, μετά την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και το ποσοστό- ρεκόρ της ανεργίας.
1854Οι Επαναστάτες της Θεσσαλίας, υπό τον Χριστόδουλο Χατζηπέτρο, καταλαμβάνουν την Καλαμπάκα και διασκορπίζουν τους Τούρκους του Σελήμ Πασά. Πολλοί από αυτούς πνίγηκαν στον Πηνειό ποτ., ενώ 200 αιχμαλωτίστηκαν.
1857- Ξεσπά ανταρσία στις Ινδίες εναντίον των αποικιοκρατών Βρετανών. 
1859Συγκρούσεις σημειώνονται στηυν Αθήνα, μεταξύ Φοιτητών και Αστυνομίας. (Σκιαδικά)
1869- Ολοκληρώνεται ο διηπειρωτικός σιδηρόδρομος των ΗΠΑ, με μια λαμπρή τελετή στην Γιούτα.
1877- Η Ρουμανία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
1901- Στο Δουβλίνο, αξιωματούχοι του στέμματος κατάσχουν όλα τα αντίτυπα της εφημερίδας "Ο Ιρλανδικός Λαός", επειδή επικρίνει τον βασιλιά Εδουάρδο.
1902  - Ιατρικό επίτευγμα στην Αθήνα. Ο χειρουργός κ. Μαγγίνας αφαιρεί με επιτυχία από ασθενή του ολόκληρο το δεξιό του νεφρό. Η εγχείρηση αυτή έχει ποσοστό επιτυχίας στο εξωτερικό μόλις ένα τοις χιλίοις.
1907-  Ο Υπλγός Σάρρος, αρχηγός του δυτικού τμήματος της λίμνης των Γιαννιτσών, καταλαμβάνει μετά από πολλές συμπλοκές , βουλγαρική Καλύβα (Πάτωμα) που ήταν από τα ορμητήρια των κομιτατζήδων στη λίμνη. 
1925-  Η Αγγλία ανακηρύσσει την Κύπρο αποικία του Βρετανικού Στέμματος.
1939-Στην Ελλάδα, σημειώνονται σοβαρά επεισόδια από πολίτες εναντίον της Αγγλοαμερικανικής Τράπεζας, η οποία κήρυξε πτώχευση.
1940- Στο πλαίσιο του Β Παγκοσμίου Πολέμου, Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο γίνονται στόχοι της Γερμανίας.
1941-Απαγορεύονται στην Ελλάδα οι προβολές αγγλικών και αμερικανικών ταινιών, ενώ ζητείται η παράδοση των ραδιοφωνικών πομπών.
1942 -Ο Άξονας αναστέλλει τις επιθέσεις κατά της Μάλτας μετά από αρκετές βδομάδες και 11.000 απώλειες.
1943- Στην Αλάσκα, αμερικανικές δυνάμεις κάνουν απόβαση στις Αλεούτιες Νήσους, τις οποίες κατέχει από τον Ιούνιο του 1942 η Ιαπωνία.
1947- Ψηφίζεται από την αμερικανική Βουλή το σχέδιο Τρούμαν για την παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.
1955Εισάγεται το πάγιο τέλος στους λογαριασμούς του ΟΤΕ, της ΔΕΗ και της ΟΥΛΕΝ. 
1956-Εκτελούνται με απογχονισμό από τις βρετανικές αρχές  κατοχής οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ Μιχαλάκης Καραολής (γεν. 13-2-1933) και Ανδρέας Δημητρίου(γεν.18-9-1934), οι οποίοι ανέρχονται στην αγχόνη ψάλλοντες τον Εθνικό Ύμνο και ζητωκραυγάζοντες υπέρ της Ενώσεως.
1959- Ολοκληρώνεται η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή και του υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Αβέρωφ στην Τουρκία, σε επισφράγιση της προσέγγισης, που επήλθε μεταξύ των δύο χωρών μετά την υπογραφή των, επί του Κυπριακού, Συμφωνιών.
1962-Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζον Κένεντι διατάζει πλοία και 1.800 πεζοναύτες να αντεπιτεθούν στην Ινδοκίνα.
1971 -Η Γαλλία χαλαρώνει τους όρους για την είσοδο της Βρετανίας στην ΕΟΚ.
1972 -Στη Σαϊγκόν  ο Θιέου επιβάλει στρατιωτικό νόμο, ενώ οι ΗΠΑ συνεχίζουν το βομβαρδισμό στο βορρά.
1996 -Το Ευρωκοινοβούλιο εγκρίνει απόφαση βάσει της οποίας θα πρέπει να απαγορευθούν τα ρατσιστικά κόμματα και να απομονωθούν οι πολιτικοί τους ηγέτες.
  
9 ΜΑΪΟΥ

1821- Χίλιοι Έλληνες επαναστάτες, από τα Λεχώνια Μαγνησίας, με αρχηγούς τους Κοντονίκο και Μπασδέκη, πολιορκούν χωρίς αποτέλεσμα το Βελεστίνο του Βόλου.
1854Οι Έλληνες επαναστάτες, υπό τους Κολίνο Πλαπούτα και Ν. Λεουτσάκο, κατανικούν τους Τούρκους του Σελήμ Πασά στην Καλαμπάκα.Τούρκοι 500 νεκροί, ενώ Έλληνες, 19 νεκροί και 20 τραυματίες.
1866Έναρξη συμπλοκών στα σύνορα Θεσσαλίας-Μακεδονίας μεταξύ του Ελληνικού Στρατού, που είχε επιστρατευτεί πριν από 8 μήνες και του Τουρκικού Στρατού. Η κατάσταση πήρε τη μορφή του ακήρυχτου πολέμου.
1919- Ο Ελληνικός Στρατός (5οΣΠ) καταλαμβάνει τη Μενεμένη της Σμύρνης.
1950-Ο Ρόμπερτ Σούμαν παρουσιάζει την πρότασή του για τη δημιουργία της Ενωμένης Ευρώπης. Η πρότασή του αυτή, που έμεινε στην ιστορία ως «Διακήρυξη Σούμαν», θεωρείται ότι συνεισέφερε στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
1956- Μαχητικό συλλαλητήριο υπέρ της Κύπρου που διοργανώνεται στην Αθήνα, καταλήγει σε συγκρούσεις με την αστυνομία. Τέσσερις διαδηλωτές κι ένας Αστυνομικός Διευθυντής σκοτώνονται και 265 άτομα τραυματίζονται, εκ των οποίων οι 165 από σφαίρες.

8 ΜΑΪΟΥ
413..Ο Αυτοκράτορας Ονώριος υπογράφει διάταγμα που παρέχει φορολογικές ελαφρύνσεις στις ιταλικές επαρχίες που λεηλατήθηκαν από τους Βησιγότθους.
1821.. Ομάδα Ελλήνων αγωνιστών, με επικεφαλής τον Οδυσσέα Ανδρούτσο, στη Γραβιά του Παρνασσού, ανακόπτει την πορεία 8.000 Τούρκων στρατιωτών προς την Άμφισσα.
1933.. Ο Μαχάτμα Γκάντι ξεκινά απεργία πείνας 21 ημερών, για να διαμαρτυρηθεί για την καταπίεση των Ινδών από την Αγγλία.
1945.. Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο Κόκκινος Στρατός καταλαμβάνει το Βερολίνο. Τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη.
1945.. Ο Γαλλικός Στρατός σκοτώνει χιλιάδες πολίτες κατά τη Σφαγή του Σετίφεστην Αλγερία.
1984..Η Σοβιετική Ένωση ανακοινώνει τη μη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες.
1989..Η Οργάνωση 17 Νοέμβρη αποπειράται να δολοφονήσει με έκρηξη παγιδευμένου οχήματος, τον πρώην Υπουργό Γεώργιο Πέτσο.

7 ΜΑΪΟΥ
558: Καταρρέει ο τρούλος της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ιουστινιανός διατάσσει την επανακατασκευή του. 
1664: Εγκαινιάζεται το παλάτι των Βερσαλιών από τον Λουδοβίκο XIV. 
1821: Υψώνεται επίσημα η Σημαία της Επαναστάσεως στο Καρλόβασι της Σάμου, όπου η Επανάσταση είχε αρχίσει από 26 Απριλίου.
1821: Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος με 120 άντρες εγκαθίσταται στο Χάνι της Γραβιάς για να αμυνθούν. Μετά από ηρωικό αγώνα, αναχαιτίζεται οριστικά η προέλαση του στρατού του Ομέρ Βρυώνη στην Πελοπόνησσο. Τούρκοι νεκροί 300 και 600 τραυματίες. Ελληνικές απώλειες ασήμαντες. 
1824: Η Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν παρουσιάζεται στο κοινό για πρώτη φορά στη Βιέννη. 
1832:Αναγνωρίζεται, με τη Συνθήκη του Λονδίνου, η ανεξαρτησία της Ελλάδας και επιλέγεται ο Πρίγκηπας της Βαυαρίας Όθωνας για Βασιλιάς των Ελλήνων. 
1907: Ο Ανθυπολοχαγός Ζαχαρίας Παπαδάς (Φούφας) από το Πλατανάκι Αρκαδίας, επιτίθεται με το ανταρτικό σώμα του εναντίον των Βουλγάρων κομιτατζήδων, που βρίσκονταν μέσα στο χωριό Παλαιοχώρι (Φούφα). Στη μάχη που επακολούθησε σκοτώνεται μαζί με 4 από τους άντρες του. 
1915:Το υπερoκεάνειο Λουζιτάνια βυθίζεται από γερμανικό υποβρύχιο, παίρνοντας μαζί του 1198 επιβάτες
1919: Φτάνει στη Σμύρνη, ως Ύπατος Αρμοστής, ο Αριστείδης Στεργιάδης, ο οποίος προσπάθησε ανεπιτυχώς να επιβάλλει πολιτική ίσης μεταχείρησης όλων των εθνοτήτων.
1920: Η Σοβιετική Ρωσία, αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Γεωργίας (στην οποία εισβάλλει μόλις έξι μήνες αργότερα).
1939: Ο Στρατηγός Φράνκο αποσύρει την Ισπανία από την Κοινωνία των Εθνών.  
1940: Αρχίζει η συζήτηση στο κοινοβούλιο της Βρετανίας που καταλήγει μετά από τρεις μέρες στην αντικατάσταση του πρωθυπουργού Τσάμπερλεν από τoν Τσόρτσιλ.
1945: Η Γερμανική φρουρά κατοχής της Μήλου, παραδίνεται σε μονάδες του Ιερού Λόχου. 
1945: Ο Γερμανός Στρατηγός Αλφρεντ Γιοντλ, υπογράφει στην Ρενς της Γαλλίας την προκαταρκτική άνευ όρων παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας, στους συμμάχους. 
1946: Ιδρύεται στο Τόκιο η SONY, με 20 υπαλλήλους.
1948: Ιδρύεται στη Χάγη το Συμβούλιο της Ευρώπης.
1999: Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ επισκέπτεται τη Ρουμανία. Είναι η πρώτη φορά από το Σχίσμα των Εκκλησιών το 1054, που Πάπας ταξιδεύει σε Χριστιανορθόδοξη χώρα. 
2000: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ορκίζεται για πρώτη φορά πρόεδρος της Ρωσίας.
2007: Ισραηλινοί αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν τον τάφο του βασιλιά Ηρώδη νότια της Ιερουσαλήμ.

6 ΜΑΪΟΥ
1527...Ισπανικά και Γερμανικά στρατεύματα λεηλατούν τη Ρώμη. 147 Ελβετοί φρουροί, συμπεριλαμβανομένου του Διοικητή τους, σκοτώνονται μαχόμενοι εναντίον των δυνάμεων του Καρόλου Ε', προκειμένου να διαφύγει ο Πάπας Κλήμης Ζ'. 
1536... Αρχίζει η πολιορκία του Κούσκο, κατά την οποία οι δυνάμεις των Ίνκας προσπαθούν να ανακαταλάβουν το Κούσκο από τους Ισπανούς. 
1757... Μάχη της Πράγας. Ο Πρωσικός  στρατός αντιμετωπίζει τον Αυστριακό Στρατό στην Πράγα, κατά τη διάρκεια του 7ετούς πολέμου.
1821...Τέσσερα ελληνικά πλοία, υπό τον Ανδρέα Γιαννίτση, με υψωμένη, για παραπλάνηση, τουρκική σημαία, βάλλουν κατά του φρουρίου της Ίμβρου, αποβιβάζουν δυνάμεις από Ψαριανούς επαναστάτες και καταλαμβάνουν το φρούριο.
1821...Ο Κεχαγιάμπεης του Χουρσίτ Πασά μπαίνει στηνΤριπολιτσά για να ενισχύσει τυς Τούρκους της πόλεως που πολιορκούνται. 
1876...Σφαγή των Προξένων Γαλλίας και Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, από τον τουρκικό όχλο.
1897...Κατάπαυση του πυρός σε Θεσσαλία και Ήπειρο και έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, με τη μεσολάβηση των Μεγάλων Δυνάμεων, για ανακωχή. 
1942...Β' Παγκόσμιος Πόλεμος. Οι τελευταίες δυνάμεις των ΗΠΑ στις Φιλιππίνες, παραδίδονται στην Ιαπωνία.
1944...Ισχυρές Βουλγαρικές δυνάμεις επιχειρούν εκκαθάριση της περιοχής βόρεια της γέφυρας Παπάδων της Δράμας από τις Εθνικές Ανταρτικές Ομάδες του ΕΣΕΑ. Ύστερα όμως από ισχυρή αντίσταση των ανταρτικών ομάδων, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον αγώνα στις 15-5-1944. Απώλειες Βουλγάρων 42 Αξκοί και 702 Οπλίτες.  
1961...Υπογράφεται στη Ρόδο, σύμβαση για την εγκατάσταση στο νησί ραδιοσταθμού της Φωνής της Αμερικής.
1994...Εγκαινιάζεται το τούνελ της Μάγχης. 
2001...Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' γίνεται ο πρώτος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που επισκέπτεται Μουσουλμανικό Τέμενος, στη Δαμασκό.
2007...Ο ΠαναθηναΪκός για 4η φορά πρωταθλητής Ευρώπης στο μπάσκετ. Νίκησε στο ΟΑΚΑ(Αθήνα) την ΤΣΣΚΑ Μόσχας 93-91.
2012...Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα.5 ΜΑΪΟΥ

614....Περσικά στρατεύματα, υπό τον Βασιλιά Χοσρόη Β', νικούν τους Βυζαντινούς στα Ιεροσόλυμα, λεηλατούν την πόλη και μεταφέρουν τον Τίμιο Σταυρό στην Κτησιφώντα, πρωτεύουσα του Περσικού κράτους.
1789...Συνέρχεται στις Βερσαλίες το Συμβούλιο των Γενικών Τάξεων, που θα οδηγήσει στη Γαλλική Επανάσταση.
1821...Πεθαίνει εξόριστος στο νησί της Αγίας Ελένης ο αυτοκράτορας Ναπολέων Βοναπάρτης.
1827...Έληξαν οι εργασίες της Γ' Εθνικής Συνελεύσεως στην Τροιζίνα, οι οποίες είχαν αρχίσει στις 18 Ιαν 1827 στην Ερμιόνη. Οι σημαντικότερες αποφάσεις ήταν η εκλογή του Ι. Καποδίστρια ως κυβερνήτη της Ελλάδος και η ψήφιση του "Πολιτικού Συντάγματος" της χώρας.
1835...Στο Βέλγιο, ανοίγει η σιδηροδρομική γραμμή Βρυξελών-Μεσελέν. Η γραμμή αυτή αποτελεί την πρώτη, που δημιουργήθηκε στην ηπειρωτική Ευρώπη.
1865...Καταγράφεται η πρώτη ληστεία τραίνου στο Οχάιο των ΗΠΑ.
1892...Το Κογκρέσο των ΗΠΑ περνά ένα νόμο, με τον οποίο όλοι οι Κινέζοι είναι υποχρεωμένοι να καταγραφούν, αλλιώς κινδύνευουν με απέλαση.
1893...Η πτώση του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης προκαλεί οικονομική ύφεση.
1897...Ισχυρές τουρκικές δυνάμεις υπό τον Ετέμ Πασά, επιτίθενται με σφοδρότητα κατά των τμημάτων των Ι και ΙΙ Μεραρχιών που ήταν εγκαταστημένα στην αμυντική τοποθεσία  Δομοκού και τα αναγκάζουν να υποχωρήσουν προς τα νότια, στο όρος Όθρη (Ελληνοτουρκικός Πόλεμος 1897).
 Στη μάχη αυτή έλαβε μέρος η Λεγεών των Φιλελλήνων, από 150 άντρες, κατά το πλείστον Γερμανοί και Πολωνοί, υπό τη διοίκηση του Έλληνα Λοχαγού Πυροβολικού Βαρατάση, ο οποίος και εφονεύθη.
1902...Στη Γερμανία, η πρωσική Κυβέρνηση αρνείται στις γυναίκες το δικαίωμα συγκρότησης πολιτικών ενώσεων.
1903...Ο υπουργός των Εξωτερικών της Βρετανίας Γουίλιαμ Πίτι αποκαλεί τον Περσικό Κόλπο, τμήμα της βρετανικής κυριαρχίας στην Ινδία.
1905...Τα ανταρτικά σώματα του Υπολοχαγού Κων/νου Μαζαράκη και του Οπλαρχηγού Εμμ. Κατσίγαρη, που βρίσκονταν στα Καλύβια Σαρμανίτσας του Βερμίου Όρους, δέχονται επίθεση από τουρκικό τάγμα και μετά από ολοήμρη μάχη κατορθώνουν να απαγκιστρωθούν και να διαφύγουν. 
1910...Μεγάλος σεισμός με 5.000 θύματα σημειώνεται στη Νικαράγουα.
1912...Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας "Πράβντα", που υπήρξε το επίσημο όργανο του σοβιετικού κομμουνιστικού κόμματος για περίπου 80 χρόνια. Πρώτος εκδότης της ο Ιωσήφ Στάλιν.
1920...Η Αμερικανική Γερουσία, με ομόφωνο ψήφισμά της, αναγνωρίζει τα δίκαια της Ελλάδος στη Βόρειο Ήπειρο.
1923...Η Κοινωνία των Εθνών εγκρίνει αρχικά τη χορήγηση στην Ελλάδα προσφυγικού δανείου.
1930...Ο αγώνας κατά της Βρετανικής κυριαρχίας στην Ινδία κλιμακώνεται με τη σύλληψη του Γκάντι, ο οποίος τίθεται επικεφαλής 100.000 οπαδών και σχεδιάζει εκστρατεία "ανυπακοής" στο βιομηχανικό κέντρο της Βομβάης.
1931...Στην Κίνα, το Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο της Νανκίνγκ υιοθετεί ένα προσωρινό Σύνταγμα, το οποίο θα μεριμνά για τα δικαιώματα του πολίτη και την Παιδεία.
1934...Η ΕΣΣΔ και η Πολωνία, παρατείνουν την ισχύ του συμφώνου μη επίθεσης μέχρι το 1945.
1935...Ολοκληρώνεται το πρώτο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπάσκετ στη Γενεύη, το οποίο ξεκίνησε στις 2 Μαΐου. Συμμετέχουν 10 ομάδες και πρωταθλήτρια ανακηρύσσεται η Λετονία που κερδίζει στον τελικό την Ισπανία με 24-18.
1936...Ιταλικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Αντίς Αμπέμπα στην Αιθιοπία.
1940...Στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, στο Λονδίνο συγκροτείται στην εξορία η Νορβηγική Κυβέρνηση.
1944...Ο Ιερός Λόχος υπό τον Σχη Τσιγάντε, επιχειρεί επιτυχή επιδρομή στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Χίο και καταστρέφει σημαντικές εγκαταστάσεις του εχθρού. 
1945...Συνθηκολογούν τα γερμανικά στρατεύματα, που βρίσκονται στην Ολλανδία και τη Δανία, ενώ Καναδοί στρατιώτες απελευθερώνουν, από την κυριαρχία των Ναζί, το Άμστερνταμ.
1945...Ελευθερώνεται το στρατόπεδο συγκεντρώσεων Μάουτχαουσεν, ενώ Τσέχοι και Σλοβάκοι αρχίζουν την καταδίωξη των Γερμανών από την Πράγα.
1949...Καθιερώνεται κοινός τύπος των Δηλώσεων Μετάνοιας των Ελλήνων κομμουνιστών.
1955...Δέκα χρόνια μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου η Δυτική Γερμανία αποκτά πλήρη εθνική κυριαρχία. Την ίδια ημέρα, η χώρα εντάσσεται στο ΝΑΤΟ.
1960...Ο Σοφοκλής Βενιζέλος ζητά νομιμοποίηση του ΚΚΕ και εκλογές με αναλογική.
1961...Ο Άλαν Σέπαρντ, είναι ο πρώτος Αμερικανός, που ταξιδεύει στο διάστημα.
1963...Μεγάλο βήμα για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος κάνει η ΑΕΚ, συντρίβοντας μετά από εκπληκτική εμφάνιση τον ΠΑΟΚ με 5-1. Νίκη που αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία από τη στιγμή που ο βασικός συνδιεκδικητής της Παναθηναϊκός μένει στο 1-1 απέναντι στο Αιγάλεω.
1970...Εγκαινιάζεται ο δορυφορικός σταθμός εδάφους του ΟΤΕ στις Θερμοπύλες.
1977...Οι Έλληνες μισθωτοί εμφανίζονται στις δηλώσεις εισοδήματος πιο πλούσιοι από τους βιομηχάνους.
1980...Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκλέγεται για πρώτη φορά Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
1989...Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, κατηγορεί την Τουρκία για διακρίσεις κατά των Ελλήνων, που διατηρούν περιουσία στην Κωνσταντινούπολη.
2000...Συνδέονται σε μία ευθεία όλοι οι παραδοσιακοί πλανήτες (Ερμής, Αφροδίτη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Σελήνη και Ήλιος).2002...Ο Ζακ Σιράκ εκλέγεται για δεύτερη φορά στην Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας με ποσοστό 82,50% των ψήφων, νικώντας τον αντίπαλο του τον ηγέτη της ακροδεξιάς Ζαν Μαρί Λεπέν, που λαμβάνει το 17,50% των ψήφων. Το ποσοστό συμμετοχής στο β γύρο των γαλλικών εκλογών φθάνει περίπου στο 80%, ενώ στον πρώτο γύρο στις 21 Απριλίου, είχε φτάσει το 71,60%.
2002...Ο Παναθηναϊκός νικά με 89-83 την Κίντερ Μπολόνια και ανακηρύσσεται πρωταθλητής Ευρώπης για 3η φορά στην ιστορία του
2004...Ανησυχία στο διεθνή Τύπο προκαλεί μπαράζ εκρήξεων, μικρής ισχύος, στο αστυνομικό τμήμα Καλλιθέας, 100 μέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.
2010...Κατά τη διάρκεια της μαζικότερης συγκέντρωσης κατά του Μνημονίου υποκατάστημα της Marfin πυρπολείται με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους τρία άτομα εκ τον οποίων μια έγκυος κοπέλα. 
2012...Η Ιαπωνία κλείνει όλους τους αντιδραστήρες της αφήνοντας τη χώρα χωρίς πυρηνική ενέργεια μετά από 42 χρόνια.

4 ΜΑΪΟΥ
589.....Συνέρχεται στο Τολέδο η 3η Σύνοδος της τοπικής Εκκλησίας, που καταδικάζει τον Αρειανισμό, αλλά εισάγει στο Σύμβολο της Πίστεως το filioque, που θα προκαλέσει, αρκετά αργότερα, το Σχίσμα, ανάμεσα στον Ανατολικό και Δυτικό Χριστιανισμό.

1825.... Tμήμα του στρατού του Κιουταχή, δυνάμεως 3.000 περίπου αντρών, κάμπτει την αντίσταση υων Πανουργιά, Γκούρα και Σκαλτσοδήμου στη θέση Παντώρη Φωκίδας και εισέρχρται στα Σάλωνα (Άμφισσα), όπου προβαίνει σε λεηλασίες και σφαγές, ενώ παίρνει ως σκλάβους 300 νέους και νέες.
1882....Υπογράφεται η σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας Μεταλλουργεία Λαυρίου για την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών - Λαυρίου, με διακλάδωση προς την Κηφισιά.
1912.... Η Οθωμανική Αυτοκρατορία παραχωρεί τα Δωδεκάνησα στην Ιταλία.

1944.... Γερμανικά στρατεύματα κατοχής καταστέφουν ολοκληρωτικά το χωριό Σαχτούρια του Ρεθύμνου και κλείνουν στις φυλακές όλους τους άντρες άνω υων 15 ετών. 

1990.... Στην Ελλάδα, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκλέγεται για 2η φορά Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

2001.... Ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β' επισκέπτεται την Ελλάδα, ικανοποιώντας την επιθυμία του να προσκυνήσει στην Πνύκα, τον τόπο όπου ο Απόστολος Παύλος κήρυξε το χριστιανικό λόγο. Είναι η πρώτη επίσκεψη προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μετά το Σχίσμα του 1054.
3 ΜΑΪΟΥ

1837.Εγκαινιάζεται το Οθώνειον Πανεπιστήμιον (νυν Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών). 
1481.Πεθαίνει ο Μωάμεθ Β', Οθωμανός σουλτάνος, ο Πορθητής της Κωνσταντινούπολης το 1453 σε ηλικία 49 ετών.
1821. Οι Τούρκοι αποβιβάζουν στην Κύπρο μεγάλη δύναμη (4.000 άντρες) και ενεργούν διωγμούς, λεηλασίες και καταστροφές για να παρεμποδίσουν την επανάσταση της Νήσου. 
1829. Δύναμη από 4.000 άντρες, υπό τον Αρχισράτηγο Αυγουστίνο Καποδίστρια, πολιορκούν Μεσολόγγι και Ανατολικό (Αιτωλικό) και εξαναγκάζουν τους Τούρκους να παραδοθούν. 
1941. Τα γερμανικά στρατεύματα παρελαύνουν στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, ενώ γερμανικά αεροπλάνα πετούν για 3 ώρες πάνω από την πόλη. Κατά το διάστημα της παρέλασης, η Αθήνα παρουσιάζει εικόνα νεκρής πόλης, με έρημους δρόμους και κλειστά τα παράθυρα σπιτιών. Στο δημαρχείο της πόλης κρατούνται από το γερμανικό φρουραρχείο 12 επιφανείς Αθηναίοι πολίτες, ως όμηροι για την πρόληψη τυχόν αποδοκιμασιών.2 ΜΑΪΟΥ 

1821. Οι Ψαριανοί με τον Πλοίαρχο Ανδρέα Γιαννίτση αρπάζουν από τον κόλπο του Αίνου 23 τουρκικά κανόνια και τα μεταφέρουν στα Ψαρά. 
1824. Το φέρετρο μέσα στο οποίο έχει τοποθετηθεί η σορός του λόρδου Βύρωνα, μαζί με το κιβωτίδιο που περιέχει την καρδιά και τον εγκέφαλό του, μεταφέρονται στη Ζάκυνθο προς ταφή.
1892. Εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα, που εξελίσσονται σε θρίαμβο του Χαρίλαου Τρικούπη. Το κόμμα του λαμβάνει τις 160 από τις 207 έδρες της Βουλής και η αντιπολίτευση (Δεληγιάννης, Ράλλης, Κωνσταντόπουλος) 47. 
1919.Απόβαση του Ελληνικού Στρατού στη Σμύρνη.Η Ι Μεραρχία (4ο, 5ο και 1/38 Σύνταγμα Ευζώνων), μεταφέρθηκε εσπευσμένα από την περιοχή Καβάλας - Ελευθερών και αποβιβάστηκε στη Σμ'υρνη με συμμαχική εντολή που εξασφαλίστηκε ύστερα από μακρές και μεθοδικές προσπάθειες του Έλληνα Πρωθυπουργού. Η απόβαση έγινε με άμεσο σκοπό τον εξαναγκασμό της Τουρκίας να τηρήσει τις υποχρεώσεις της από τη Συνθήκη Ανακωχής του Μούδρου(17/30 Οκτ 1918) και για να προστατευτούν οι μειονοτικοί πληθυσμοί της περιοχής μέχρι να υπογραφεί η τελική συνθήκη ειρήνης. Ο κύριος όμως σκοπός της εκστρατείας, που ποτέ η Ελλάδα δεν απέκρυψε, ήταν η απελευθέρωση των συμπαγών Ελληνικών πληθυσμών που ζούσαν εκεί από την αρχαιότητα και η εξασφάλιση μόνιμης συνθήκης για το μέλλον τους.
Παρά την ενθουσιώδη υποδοχή που επιφυλάχτηκε από τους Έλληνες, η απόβαση συνοδεύτηκε με αιματηρά επεισόδια, ύστερα από οργανωμένη αντίδραση του τουρκικού πληθυσμού. Τα παραπάνω επεισόδια, σε συνδυασμό με ορισμένες ενέργειες και σειρά σφαλμάτων από Ελληνικής πλευράς, απετέλεσαν το προοίμιο των ανυπέρβλητων δυσχερειών που επρόκειτο να αντιμετωπιστούν στη συνέχεια. 
1945. Δύναμη 220 Ιερολοχιτών, υπό τους Άνχη Φώτιο Μεσσηνόπουλο και Άγγλο Ανχη Λεμπραίκ, καταλαμβάνει το νησί της Ρόδου. Απώλεις, 31 Γερμανοί και 23 Ιταλοί τραυματίες.
1945. Η Σοβιετική Ένωση ανακοινώνει την πτώση του ΒερολίνουΗ κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο κυματίζει στον ιστό του Ράιχσταγκ.
1966. Ιδρύεται στο ΓΕΣ το 7ο Επιτελικό Γραφείο, στο οποίο, όπως ανακοινώνεται, ανατίθεται ο τομέας ψυχολογικών επιχειρήσεων, προπαγάνδας και πολιτικής διαφωτίσεως. Διευθυντής του Γραφείου τοποθετείται ο αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Παπαδόπουλος (γραμματέας της επιτροπής του Σχεδίου Περικλής και μετέπειτα δικτάτορας). 
2009. Ο Παναθηναϊκός νικά στον τελικό του φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα του μπάσκετ την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 82-78 στο O2 World Arena στο Βερολίνο και στέφεται για 5η φορά Πρωταθλητής Ευρώπης.
 
..............................................................................................
1 ΜΑΪΟΥ

431 π.Χ Οι Λακεδαιμόνιοι εισβάλουν στην Αττική, σημαίνοντας την έναρξη του Πελοποννησιακού Πολέμου. 
305. Ο Διοκλητιανός και ο Μαξιμιανός παραιτούνται από Ρωμαίοι Αυτοκράτορες. 
1328. Με τη Συνθήκη του Εδιμβούργου-Νόρτθαμπτον η Αγγλία αναγνωρίζει τη Σκοτία ως ανεξάρτητο κράτος μετά τους πολέμους για την ανεξαρτησία της. 
1776. Ο Άνταμ Βάισχαουπτ ιδρύει την οργάνωση των Ιλλουμινάτι (Πεφωτισμένοι) στη Γερμανία.
1827. Η Γ' Εθνοσυνέλευση στην Τροιζήνα ψηφίζει το "Πολιτικό Σύνταγμα της Ελλάδος". Με αυτό ωρίζετο ότι η κυριαρχία ενυπήρχε στο Έθνος και ότι όλες οι εξουσίες επήγαζον από το λαό και υπήρχον εξ αυτού.
1886. Ξεκινάει στις ΗΠΑ η γενική απεργία, η οποία κατέληξε στη θέσπιση του 8ώρου. 
1889. Σε ανάμνηση της εξέγερσης του Σικάγου, καθιερώνεται ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς. 
1893. Ανοίγει στο Σικάγο η World Columbian Exposition, έκθεση που έγινε για τον εορτασμό των 400 χρόνων από την ανακάλυψη της Αμερικής από το Χριστόφορο Κολόμβο. 
1894. Η Ιαπωνία κηρύσσει τον πόλεμο στην Κίνα. 
1898. Κατά τη διάρκεια του Ισπανοαμερικανικού πολέμου, γίνεται η ναυμαχία στον κόλπο της Μανίλα, όπου το ναυτικό των ΗΠΑ καταστρέφει τον Ισπανικό Στόλο. 
1908. Έπε
ιτα από επιθυμία του βασιλιά Γεωργίου Α', απολύονται όλοι οι ηθοποιοί και το προσωπικό του Βασιλικού Θεάτρου. Ως αφορμή προβάλλεται το γεγονός ότι συχνά οι παραστάσεις δίνονταν προ «κενών εδωλίων».
1917. Η κατάληψη της αμυντικής τοποθεσίας του Ραβινέ (ανατολικά του Σκρά),ανατίθεται στο ΙΙ Τάγμα του 1ου Συντάγματος Σερρών, με Διοικητή το Λγό(ΠΖ) Γρ. Ιουλιανό. Η επιχείρηση διεξάγεται υπό τη διεύθυνση του Διοικητού του Συντάγματος Ανχη(ΠΖ) Νικ. Ζαφειρίου και στέφεται από επιτυχία. Νεκροί, αξκοί 5 και οπλίτες 51.Τραυματίες, αξκοί 9 και οπλίτες 225. 
1923. Οι Τούρκοι απορρίπτουν όλες τις προτάσεις των Συμμάχων στη Λοζάννη. 
1924. Αιματηρά επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας σημειώνονται στη μεγάλη συγκέντρωση, που οργανώνει το ΚΚΕ στην πλατεία Θεάτρου, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα άτομο και να τραυματιστούν 17. 
1925.  Η Κύπρος γίνεται αποικία της Βρετανίας. 
1930. Ο πλανήτης-νάνος που είχε ανακαλυφθεί, ονομάζεται Πλούτωνας 
1932. Στο Λονδίνο, επιτυγχάνεται η διάσπαση του ατόμου και αποδεικνύεται ότι, η εκλυόμενη ενέργεια είναι κατά 60% μεγαλύτερη της χρησιμοποιούμενης για τη διάσπαση. 
1940. Ακυρώνονται, λόγω του Πολέμου, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1940. 
1941. Οι Γερμανικές δυνάμεις επιτίθενται στο λιμάνι Τομπρούκ, στην ανατολική Λιβύη. 
1941. Σύμφωνα με προκήρυξη του Γερμανού στρατιωτικού διοικητή των Αθηνών, καθορίζεται απαγορευμένη ζώνη για τους κυκλοφορούντες οπλίτες. 
1942. Ο Στάλιν δηλώνει ότι, η Ρωσία δεν έχει εδαφικές φιλοδοξίες σε βάρος ξένων κρατών. 
1948. Ιδρύεται η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (Βόρεια Κορέα) με πρόεδρο τον Κιμ Ιλ Σουνγκ. 
1956. Το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας διατίθεται στο ευρύ κοινό. 
1960. Η Σοβιετική Ένωση καταρρίπτει αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος. 
1961. Ο Κουβανός ηγέτης, Φιντέλ Κάστρο, ανακηρύσσει τη χώρα σοσιαλιστική και καταργεί τις εκλογές. 
1963. Στη Βρετανία, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ αποφασίζει να αποσυρθεί από την πολιτική έπειτα, από μακρά σταδιοδρομία. 
1964.Ολοκληρώνεται το πρώτο πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή, κατασκευασμένο στη γλώσσα Basic. 
1970. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Νίξον ανακοινώνει ότι, στέλνει αμερικανικά στρατεύματα στην Καμπότζη για να εξολοθρεύσουν τους κομμουνιστικούς θύλακες, που υπάρχουν εκεί. 
1978. Γίνεται η πρώτη μαζική αποστολή e-mail για εμπορικούς σκοπούς, που αργότερα θα λάβει την ονομασία spam, από την εταιρεία DEC στους χρήστες του ARPANET, προδρόμου του Ίντερνετ. 
1983. Ο Μίκης Θεοδωράκης τιμάται με το Βραβείο Λένιν. 
1985. Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ρίγκαν ανακοίνωσε την απαγόρευση κάθε εμπορικής συναλλαγής με τη Νικαράγουα. 
1989. Ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου συναντάται με τον Πρόεδρο της Νικαράγουας, Ντανιέλ Ορτέγκα, που πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. 
1993. Με πρωτοβουλία του γενικού διευθυντή της ΕΡΑ Γιώργου Τζαβέλα ιδρύεται και εκπέμπει η ΕΡΑ ΣΠΟΡ, που αρχικά καλύπτει ζωντανά ποδόσφαιρο και μπάσκετ με επικεφαλής συντονιστές τον Ηρακλή Κοτζιά και τον Κώστα Μότση. Η ΕΡΑ ΣΠΟΡ προέρχεται από τη συγχώνευση του αθλητικού τμήματος του Β΄ και του Δ΄ Προγράμματος της ΕΡΤ. 
1994. Η Βουλή του Ισραήλ εξουσιοδοτεί επισήμως τους Ράμπιν-Πέρες για την υπογραφή της συμφωνίας αυτονομίας των Παλαιστινίων. 
1995. Στη Ρωσία, σε διαδήλωση κατά της πολιτικής του Προέδρου Μπόρις Γέλτσιν, μετατρέπεται η συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά. 
1995. Στην Κροατία, ο στρατός πραγματοποιεί ολομέτωπη επίθεση εναντίον της Ανατολικής Σλαβονίας, αναγκάζοντας χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν την περιοχή. 
2003. Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλονίζει την επαρχία Μπινγκόλ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, με αποτέλεσμα 176 άνθρωποι να σκοτωθούν και περίπου 500 να τραυματιστούν. Σχεδόν οι μισοί από τους νεκρούς είναι παιδιά, τα οποία θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια του οικοτροφείου τους στο Τσελτικσουγιού. 
2004. Η ευρωπαϊκή οικογένεια υποδέχεται 10 νέα μέλη, την Κύπρο, την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και τη Μάλτα, σε μία εντυπωσιακή τελετή, που διοργάνωσε η Ιρλανδική Προεδρία, στο Δουβλίνο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διεύρυνση, που έγινε ποτέ στην ιστορία της Ε.Ε., η οποία την καθιστά τον ισχυρότερο εμπορικό συνασπισμό στον κόσμο, με 460 εκατομμύρια κατοίκους να παράγουν σχεδόν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πλούτου. 
2011. Ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοινώνει ότι ομάδα των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ εισέβαλε στο κρησφύγετο του Οσάμα Μπιν Λάντεν και τον εκτέλεσε. Λόγω της διαφοράς ώρας με το Πακιστάν, η ημέρα θανάτου του Μπιν Λάντεν θεωρείται η 2α Μαΐου. 

  
 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

311. Ο Αυτοκράτορας Γαλέριος Βαλέριος Μαξιμιανός εκδίδει διάταγμα, με το οποίο η Χριστιανική Θρησκεία αναγνωρίζεται επίσημα στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. 
1789. Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον ορκίζεται 1ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. 
1825. Ο Ελληνικός Στόλος, με επικεφαλής τον Ναύαρχο Ανδρέα Μιαούλη και τους πυρπολητές Ανδρέα Πιπίνο και Γεώργιο Πολίτη, πυρπολεί τον τουρκικό στόλο του Καπουδάν Πασά στη Μεθώνη και μία πυριτιδαποθήκη στην ξηρά. 
1841. 
 Η νεοσύστατη Εθνική Τράπεζα εκδίδει το πρώτο της χαρτονόμισμα, ονομαστικής αξίας πεντακοσίων δραχμών.
1905. Στη Ρωσία, ο Τσάρος υπόσχεται θρησκευτικές μεταρρυθμίσεις και απαλλάσσει τους χωρικούς από τις ποινές για καθυστέρηση πληρωμών των δανείων τους. 
1909. Αρχίζει η κυκλοφορία του ηλεκτροκίνητου τροχιοδρόμου (τραμ) στις γραμμές του Φαλήρου. 
1919. Επικυρώνεται στη Διάσκεψη Ειρήνης του Παρισιού η αποστολή Ελληνικού Στρατού στη Σμύρνη, για να επιβάλει την τάξη και να προστατεύσει το χριστιανικό πληθυσμό στην περιοχή. 
1921. Κατά τη διάρκεια του Μικρασιατικού Πολέμου ο Κεμάλ Ατατούρκ επισκέπτεται το μέτωπο του Αφιόν Καραχισάρ, προκειμένου να ενισχύσει το ηθικό του Τουρκικού Στρατού. 
1923. 
Πραγματοποιούνται τα εγκαίνια του πρώτου προσφυγικού συνοικισμού στην Αθήνα, στο τέρμα Παγκρατίου. 
1926. Η εκπαίδευση στην Ελλάδα γίνεται υποχρεωτική δια νόμου για παιδιά ηλικίας 6 ως 14 ετών. 
1927.
 Περικόπτονται οι μισθοί των Δημοσίων Υπαλλήλων και των Αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού, για να καλυφθούν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού.
1930. Το Ελληνικό Κράτος κάνει αποδεκτή τη δωρεά των κληρονόμων του Εμμανουήλ Μπενάκη για την ίδρυση του εν λόγω μουσείου στη γωνία της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας και της οδού Κουμπάρη. 
1939. Η ΕΣΣΔ προτείνει στρατιωτική συμμαχία στη Γαλλία και στη Μεγάλη Βρετανία. 
1945. Ο Ο Χίτλερ και η Εύα Μπράουν αυτοκτονούν με δηλητήριο, μία ημέρα μετά το γάμο τους, μέσα στο καταφύγιο στο Βερολίνο.
1949. Με αναγκαστικό νόμο δημιουργούνται δύο νέοι νομοί, της Κορινθίας και της Πιερίας. 
1954.
Καταστρεπτικός σεισμός μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλονίζει τις Σοφάδες Καρδίτσας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 25 άτομα και να τραυματιστούν 117.
1966. Ο Άντον Λα Βέι ιδρύει την Εκκλησία του Σατανά 
1972. Οι Βορειοβιετναμέζοι εξαπολύουν μεγάλη επίθεση στο Νότο. 
1975.Οι Βιετκόνγκ καταλαμβάνουν τη Σαϊγκόν και το τελευταίο αμερικανικό ελικόπτερο απογειώνεται από την οροφή της πρεσβείας των ΗΠΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρονται από τη χερσόνησο της Ινδοκίνας, ύστερα από εμπλοκή 20 ετών, έχοντας υποστεί δεινή ήττα, ενώ Βόρειο και Νότιο Βιετνάμ ενοποιούνται υπό Κομμουνιστική Διοίκηση.
1982.Η Εθνική Αντίσταση αναγνωρίζεται με νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου.
1990. Άκαρπη αποβαίνει η πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι υποψήφιοι είναι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (ΝΔ), ο Γιάννης Αλευράς (ΠΑΣΟΚ) και ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος (Συνασπισμός). 
1994. Νέα ένταση προκαλείται στις Ελληνοαλβανικές σχέσεις, όταν η Αλβανική Κυβέρνηση απαγορεύει την περιφορά του Επιταφίου στους Ορθόδοξους Ναούς της Αλβανίας. 
1996. Το πάγωμα της καταβολής της δεύτερης δόσης της οικονομικής ενίσχυσης προς την Ολυμπιακή Αεροπορία αποφασίζει η ΕΕ, επειδή δεν τηρήθηκαν όροι του προγράμματος εξυγίανσής της. 
1998. Το ΝΑΤΟ ανακοινώνει την εισχώρηση της Τσεχίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας στους κόλπους της Συμμαχίας 
1999. Η Καμπότζη γίνεται το 10ο μέλος του Οργανισμού Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας 
29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

1091. Λίγο έξω από την Κωνσταντινούπολη διεξάγεται η μάχη στο Λεβούνιο. Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Αλέξιος Α’ ο Κομνηνός νικά του Πετσενέγκους(ημι-νομαδική τουρκική φυλή) και τους εξαφανίζει από την ιστορία.
1707. Τα Κοινοβούλια Αγγλίας και Σκωτίας συνεδριάζουν και αποφασίζουν την ένωση των περιοχών τους, σχηματίζοντας έτσι την Μεγ. Βρετανία.    
1821. Ο Ελληνικός Στόλος υπό τον Ιάκωβο Τομπάζη εμφανίζεται στο Αιγαίο με 21 πλοία(7 Σπετσιώτικα, 11 Υδραϊκά και 3 Ψαριανά).
1854. Η Αγγλία και η Γαλλία με τελεσίγραφο που επιδόθηκε στον Όθωνα από τους πρεσβευτές τους στην Αθήνα, αξιώνουν από την Ελληνική Κυβέρνηση να αποκηρύξει τα επαναστατικά κινήματα σε Θεσσαλία και Ήπειρο. 
1871. Η λάρνακα που έφερε το σεπτό σκήνωμα του απαγχονισθέντος από τους Τούρκους  (10 Απρ1821) Πατριάρχου Γρηγορίου Ε', μεταφέρεται από την Οδησσό, όπου είχε ενταφιαστεί (17 Ιουν1821), στην Αθήνα και τοποθετείται σε ειδικά κατασκευασθέντα τάφο εντός του Μητροπολιτικού ναού. Ο σουλτάνος Αβδούλ Αζίζ, για να μη θιγεί το τουρκικό γόητρο, είχε εναντιωθεί σ' αυτή τη μεταφορά και ζήτησε να γίνει ο ενταφιασμός στην Κων/πολη, όπως δήλωσε, "να διορθώση την αδικίαν την διαπραχθείσαν υπό του προκατόχου του Μαχμούτ Β'".
1880. Ψηφίζεται στη βουλή, επί κυβερνήσεως Χαρ. Τρικούπη,το νομοσχέδιο, με το οποίο καθίσταται υποχεωτική η στρατιωτική θητεία,απαγορευμένης ρητώς της αντικαταστάσεως. 
1882Η Ζίμενς παρουσιάζει στο Βερολίνο το πρώτο τρόλεϊ με την ονομασίαElectromote.
1941.Οι αρχές κατοχής στην Ελλάδα θέτουν σε κυκλοφορία παράλληλα με τη δραχμή, το Μάρκο Κατοχής (Reichs Kredit Kassenscheine), τη λιρέτα Κατοχής, τη μεσογειακή δραχμή, το βουλγαρικό λέβα και το αλβανικό φράγκο, νομίσματα χωρίς αντίκρυσμα.

28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
357. Ο Αυτοκράτορας Κωνστάντιος Β’ επισκέπτεται για πρώτη και μοναδική φορά τη Ρώμη, για να γιορτάσει τα 20 χρόνια της βασιλείας του.
1299.Λήγει η εξέγερση της Κρητικής αριστοκρατίας κατά των Βενετών (Επανάσταση Αλέξη Καλλέργη, 1282-1299), με την παραχώρηση προνομίων.
1686.
Δημοσιεύεται ο πρώτος τόμος των αρχών του Ισαάκ Νεύτωνα.
 1819.Οι Άγγλοι πωλούν και παραδίδουν στον Αλή Πασά την Πάργα την οποία και εποικίζει με αλβανικές οικογένειες. 4000 Παργινοί εξαναγκάζονται να ξεριζωθούν από τον τόπο τους και να καταφύγουν στα Επτάνησα. (Στις 15/4 είχαν ανασκάψει τους προγονικούς τάφους και συναθροίζοντας τα οστά, τα έκαψαν στη πλατεία της αγοράς για να μη βεβηλωθούν από τους αλβανούς οι οποίοι εγκαταστάθηκαν ως έποικοι από τον Αλή Πασά).
1821.*Ο Σαχτούρης   και ο Πινότσης συλλαμβάνουν κοντά στις ακτές τής Μικράς Ασίας 2 τουρκικά πλοία με προσκυνητές που μετέβαίναν στη Μέκκα. Το πλοίο επίσης ήτο πλήρες δώρων τού Σουλτάνου προς τον Σουλτάνο τής Αιγύπτου (αξίας 6 εκατομ. γροσίων).
      **Ο Κολοκοτρώνης ανακηρύσσεται Αρχιστράτηγος τής Καρύταινας Πελοποννήσου, για να αναλάβει τον συντονισμό τών πολεμικών ενεργειών κατά τής Τριπόλεως.
1822.*Οι Κρήτες επιτίθονται με σφοδρότητα εναντίον τών Τούρκων και τους εκδιώκουν από τις επαρχίες Αυλοποτάμου και Αμαρίου.  
       **Ο υπό τον Ανδρέαν Μιαούλη ελληνικός στόλος αδυνατεί να σταματήσει τις σφαγές στη Χίο.
1825.*Οι Τούρκοι κανονιοβολούν τους Έλληνες υπερασπιστές του Μεσολογγίου.
             **Νίκη των Ελλήνων του Μιαούλη επί των Αιγυπτίων σε ναυμαχία έξω από την Μεθώνη.
1896.  Κατά την διάρκεια ανασκαφών στους Δελφούς ανακαλύπτεται το περίφημο κομψοτέχνημα του χάλκινου αγάλματος του Ηνιόχου.  
1897.Συνεχίζεται ο πόλεμος Ελλήνων και Τούρκων στη Θεσσαλία.
1897. Η Ελληνική Κυβέρνηση αποδέχεται την ανάκληση του Ελληνικού Στρατού από την Κρήτη και την αυτονομία της νήσου υπό την επικυριαρχία του Σουλτάνου.(Ελληνοτουρκικός Πόλεμος του 1987).
1903.Στα πλαίσια της εξέγερσης του Ίλιντεν, Βούλγαρος πράκτορας τοποθετεί βόμβα σε γαλλικό πλοίο το οποίο βυθίστηκε. Συνελήφθη την επομένη ημέρα στα Σκόπια ( Uskub )… Το ίδιο βράδυ στις 09:00, άλλη βόμβα ρίπτεται μπροστά στην μηχανή τρένου που έρχονταν από Κωνσταντινούπολη. 
1906. Ο Αρχηγός ανταρτικού σώματος Ανθυπίλαρχος Χρήστος Πραντούνας (Καπετάν Καψάλης) από το Μεσολόγγι, ενώ πήγαινε στη λίμνη των Γιαννιτσών για να παραλάβει ενίσχυση, σκοτώνεται από βουλγαρική ενέδρα  μέσα στη λίμνη. 
1908. Σε ατμόσφαιρα πένθους γίνεται η μεταφορά των οστών του Εθνικού ευεργέτη Γ. Αβέρωφ από την Αλεξάνδρεια στην Αθήνα.
1912. Η νήσος Αστυπάλαια του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων καταλαμβάνεται από τους Ιταλούς. 
1920. Ο Ελληνικός Στρατός στη Μ. Ασία καταδιώκει άτακτα και τακτικά τουρκικά στοιχεία.
1921.Οι Ελληνικές Δυνάμεις, που κατέχουν τον τομέα Εσκί Σεχήρ – Πολατλή, αποκρούουν  τουρκική επίθεση και προξενούν τεράστιες απώλειες  στον εχθρό.
1922.Η Ελληνική Στρατιά στη Μ. Ασία δρα με πυροβολικό και περιπόλους.
1928.
 Η πόλη της Κορίνθου, που καταστράφηκε από τον τρομερό σεισμό της22ης Απριλίου, κατεδαφίζεται ολόκληρη για να ανοικοδομηθεί από την αρχή.
1929.Οι Δωδεκανήσιοι διαμαρτύρονται για το θέμα τού αυτοκεφάλου στην Εκκλησία της Δωδεκανήσου.
1941.α.Στην Καλαμάτα συνάπτονται σκληρές οδομαχίες μεταξύ τών εισελθόντων Γερμανών και τών υποχωρούντων Άγγλων, υποστηριζομένων από τον πληθυσμό.
         
  β.Σύσκεψη στα Χανιά , υπό την προεδρία του Έλληνα πρωθυπουργού Εμμανουήλ Τσουδερού για την Στρατιωτική κατάσταση της νήσου. Επίσης πήραν μέρος Έλληνες και Βρετανοί αξιωματικοί.  
         
 γ. Οι Ιταλοί καταλαμβάνουν την Κέρκυρα.
       δ. Οι Γερμανοί συνεχίζουν την προέλασή τους και καταλαμβάνουν το Ναύπλιον.             

          ε.Η Γερμανική αεροπορία βομβάρδισε την Πάτρα.
       στ.
Το Καταδιωκτικό λαθρεμπορίου του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, Α3, βυθίζεται μετά από αεροπορική επιδρομή κοντά στις ακτές του Ρίου.
1947.Ύψωση της Ελληνικής Σημαίας στο Αρματαγωγό Αξιός ΙΙ στην Σκωτία.
1959. Νέο 5ετές πρόγραμμα με προτεραιότητα στη γεωργία και τη βιομηχανία εξαγγέλλει ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής.
1961. Ο Τουρκοκυπριακός Τύπος εξαπολύει σφοδρή επίθεση εναντίον της Ελλάδας, απειλώντας με διχοτόμηση.
1971. Ο Αντώνης Αντωνιάδης σημειώνει 2 γκολ στο Κύπελλο Πρωταθλητριών εναντίον του Ερυθρού Αστέρα στη Λεωφόρο και ο ΠΑΟ προκρίνεται στον τελικό του Γουέμπλεϊ. Με 10 γκολ θα είναι ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης, ενώ ο ΠΑΟ νικώντας με 3-0 θα καταφέρει ναανατρέψει το βαρύ 4-1 του πρώτου αγώνα.
1974. Η Εθνική Ελλάδος παίρνει λευκή ισοπαλία από τη Βραζιλία στο Μαρακανά.
1983. Η Αμερικανική Γερουσία αποφασίζει τη διατήρηση της αναλογίας επτά προς δέκα (7:10) στη βοήθεια προς  Ελλάδα και  Τουρκία.
1990. Αρχίζει το ξήλωμα της αμερικανικής βάσης στη Νέα Μάκρη.
1997. Στο Παραλίμνι τής Κύπρου, μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα, ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος— ως εκπρόσωπος τής Ελληνικής  Κυβέρνησης , βαπτίζει την κόρη του Κύπριου αγωνιστή  και θύμα τής αγριότητας των Γκρίζων Λύκων, Τάσου Ισαάκ.
1998. Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος -μετά το θάνατο του Σεραφείμ στις 10 Απριλίου- εκλέγει στη χηρεύουσα θέση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, τον Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Χριστόδουλο.
.


27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
1805. Η μάχη της Ντέρνα στη σημερινή Λιβύη, μεταξύ αμερικανών πεζοναυτών υπό τον Γουίλιαμ Ίτον και πειρατών υπό τον Γιουσούφ Καραμανλή, που λυμαίνονταν τις ακτές της Βόρειας Αφρικής. Υπήρξε η πρώτη χερσαία επιχείρηση των ΗΠΑ σε ξένο έδαφος. (Α' Βερβερικός Πόλεμος) 
1832. Με απόφαση των Προστάτηδων Δυνάμεων(Αγγλία, Ρωσία, Γαλλία), η Ακαρνανία προσαρτάται στο Ελληνικό Κράτος
1864. Πεθαίνει σε ηλικία 70 ετών ο Στρατηγός Μακρυγιάννης.
1875. Τη διακυβέρνηση της χώρας αναλαμβάνει για πρώτη φορά ο Χαρίλαος Τρικούπης.
1909. Ο Σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Αμπντούλ Χαμίντ ο Β, ανατρέπεται από τους Νεότουρκους.
1910. Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση αρνείται να υπογράψει το νόμο για την παροχή του δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες.
1925. Στην Ελλάδα, υπογράφεται το διάταγμα για την ίδρυση Επαγγελματικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων στην Αθήνα, τον Πειραιά, την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη και το Βόλο. 
1931. Ψηφίζεται στη Βουλή νομοσχέδιο για την οργάνωση της Ελληνικής Αεροπορίας και Άμυνας. 
1941. Τα γερμανικά στρατεύματα μπαίνουν στην Αθήνα. Την ίδια μέρα αυτοκτονεί η συγγραφέας παιδικών βιβλίων, Πηνελόπη Δέλτα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εγκατάσταση των Γερμανών στην ελληνική πρωτεύουσα. O Εύζωνας Κων. Κουκίδης πέφτει από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης τυλιγμένος με την ελληνική σημαία. Ο ραδιοφωνικός σταθμός της Αθήνας την ίδια ώρα, απευθύνει στον Ελληνικό λαό το τελευταίο μήνυμα. "Έλληνες, ύστερα από λίγα λεπτά ο ραδιοφωνικός μας σταθμός δεν θα είναι ελληνικός.......Αδέλφια ψηλά τις καρδιές...."Στις 10.00 γερμανικό απόσπασμα ανεβαίνει στην Ακρόπολη και υψώνει τη σημαία με τον αγκιλωτό σταυρό.
1945. Οι Σύμμαχοι απορρίπτουν πρόταση ειρήνης από τον αρχηγό των SS Χάινριχ Χίμλερ, επιμένοντας στην άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας. 
1952.  Η Παγκύπρια Εθνοσυνέλευση στη Λευκωσία εγκρίνει ψήφισμα για την ΕΝΩΣΗ της Κύπρου με την Ελλάδα.
1964.  Η κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου εξαγγέλλει την κατάθεση Νομοσχεδίου που προβλέπει την άρση των έκτακτων μέτρων ασφαλείας του Κράτους, τα οποία χρονολογούνται από την εποχή του Εμφύλιου Πολέμου.
1981. Το ποντίκι, ο "αχώριστος φίλος" των ηλεκτρονικών υπολογιστών, κάνει το ντεμπούτο του από την εταιρία Xerox.
1989. Στην Κίνα, φοιτητές πραγματοποιούν τη μεγαλύτερη διαδήλωση διαμαρτυρίας στην ιστορία του κομμουνιστικού καθεστώτος.
1990. Δίνεται ψήφος εμπιστοσύνης από την Ελληνική Βουλή στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη.
1991.  Ο Ραούφ Ντενκτάς δηλώνει ότι, η δημιουργία ομοσπονδίας στην Κύπρο είναι αδύνατη, λόγω της Ελληνοκυπριακής προσέγγισης στο Κυπριακό.

  


26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
1514. Ο Κοπέρνικος κάνει τις πρώτες παρατηρήσεις του για τον πλανήτη Κρόνο. 
1532. Ο Σουλτάνος Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής διασχίζει με τα στρατεύματά του την Ουγγαρία με κατεύθυνση τη Βιέννη.
1825.Ο Ιμπραήμ με 11.000 πεζούς και 800 ιππείς κυριεύει τη Σφακτηρία, την οποία υπεράσπιζαν μόνο 1.500 Έλληνες. Πέφτουν μαχόμενοι ο Υπουργός Στρατιωτικών Αναγνώστης Παπαγεωργίου (Αναγνωσταράς) και ο φιλέλληνας Σανταρόζα, μαζί με άλλους 350 Έλληνες.
1877.
 Ανακαλύπτεται στην Ολυμπία από γερμανούς αρχαιολόγους ο Ερμής του Πραξιτέλη.
1897. Ισχυρές τουρκικές δυνάμεις, υπό τον Ετέμ Πασά, απωθούν τις Ελληνικές Δυνάμεις από την αμυντική τοποθεσία Φαρσάλων - Βελεστίνου προ του Δομοκού και καταλαμβάνουν το Βελεστίνο

1900.Πανελλήνια πρεμιέρα της όπερας του Τζιάκομο Πουτσίνι «Μποέμ» από το Ελληνικό Μελόδραμα του Διονυσίου Λαυράγκα στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών.
1926. Ιδρύεται και επισήμως ο ΠΑΟΚ, με την έγκριση του καταστατικού του από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.
1930. Με πρόταση του νέου Υπουργού Παιδείας, Γεωργίου Παπανδρέου, ψηφίζεται ο νόμος περί ίδρυσης Εθνικού Θεάτρου στην Αθήνα. Πρώτος σκηνοθέτης διορίζεται ο Μιλτιάδης Λιδωρίκης.
1986. Πυρηνική καταστροφή στο Τσέρνομπιλ  της Ουκρανίας. Το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας.


25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
404 π.Χ. Με τη νίκη των Σπαρτιατών υπό τον Λύσανδρο επί των Αθηναίων τελειώνει ο Πελοποννησιακός πόλεμος. 
1821. Επαναστατικά τμήματα από τα περίχωρα της Αττικής, με επικεφαλής τον Δήμο Αντωνίου, που είχε σραλεί από τη Λειβαδιά, εισέρχονται στην Αθήνα όπου τελούν δοξολογία και υψώνουν τη Σημαία της Επαναστάσεως. Οι Τούρκοι κλείνονται στην Ακρόπολη και αρχίζει η πολιορκία τους.
1832. Συνθήκη Λονδίνου μεταξύ Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας αφ' ενός και του Βασιλιά της Βαυαρίας αφ' ετέρου με την οποία ωρίσθη ότι ο Όθων θα φέρει τον τίτλο του "Βασιλέως της Ελλάδος"υπό την εγγύηση των τριών αυτών Δυνάμεων.
1929. Το Γερμανικό Κράτος παίρνει δάνειο από τις μεγάλες τράπεζες, επειδή δεν έχει χρήματα να πληρώσει μισθούς δημόσιων υπαλλήλων και να χρηματοδοτήσει επιδόματα ανεργίας. 
1941.
Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τη Χαλκίδα και Κορίνθου εισβάλλουν στην Αττική. Γερμανοί αλεξιπτωτιστές καταλαμβάνουν τον Ισθμό της .
1945. Αντιπρόσωποι από 50 χώρες συγκεντρώνονται στο Σαν Φρανσίσκο για να συζητήσουν τη δημιουργία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. 
1974.
Η Επανάσταση των Γαρυφάλλων στην Πορτογαλία. Οι στρατιωτικοί εγκαθιδρύουν και πάλι τη Δημοκρατία, έπειτα από μισό αιώνα δικτατορίας.24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
1184 π.Χ. Κατά μία άποψη, οι Έλληνες καταλαμβάνουν την Τροία, στην οποία εισέρχονται χρησιμοποιώντας τον Δούρειο Ίππο.
1792. Ο Λοχαγός του Πυροβολικού Ρουζέ Ντελίλ, συνθέτει τη Μασσαλιώτιδα που σήμερα αποτελεί τον Εθνικό Ύμνο της Γαλλίας.
1827.Μία μέρα μετά τον θάνατο του Γεωργίου Καραΐσκάκη στο Φάληρο, ακολουθεί η καταστροφική ήττα των ελληνικών δυνάμεων από τον Κιουταχή στην περιοχή του Αναλάτου, σημερινό Νέο Κόσμο.
1877. Η Ρωσία κηρύττει τον πόλεμο στην Οθωμανική αυτοκρατορία.
1915.Οι Νεότουρκοι συλλαμβάνουν 200 εξέχοντες Αρμένιους της Κωνσταντινούπολης. Αρχή της γενοκτονίας των Αρμενίων, που στοίχισε τη ζωή σε 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους ως το 1923.
1918.  Λαμβάνει χώρα η πρώτη αρματομαχία στην ιστορία των πολεμικών αναμετρήσεων. Στο Βιγιέ - Μπρετονέ της Γαλλίας έρχονται αντιμέτωπα τα βρετανικά τανκς Mark IV και τα γερμανικά A7V.
1935. Εκτελούνται οι στρατηγοί Αναστάσιος Παπούλας και Μιλτιάδης Κοιμήσης. Και οι δύο ήταν μάρτυρες κατηγορίας στη Δίκη των Έξι και είχαν λάβει μέρος στο Βενιζελικό Κίνημα της 1ης Μαρτίου 1935.  
1944.  Τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής εκτελούν στους Πύργους (Κατράνιτσα) Κοζάνης 318 κατοίκους του χωριού, σε αντίποινα για την εκτέλεση δύο γερμανών στρατιωτών από δυνάμεις του ΕΛΑΣ.
1967. Το διαστημόπλοιο «Σογιούζ 1» συντρίβεται κατά την επιστροφή του στη Γη, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο κοσμοναύτης Βλαντιμίρ Κομάροφ. Είναι ο πρώτος νεκρός της εποποιίας του διαστήματος.
2004.Το σχέδιο Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού τίθεται σε δύο χωριστά δημοψηφίσματα στη μεγαλόνησο και απορρίπτεται από τους Ελληνοκυπρίους. Κατά του σχεδίου τάσσεται το 75,83% έναντι 24,17% των υποστηρικτών του. Αντίθετα, στα κατεχόμενα, «ναι» ψηφίζει το 64,91% των Τουρκοκυπρίων, «όχι» το 35,01%.

23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
1821Η Μάχη της Αλαμάνας. Οι Ελληνικές Επαναστατικές δυνάμεις με δύναμη 800 αντρών με τον Επίσκοπο Σαλώνων Ησαϊα και τους Δυοβουνιώτη, Πανουργιά και Διάκο, αντιμετωπίζουν στη γέφυρα της Αλαμάνας (περιοχή Θερμοπυλών) τις υπέρτερες οθωμανικές ορδές του Ομέρ Βρυώνη και του Κιοσέ Μεχμέτ και ηττώνται. Φονεύονται 200 Έλληνες, μεταξύ αυτών και ο Επίσκοπος Ησαϊας. Ταυματίζεται ο Πανουργιάς και ο Αθανάσιος Διάκος, ο οποίος συλλαμβάνεται αιχμάλωτος και μεταφέρεται στη Λαμία, όπου θα υποστεί φρικτό θάνατο με ανασκολοπισμό (σούβλισμα).
1882.Αρχίζουν οι εργασίες διάνοιξης του Ισθμού της Κορίνθου.
1897. ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΦΑΡΣΑΛΩΝ. Οι Ελληνικές δυνάμεις που αμύνονται στην περιοχή Φαρσάλων υπό τον Ταξίαρχο Σμολένσκη, αποκρούουν ισχυρές επιθέσεις των Τούρκων και διατηρούν τις θέσεις τους. 
1935.Αρχίζει η δίκη των εμπλεκομένων στο βενιζελικό κίνημα της 1ης Μαρτίου. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Νικόλαος Πλάστήρας καταδικάζονται ερήμην σε θάνατο. Οι αντιβενιζελικοί παίρνουν το αίμα τους πίσω, εκδικούμενοι τους υπευθύνους της Δίκης των 6.
1941. Ο Βασιλιάς Γεώργιος Β' και η κυβέρνηση του Εμμ.Τσουδερού, εγκαταλέίπουν την Αθήνα και μεταβαίνουν στην Κρήτη για συνέχιση του αγώνα ενώ διεξάγονται σφοδρες μάχες στην αμυντική τοποθεσία Καλλίδρομο- Θερμοπύλες.
1960. Ο Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής θέτει στην Πτολεμαϊδα τον θεμέλιο λίθο του εργοστασίου αζωτούχων λιπασμάτων. 
1999.
  Το κτίριο της σερβικής τηλεόρασης στο Βελιγράδι βομβαρδίζεται από αεροπλάνα του ΝΑΤΟ, κατά την διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο. 16 νεκροί και πολλοί τραυματίες. Στην Ελλάδα, οι εφημερίδες της επόμενης ημέρας κυκλοφορούν με μαύρη κορδέλα σε ένδειξη πένθους, ενώ το ΝΑΤΟ, το οποίο εορτάζει τα 50χρονά του σε πανηγυρική σύνοδο στις Βρυξέλλες, υπογράφοντας Διακήρυξη για το νέο του ρόλο, χαρακτηρίζει το κτίριο στο Βελιγράδι «νόμιμο στόχο»
2010. Η Ελλάδα ζητά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ανακοινώνει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το Καστελόριζο. Έντονες είναι οι αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

1827.Θάνατος του Γ. Καραϊσκάκη. Πεθαίνει στην Αθήνα ο Αρχιστράτηγος της Στερεάς Ελλάδος μετά από θανάσιμο τραυματισμό του, την προηγούμενη ημέρα, κατά την διάρκεια συγκρούσεων με δυνάμεις του Κιουταχή Πασά. Η ταφή έγινε την ίδια ημέρα στο ναό του Αγίου Δημητρίου Σαλαμίνας.
Οι τελευταίες του λέξεις του ήταν: "Γλυτώστε την Αθήνα!"
Στις 22 Απριλίου 1835 έγινε μετακομιδή των οστών του στο Φάληρο, καθώς και των Νοταρά, Βέϊκου και άλλων αγωνιστών που είχαν φονευθεί πέριξ των Αθηνών, όπου και ετάφησαν. 
1854. Ο Νικ. Ζέρβας, αφού ενισχύθηκε από τον Σπ. Καραϊσκάκη με 400 άντρες, συγκρούεται  στην Πλάκα της Ηπείρου με τους Τούρκους του Πίτσαρη. Οι Τούρκοι ηττήθηκαν με 200 νεκρούς και πολλούς τραυματίες και συμπτύχθηκαν στα Πέντε Πηγάδια 
1884. Εγκαινιάζονται οι Θεσσαλικοί σιδηρόδρομοι. 
1912. Οι Ιταλοί αποβιβάζονται στα Δωδεκάνησα, τα οποία προσαρτούν υπό τον τύπο της προσωρηνότητας. 
1912.  Η «Πράβδα», το επίσημο όργανο του ΚΚΣΕ, αρχίζει να εκδίδεται στην Αγία Πετρούπολη.
1915. Χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά χημικά όπλα στο πεδίο της μάχης. Στη Μάχη του Υπρ, κατά τη διάρκεια του Ά Π.Π., γερμανικές δυνάμεις εκτοξεύουν κυλίνδρους με αέρια χλωρίου, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 5.000 Γάλλοι στρατιώτες.
1917. Το ΙΙΙ Τάγμα του 1ου Συντάγματος Σερρών, με Διοικητή τον Λοχαγό Πεζικού Γ. Κονδύλη, καταλαμβάνει τον ισχυρότατα οχυρωμένο λόφο Σεμέν ντε Φερ, 3χλμ. νότια της Ειδομένης. Οι Βούλγαροι αντιδρούν με πυρά Πυροβολικού και με αντεπίθεση, η οποία αποκρούεται. Την επομένη με μεγαλύτερη σφοδρότητα πυρών, η αντεπίθεση με 250 Βουλγάρους αποκρούεται. Η επιτυχία οφείλεται στον Ανθλγό Ευστάθιο Δογάνη, ο οποίος και σκοτώνεται. Τρίτη αντεπίθεση των Βουλγάρων συντρίβεται από βολές του Πυροβολικού. Απώλειες Ελλήνων 17 νεκροί και 52 τραυματίες. 
1919.
 Το ανώτατο συμμαχικό συμβούλιο εκχωρεί στην Ελλάδα την άδεια για την κατάληψη της Σμύρνης, με σκοπό την τήρηση της τάξης και την προστασία των χριστιανικών πληθυσμών.
1931.
  Εγκαινιάζεται στην Αθήνα το Μουσείο Μπενάκη, παρουσία του πρωθυπουργού  Ελ. Βενιζέλου και άλλων επισήμων.
1941. Βυθίζεται κοντά στον όρμο Αντίκυρων (βόρεια Κορινθιακού) από Γερμανικά βομβαρδιστικά, το πλωτό νοσοκομείο "Σωκράτης" με κυβερνήτη τον Έφεδρο Πλοίαρχο Κ. Αρβανίτη.

....................................
21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

753 π.Χ Ο Ρωμύλος και ο Ρώμος ιδρύουν τη Ρώμη.
43 π.Χ. Ο Μάρκος Αντώνιος ηττάται στη μάχη της Μούτινα (σημερινή Μοδένα). 
1748. Γεννιέται στη Σμύρνη ο Αδαμάντιος Κοραής.  
1912.Οι Ιταλοί καταλαμβάνουν τη Ρόδο από τους Οθωμανούς.
1921. Οι Αλβανοί πραγματοποιούν επίθεση εναντίον της Κορυτσάς και του Αργυροκάστρου, με αρκετά θύματα.  
1923. Στην Ιταλία, ο Μουσολίνι ανακηρύσσει την ημέρα ίδρυσης της Ρώμης εθνική γιορτή, ενώ καταργεί την Πρωτομαγιά.
1929.Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών για τη Γερουσία, οι Φιλελεύθεροι του Ελευθέριου Βενιζέλου καταλαμβάνουν 72 από τις 92 έδρες.
1930. Ο Άρης νικάει τον Πανιώνιο με 64-27 στο γήπεδο της ΧΑΝΘ, ανακηρύσσεται πρωταθλητής και ταυτόχρονα κατακτά τον πρώτο τίτλο του στο μπάσκετ.
1941.- Bουλγαρικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, έπειτα από έγκριση των Γερμανών. Αναλαμβάνει πρωθυπουργός ο Εμμανουήλ Τσουδερός, ενώ τα κυβερνητικά στελέχη της 4ης Αυγούστου (Μανιαδάκης, Νικολούδης, Δημητράτος κλπ.) παραμένουν στις θέσεις τους. 
          -  Ο Αντιστράτηγος  Αλέξανδρος Παπάγος, παρά την κρίσιμη κατάσταση των Ελλληνικών Δυνάμεων στο Αλβανικό Μέτωπο από την Γερμανική εισβολή στη Μακεδονία, συνιστά, με διαταγή του προς το στρατό της Ηπείρου, τη συνέχιση του αγώνα, μέχρι το έσχατο όριο των δυνατοτήτων του.
1945.O Κόκκινος Στρατός εισέρχεται στα περίχωρα του Βερολίνου 
1960.H νέα πόλη Μπραζίλια, που οικοδομήθηκε σ ένα κεντρικό οροπέδιο, 600 μίλια από την ακτή, ανακηρύσσεται η νέα πρωτεύουσα της Βραζιλίας. 
1963. O Γρηγόρης Λαμπράκης ξεκινάει από το Μαραθώνα στην πρώτη Πορεία Ειρήνης κατά τη διάρκεια της οποίας συλλαμβάνεται.
1967. Στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ελλάδα, υπό τον Συνταγματάρχη Γεώργιο Παπαδόπουλο. ορίζεται ως Πρωθυπουργός ο Αρεοπαγίτης Κωνσταντίνος Κόλλιας. 
1969. Ο αμερικανικός στόλος εισέρχεται στη θάλασσα της Ιαπωνίας προς προστασία των αεροπλάνων στις ακτές της Βόρειας Κορέας.
1972. Θεμελιώνεται το νέο Δικαστικό Μέγαρο Αθηνών, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
1975. Στο Νότιο Βιετνάμ, παραιτείται μετά από 10 χρόνια στην εξουσία ο πρόεδρος Θιέου, καταγγέλλοντας τις ΗΠΑ ως αναξιόπιστες και ζητώντας από τους διαδόχους του να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τις κομμουνιστικές δυνάμεις.
1981.Με βάση τα στοιχεία της απογραφής, ο πληθυσμός στην Ελλάδα είναι 9.707.000 κάτοικοι και της Αθήνας 3.016.000.
1983. Η Αθήνα είναι η πιο μολυσμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης, σύμφωνα με την ΕΟΚ. 
1989. Ξεκινούν οι διαδηλώσεις στην πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο. 
1990. Στην Πάτρα, οι τελωνειακοί εντοπίζουν ένα τεράστιο πυρηνικό σούπερ πολυβόλο, που προοριζόταν για τον Ιρακινό Πρόεδρο, Σαντάμ Χουσεΐν.
1991. Στο Αφγανιστάν, 300 άτομα σκοτώνονται από έκρηξη πυραύλων "Σκουντ", που εκτόξευσε ο στρατός εναντίον πόλης, που έλεγχαν αντικαθεστωτικοί αντάρτες.
1993. Στην Ιταλία, ο πρώην πρωθυπουργός Μάριο Αντρεότι αρνείται τις κατηγορίες ότι, είχε διασυνδέσεις με τη Μαφία.
1994. Ανακοινώνεται η πρώτη ανακάλυψη πλανητών εκτός του ηλιακού μας συστήματος.
 .................
20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 

571.    Γεννιέται ο Προφήτης Μωάμεθ.  
1453.ΟΈλληνας πλοίαρχος Φλαντανελλάς, διασπώντας τον οθωμανικό αποκλεισμό, εισέρχεται στον Κεράτιο κόλπο και καταφέρνει και εφοδιάζει την πολιορκούμενη Κωνσταντινούπολη. Ήταν η τελευταία ναυμαχία Βυζαντινών πλοίων στην ιστορία.
1775Τα βρετανικά στρατεύματα αρχίζουν την πολιορκία της Βοστόνης στα πλαίσια του πολέμου για την ανεξαρτησία των ΗΠΑ. 
1902. Το ζεύγος Κιουρί, ανακαλύπτει το στοιχείο ράδιο.
1915. Κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου, ο Γάλλος αξιωματικός της αεροπορίας Ρολάν Γκαρός αιχμαλωτίζεται από τις εχθρικές δυνάμεις.
1918. Ο θρύλος της αεροπορίας, ο Γερμανός Μάνφρεντ φον Ριχτχόφεν -επονομαζόμενος και «Κόκκινος Βαρόνος»- καταρρίπτει το 79ο και 80ο αεροπλάνο, κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Την επόμενη μέρα (21 Απριλίου) θα βρει το θάνατο σε μια ακόμη αερομαχία.
1920. Έναρξη των 7ων Ολυμπιακών Αγώνων της Αμβέρσας (οι 6οι δεν έγιναν ποτέ λόγω πολέμου). Λαμβάνουν μέρος 2.479 αθλητές και 64 αθλήτριες από 29 κράτη σε 22 αθλήματα. Πρώτη εμφάνιση της σημαίας με τους 5 Κλυμπιακούς κύκλους και πρώτη απαγγελία του Ολυμπιακού Ύμνου από τον Βέλγο ξιφομάχο Victor Boin. Μελανό σημείο ο αποκλεισμός των κρατών, που ηττήθηκαν στον πόλεμο (Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Βουλγαρία), αφού το πνεύμα των αγώνων δεν θέλει τη διάκριση λόγω πολιτικών διαφορών.
1921. Η Βουδαπέστη αναφέρει 1.200 θανάτους από πείνα το Μάρτιο. 
1922. Υπογράφεται συμφωνία του Κεμάλ Ατατούρκ με τους Ιταλούς σύμφωνα, με την οποία οι Ιταλοί αποχωρούν από την κοιλάδα του ποταμού Μαιάνδρου στη νοτιοδυτική Τουρκία, με την υποχρέωση να ασκήσουν πίεση στους Συμμάχους υπέρ της Τουρκίας.
1925. Εγκαινιάζεται ο νέος ιππόδρομος του Φαληρικού Δέλτα με την πρώτη ιπποδρομία με στοίχημα. Το 1936 επί κυβέρνησης Μεταξά, οι αδελφοί Κωστόπουλοι, ιδρυτές της Τράπεζας Πίστεως, στους οποίους η κυβέρνηση Κοματά είχε παραχωρήσει το προνόμιο της διοργάνωσης ιπποδρομιών το 1923, παραχωρούν το προνόμιο αυτό στον συνεργάτη τους Άγγλο William Riges.
1930. Νέος σεισμός σημειώνεται στην περιφέρεια της Κορίνθου, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 15 άτομα και να μείνουν άστεγες πάνω από 500 οικογένειες.
1931. Καταρτίζεται ο ελληνικός κώδικας περί απονομής συντάξεων στους πολιτικούς και στρατιωτικούς συνταξιούχους. 
1941.-Υπογράφεται στο Βοτονόσι της Ηπείρου (κοντά στο Μέτσοβο), το Πρωτόκολλο  Συνθηκολογήσεως του Ελληνικού Στρατού, μεταξύ του Αντιστρατήγου Γεωργίου Τσολάκογλου και του Γερμανού Στρατηγού Ντήτριχ.
          - Βυθίζεται στον Κορινθιακό κόλπο, από γερμανικά βομβαρδιστικά, το πλωτό νοσοκομείο "Ελληνίς", με κυβερνήτη τον έφεδρο από μονιμότητα Πλοίαρχο Χ. Ρεβίδη, γεμάτο τραυματίες, καθώς και το "'Εσπερος" έξω από το Μεσολόγγι.
1943. Συγκρότηση  του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων. Στην τοποθεσία Λυκόχωρος της Βουνιχώρας Παρνασσίδος υψώνεται η Ελληνική Σημαία και γίνεται η επίσημη τελετή της ορκομωσίας των αντρών του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων με Διοικητή τον Σχη Δημήτριο Ψαρρό που ήταν και πρόεδρος της Οτγανώσεως "Εθνική και Κοινωνική Αλληλεγγύη"(ΕΚΚΑ) με έδρα την Αθήνα. Τον πυρήνα του Συντάγματος αποτέλεσαν οι Αξκοί και Οπλίτες της Οργανώσεως  "Ελληνικός Απελευθερωτικός Στρατός" (ΕΑΣ), που είχε συσταθεί από αξιωματικούς της περιοχής αυτής, από τους πρώτους μήνες της Κατοχής, με σκοπό τον αγώνα για την απελευθέρωση της Χώρας. 
1972. Το "ΑΠΟΛΛΩΝ - 16" προσεληνώνεται.
1984. Το Λονδίνο ανακοινώνει ότι η Βρετανική Διοίκηση στο Χονγκ Κονγκ, θα λήξει το 1997.
1989. Ο πρώην γερουσιαστής των ΗΠΑ Γουίλιαμ Φουλμπράιτ και το Μουσείο Ερμιτάζ στο Λένινγκραντ, είναι μεταξύ αυτών, που τιμούνται με τα βραβεία Ωνάση.
1990. Η Αλβανία εγκαταλείπει σιγά-σιγά την απομόνωση και προετοιμάζει το έδαφος για διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, την ΕΣΣΔ και την Ε.Ε.
1994. Στη Γαλλία, ο συνεργάτης των Ναζί, Πολ Τουβιέ, είναι ο πρώτος Γάλλος, που καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
1995. Αμερικανός αξιωματούχος καταστά σαφές ότι, η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δεν σημαίνει ότι, θα πρέπει να συνοδεύεται και με ένταξη της Τουρκίας.
2000.  Ο ΠΑΟ νικά στον τελικό του final four της Ευρωλίγκας την Μακάμπι με 73-67 στην Θεσσαλονίκη και στέφεται για δεύτερη φορά πρωταθλητής Ευρώπης.
  

19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 

1539. Υπογράφεται η Συνθήκη της Φρανκφούρτης, με την οποία λήγει ο Γαλλο-πρωσικός πόλεμος.
1587. Ο Βρετανός ναύαρχος και πρώην πειρατής, σερ Φράνσις Ντρέικ βυθίζει την ισπανική αρμάδα στο λιμάνι του Κάδιξ, δίνοντας τέλος στη θαλασσοκρατορία των Ισπανών και εγκαινιάζοντας την εποχή της Βρετανικής κυριαρχίας στις θάλασσες.
1770. Ο Τζέιμς Κουκ εντοπίζει την Αυστραλία.
1770. Η Μαρία Αντουανέτα παντρεύεται "εξ αποστάσεως" τον Λουδοβίκο τον 15ο. 
1772. Γεννιέται ο Βρετανός οικονομολόγος Ντέιβιντ Ρικάρντο. 
1775. Ξεκινάει ο Αμερικανικός Πόλεμος της Ανεξαρτησίας. 
1810. Η Βενεζουέλα αποκτά την αυτονομία της. 
1824. Πεθαίνει ο Λόρδος Μπάιρον στο πολιορκούμενο Μεσολόγγι. 
1839.  Η Συνθήκη του Λονδίνου, ανακηρύσσει βασίλειο το Βέλγιο. 
1882. Τίθεται σε λειτουργία η σιδηροδρομική γραμμή Πελοποννήσου, δημιούργημα του Χαρίλαου Τρικούπη.  
1906. Ολοκληρώνεται στην Αθήνα η Μεσολυμπιάδα, με αφορμή την επέτειο 10 ετών από την τέλεση των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Έλαβαν μέρος 884 αθλητές από 20 χώρες, ανάμεσά τους 300 Έλληνες και Ελληνίδες. Η διοργάνωση σημείωσε μεγάλη επιτυχία, αλλά δεν θα επιβιώσει ως θεσμός, επειδή η Ελλάδα δεν αντέχει το οικονομικό κόστος. 
1909. Η Τουρκία αναγνωρίζει τη Βουλγαρική Αυτονομία. 
1912. Ανατινάσσεται έξω από τη Σμύρνη, με τορπίλη, το ατμόπλοιο Τέξας, στο οποίο επέβαιναν 200 περίπου επιβάτες, οι περισσότεροι Έλληνες. Διασώθηκαν μόνο 71. 
1928. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος επιστρέφει στην Ελλάδα. 
1929. Οι Μελανοχίτωνες του Μουσολίνι ενσωματώνονται στον εθνικό στρατό. 
1933. Η Βρετανία αποφασίζει την απαγόρευση των εισαγωγών από την ΕΣΣΔ, επειδή οι σοβιετικές αρχές καταδίκασαν τρεις Βρετανούς για κατασκοπεία.
1936. Οι Άραβες της Παλαιστίνης με επικεφαλής τον Χατζ Αμίν Αλ Χουσεϊνί εξεγείρονται κατά των Βρετανών που διοικούν την περιοχή με εντολή της Κοινωνίας των Εθνών, επειδή κάνουν τα στραβά μάτια στην εγκατάσταση Εβραίων.
1941. Μετά την αυτοκτονία του πρωθυπουργού Αλέξανδρου Κορυζή, η εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης ανατίθεται στον αντιπρόεδρο Κωνσταντίνο Κοτζιά.
1942. Οι Κινέζοι ενώνονται με τις βρετανικές δυνάμεις στη Βιρμανία.
1943.Οι γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις εισβάλουν στη Βαρσοβία και συγκεντρώνουν τους εναπομείναντες Εβραίους δημιουργώντας το γκέτο της πόλης.
1945 Κατά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου, τα αμερικανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν τη Λειψία.
1965. Τίθεται σε τροχιά ο πρώτος δορυφόρος της Ινδίας.
1993.Κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Μιχάλη Παπακωνσταντίνου με τον Τούρκο ομόλογό του Χικμέτ Τσετίν στην Άγκυρα, δεν υπήρξε συμφωνία σε μια κοινή γραμμή για την αντιμετώπιση της κρίσης στην πρώην Γιουγκοσλαβία και ιδιαίτερα στον πόλεμο της Βοσνίας. 
1971.  Η ΕΣΣΔ σημειώνει ακόμη μία πρωτιά στο διάστημα, με την εκτόξευση του διαστημικού σταθμού «Σαλιούτ».


18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
716 . Ο στρατηγός Λέων ο Ίσαυρος αναγορεύεται από το στρατό σε αυτοκράτορα του Βυζαντίου και γίνεται ο ιδρυτής της δυναστείας των Ισαύρων ως Λέων Γ'.
1453. Νυκτερινή επίθεση των Τούρκων κατά της Κωνσταντινουπόλεως, αποκρούεται με μεγάλες απώλειες γι' αυτούς.
1878. Μετά από μεσολάβηση των Άγγλων προξένων της Αθήνας Μέρλιν και της Αδριανουπόλεως Μπλούντ, υπογράφεται το χωριό Σμόκοβο της Όθρυος ανακωχή μεταξύ επαναστατικών και τουρκικών δυνάμεων. Έτσι τυπικά τερματίστηκαν οι εξεγέρσεις σε Θεσσαλία, Ήπειρο και Μακεδονία. Ουσιατικά όμως συνείστηκαν υπό μορφή ανταρτοπολέμου.
1506. Τίθεται ο θεμέλιος λίθος της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη.
1897. Μάχη του Βελεστίνου, κατά την οποία Ελληνικές δυνάμεις μετά από σφοδρό αγώνα, αποκρούουν τις επιθέσεις του Τουρκικού στρατού και τον αναγκάζουν να υποχωρήσει.
1902. Η Δανία είναι η πρώτη χώρα, που χρησιμοποιεί τα δακτυλικά αποτυπώματα ως αποδεικτικό μέσο.

1906. Το Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας καταστρέφεται από σεισμό μεγέθους 7,8 ρίχτερ. Οι νεκροί υπολογίζονται από 3000 και οι άστεγοι σε 300.000.
1912. Το πλοίο Καρπάθια αποβιβάζει στη Νέα Υόρκη 705 επιζήσαντες από το ναυάγιο του Τιτανικού.
1929. Η οργάνωση των ΑΧΕΠΑ της Αμερικής, προσφέρει 3 εκατομμύρια δρχ. για την ίδρυση στην Κόρινθο πρότυπης γεωργικής σχολής.

1930. Με μια πρωτάκουστη ανακοίνωση του το ραδιόφωνο του BBC γνωστοποιεί πως αυτή τη μέρα πολύ απλά δεν υπάρχουν νέα.

1931. Με νέο οργανισμό ρυθμίζονται τα ελληνικά πανεπιστημιακά ζητήματα.

1932. Η Ελλάδα κηρύσσει χρεοστάσιο. Ύστατη προσπάθεια από την κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου για τη διάσωση της δραχμής.
1941. 
Αυτοκτονεί ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Κορυζής, κάτω από το βάρος των διαγραφόμενων συνθηκών ολικής κατάληψης της χώρας από τους Γερμανούς. 
1991.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Αντώνης Σαμαράς, θέτει ανεπίσημα στο γερμανό ομόλογό του το ζήτημα των κατοχικών αποζημιώσεων.
1996Δεκαοκτώ (18) Έλληνες τουρίστες πέφτουν νεκροί και άλλοι δεκαέξι (16) τραυματίζονται σε τρομοκρατική επίθεση φανατικών ισλαμιστών έξω από το ξενοδοχείοEuropa στο Κάιρο. Την ευθύνη αναλαμβάνει η οργάνωση "Γκαμά αλ Ισλαμίγια", που έχει ως στόχο ισραηλινούς τουρίστες.
1996. Στην μικρή πόλη Κανά του νοτίου Λιβάνου περισσότεροι από εκατό άνθρωποι σκοτώνονται όταν οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις βομβαρδίζουν καταυλισμό των Ηνωμένων Εθνών.16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
1457 π.Χ. 
  Η πιθανότερη ημερομηνία της μάχης του Μεγκίντο. Πρόκειται για την πρώτη μάχη που έχει καταγραφεί ιστορικά.
1178 π.Χ.
  Σύμφωνα με υπολογισμούς ιστορικών επιστρέφει ο Οδυσσέας στην Ιθάκη.
73
  Το εβραϊκό οχυρό Μασάντα καταλαμβάνεται από τους Ρωμαίους, ύστερα από πολιορκία μηνών. Για να μην πέσουν στα χέρια των εισβολέων, οι υπερασπιστές του σκοτώνουν ο ένας τον άλλο, καθώς η αυτοκτονία απαγορεύεται από την Ιουδαϊκή θρησκεία. Μόνο δύο γυναίκες από τους 938 υπερασπιστές του φρουρίου διασώζονται.
1810
 Αγγλικές δυνάμεις, με τις οποίες συμπράττουν και 500 Έλληνες με αρχηγό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, καταλαμβάνουν τη Λευκάδα, που τελούσε υπό γαλλική κυριαρχία.
1821
 Ο πλοίαρχος Νικόλαος Παπαδόπουλος Σκλάβος από την Κεφαλλονιά περισυλλέγει στη θαλάσσια περιοχή της Κωνσταντινούπολης το σώμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Γρηγορίου Ε', που απαγχονίστηκε με διαταγή του Σουλτάνου στις 10 Απριλίου1821, ως αντίποινα για τον ξεσηκωμό των Ελλήνων.
1834 
Αρχίζει η δίκη του Θ. Κολοκοτρώνη και Δ. Πλαπούτα στο Ναύπλιο, με την κατηγορία της συνωμοσίας κατά του βασιλιά Όθωνα.
1861
 Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Αβραάμ Λίνκολν, απαγορεύει τις εμπορικές συναλλαγές με τις Νότιες Πολιτείες της Συνομοσπονδίας, που είχαν επαναστατήσει. Αρχή του αμερικανικού εμφυλίου.
1895
 Εκλογές στην Ελλάδα με νικητή τον λαϊκιστή Θεόδωρο Δηλιγιάννη. Ο εκσυγχρονιστής Χαρίλαος Τρικούπης ηττάται κατά κράτος (δεν εκλέγεται ούτε βουλευτής) και αποχωρεί της πολιτικής.
1896
 Ανακαλύπτεται στους Δελφούς το περίφημο άγαλμα του Ηνιόχου. 
1902
   Δεκάδες άνθρωποι τραυματίζονται από τις κροτίδες του Πάσχα στην Ελλάδα.
1917
Ο Βλαντιμίρ Λένιν επιστρέφει στην Αγία Πετρούπολη από την εξορία.
1919
 Ο Μαχάτμα Γκάντι κηρύσσει την 16η Απριλίου ημέρα προσευχής και νηστείας στη μνήμη των Ινδών διαδηλωτών, που σκοτώθηκαν από τους Βρετανούς, στη σφαγή του Αμριτσάρ. Με αυτήν την κίνηση, ο Γκάντι, εμμέσως πλην σαφώς εκφράζει την αντίδραση του στην κυβέρνηση της Βρετανίας.
1924
   Η Ελλάδα, συμμετέχοντας στον εορτασμό της εκατονταετηρίδας από το θάνατο του λόρδου Βύρωνα, αποφασίζει να δώσει στον προσφυγικό οικισμό που βρίσκεται κοντά στο Παγκράτι την ονομασία «Βύρωνας».
1945
 Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Τα αμερικανικά στρατεύματα εισβάλλουν στη Νυρεμβέργη.
1947
 Ο τραπεζίτης και οικονομικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Ρούζβελτ, Μπέρναρντ Μπαρούχ, αναφέρει για πρώτη φορά τον όρο «Ψυχρός Πόλεμος» για να περιγράψει τις σχέσεις Σοβιετικής Ένωσης και ΗΠΑ.
2001
 Στην Ελλάδα, θεσμοθετείται το δικαίωμα στην εξέταση του DNA, γεγονός, που επιτρέπει στους ήδη καταδικασθέντες να προχωρούν στην εξέταση για να πετύχουν αναθεώρηση των ποινών τους και ενδεχόμενη αθώωση.
2010
 Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) καταθέτει αγωγή σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης εναντίον της Goldman Sachs, κατηγορώντας την αμερικανική επενδυτική τράπεζα για απάτη και ανάμειξη στη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση. Η «συμπαιγνία» της με ένα αντισταθμιστικό ταμείο (hedge fund) στη διαχείριση ενός σύνθετου επενδυτικού προϊόντος ζημίωσε τους επενδυτές κατά 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Η προσφυγή εναντίον της Goldman Sachs αποτελεί την πρώτη νομική δίωξη που σχετίζεται με την πρωτόγνωρη μεταπολεμική οικονομική κρίση στις ΗΠΑ.

15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 
1821
 Ο Αρχιεπίσκοπος Ύδρας Γεράσιμος, μετά από επίσημο δοξολογία, υψώνει στο Διοικητήριο τη σημαία της Επαναστάσεως και εκδίδει το πρώτο επαναστατικό έγγραφο. Από τη στιγμή αυτή η Ύδρα επωμίζεται το βάρος ολόκληρου σχεδόν του ναυτικού αγώνα της Επαναστάσεως. 
1850
  Αίρεται ο ναυτικός αποκλεισμός των ελληνικών λιμανιών από τους Άγγλους, εξαιτίας της υπόθεσης Πατσίφικο (Παρκερικά).
1912
   Ο Τιτανικός βυθίζεται, έπειτα από ένα φοβερό χτύπημα με παγόβουνο στο Βόρειο Ατλαντικό. Από τους 2.340 επιβαίνοντες, χάνονται στα παγωμένα νερά οι 1.595.
1951
  Δημοτικές εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα, οι πρώτες μετά το 1934. Δήμαρχος Αθηναίων εκλέγεται ο Κώστας Κοτζιάς, υπουργός της δικτατορίας Μεταξά. Δεξιοί δήμαρχοι σε Πειραιά (Γιώργος Ανδριανόπουλος) και Θεσσαλονίκη (Π. Πετράκης)
1986
 Η Αμερική βομβαρδίζει τη Λιβύη, σε αντίποινα για την έκρηξη στη ντίσκο Λαμπέλ του Βερολίνου, όπου ανάμεσα στα θύματα υπήρχε κι ένας Αμερικανός πολίτης, αλλά και για την τακτική της κυβέρνησης Καντάφι να χρηματοδοτεί και να υποθάλπει μουσουλμανικές τρομοκρατικές οργανώσεις, που δρουν σε διάφορα μέρη του κόσμου. Από τους βομβαρδισμούς σε Τρίπολη και Βεγγάζη σκοτώνονται 60 άνθρωποι. Οι Αμερικανοί χάνουν ένα μαχητικό αεροσκάφος F-111 με το διμελές πλήρωμά του.
1989
 Η Τραγωδία του Χίλσμπορο. Λίγο πριν από την έναρξη του ημιτελικού για το Κύπελλο Αγγλίας, Λίβερπουλ - Νότινγκαμ, δημιουργείται συνωστισμός, λόγω της παρουσίας υπεραρίθμων θεατών σε εξέδρα του γηπέδου του Σέφιλντ. Από τον πανικό που προκαλείται βρίσκουν τον θάνατο 96 οπαδοί της Λίβερπουλ και τραυματίζονται 250.

14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
69
 Ο Βιτέλιος Αύλος, οδηγεί τις ρηνανικές λεγεώνες σε νίκη εναντίον του Ρωμαίου αυτοκράτορα Όθωνα Μάρκου Σάλβιου και καταλαμβάνει το θρόνο.
1205
 Διεξάγεται η μάχη της Αδριανούπολης, μεταξύ βουλγαρικών στρατευμάτων και Σταυροφόρων.
1450
 Στη μάχη του Φορμινί, οι Γάλλοι εκμηδενίζουν τις αγγλικές δυνάμεις, βάζοντας τέλος στην κυριαρχία της Αγγλίας, στα εδάφη της βόρειας Γαλλίας. 
1528
Ο πρώτος Έλληνας που πατάει το πόδι του στην Αμερική, είναι κάποιος Θεόδωρος, που αποβιβάζεται στην περιοχή της Φλώριδας. Προς τιμήν του, έχει ανεγερθεί άγαλμα στην πόλη Κλίαργουοτερ της Φλώριδας.
1632
  Κατά τη διάρκεια του Τριακονταετούς Πολέμου, οι Σουηδοί υπό τον Γουστάβο Αδόλφο καταφέρνουν νίκη επί της Ιερής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
1821
Μάχη στο Λεβίδι. Οι Έλληνες επαναστάτες κατατροπώνουν τους Τούρκους. Η ηρωική αντίσταση του Αναγνώστη Στριφόμπολα και των παλικαριών του, οι οποίοι είναι οχυρωμένοι μέσα στα σπίτια, δίνει το χρόνο να φτάσουν ενισχύσεις υπό τους Δημήτριο Πλαπούτα και Σταύρο Δημητρακόπουλο, ώστε να λυθεί η πολιορκία.
1822
Οι Τούρκοι συλλαμβάνουν τον γάλλο φιλέλληνα Βαλέστ και τον αποκεφαλίζουν. Παράλληλα επιχειρούν, χωρίς αποτέλεσμα, να καταλάβουν το φρούριο του Ρεθύμνου. 
1825
  Ο Ιωάννης Μαυρομιχάλης, γιός του Πετρόμπεη, περιφερώμενος στις επάλξεις του φρουρίου της Μεθώνης για να εμψυχώνει τους μαχητές, τραυματίζεται θανάσιμα και πεθαίνει στην Κυπαρισσία το ίδιο βράδυ σε ηλικία 19 ετών.

1828:  Ο Αυτοκράτορας της Ρωσίας Νικόλαος Ά, αποφασισμένος να εξασφαλίσει έστω και μόνος την εφαρμογή της Συνθήκης του Λονδίνου (6-7-1827), με την οποία επιβαλλόταν στην Τουρκία και την Ελλάδα η κατάπαυση των εχροπραξιών, καθώς και διάφοροι άλλοι λόγοι,  κηρύσσει τον πόλεμο εναντίον της Τουρκίας.
1837
  Ιδρύεται με βασιλικό διάταγμα του Όθωνα το Πανεπιστήμιο Αθηνών, που θα λάβει την ονομασία "Οθώνειον Πανεπιστήμιον".
1849
  Η Ουγγαρία ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της μετά από επανάσταση υπό τον Λάιος Κόσουθ. 
1854 
  Οι Έλληνες επαναστάτες της Θεσσαλίας υπό τον Ευθύμιο Κοντογιάννη αναγκάζονται να λύσουν την πολιορκία του Δομοκού, η οποία είχε αρχίσει από 28 Μαρτίου.

1900: Ανοίγει η Παγκόσμια Έκθεση στο Παρίσι.

1909:  Η Οθωμανική Αυτοκρατορία ξεκινά στην γενοκτονία της αρμενικής κοινότητας της Σικελίας.

1912:  Ο Τιτανικός, το μεγαλύτερο και πολυτελέστερο κρουαζιερόπλοιο της εποχής του, στις 23.40 χτυπά σε παγόβουνο, μόλις την τέταρτη ημέρα του παρθενικού ταξιδιού του. Μέχρι το επόμενο πρωί της 15ης Απριλίου το πλοίο θα έχει βυθιστεί, παρασύροντας στον υγρό τάφο 1500 από τους επιβάτες του. 
1915: Υπογράφεται στο Λονδίνο μυστική συνθήκη, μεταξύ των δυνάμεων της Τριπλής Συνενοήσεως (Αντάντ) και της Ιταλίας με βάση την οποία αναγνωριζόταν η Ιταλική κυριαρχία στο λιμάνι του Αυλώνα και οι αξιώσεις της Ελλάδος στη Βόρεια Ήπειρο.
1919:  Οι Σύμμαχοι ζητούν 23 δισεκατομμύρια δολάρια πολεμική αποζημίωση από τη Γερμανία.

1927:  Το πρώτο αυτοκίνητο της νεοσύστατης σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volvo βγαίνει από τη γραμμή παραγωγής.

1932:  Το Συμβούλιο της Κοινωνίας των Εθνών απορρίπτει την Ελληνική αίτηση προς τη Διεθνή εν Ελλάδι Οικονομική Επιτροπή, για πενταετή αναστολή του χρεολυσίου των δανείων σε ξένο συνάλλαγμα, καθώς και νέο δάνειο 50 εκ. δολαρίων για σκοπούς παραγωγικών έργων.

1944: Οι πρώτοι Ελληνοεβραίοι φτάνουν από την Αθήνα στο κολαστήριο του Άουσβιτς.

1958: Το διαστημόπλοιο "Σπούτνικ 2" καίγεται στην ατμόσφαιρα μαζί με το μοναδικό επιβάτη του, τη σκυλίτσα Λάικα.
1964:  Ο Ζωρζ Πομπιντού ορκίζεται πρωθυπουργός της Γαλλίας.
1971:  Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον, χαλαρώνει τον εμπορικό αποκλεισμό της κομμουνιστικής Κίνας, επιτρέποντας μη στρατηγικές εξαγωγές.
1981: Το Διαστημικό Λεωφορείο Columbia προσγειώνεται στη Βάση Edwards στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ έχοντας ολοκληρώσει επιτυχώς την πρώτη του αποστολή διάρκειας 54,5 ωρών.
1986: Ως αντίποινα για τον βομβαρδισμό του δυτικού Βερολίνου που προκάλεσε το θάνατο δυο Αμερικανών στρατιωτών, ο πρόεδρος της Αμερικής, Ρίγκαν, διέταξε το βομβαρδισμό της Λιβύης κατά τη διάρκεια του οποίοι σκοτώθηκαν 60 άνθρωποι.
1988: Τα ρωσικά στρατεύματα αποχωρούν από το Αφγανιστάν, έπειτα από την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της ΕΣΣΔ., του Αφγανιστάν, του Πακιστάν και των ΗΠΑ.
1989: Αποκαλύπτεται ότι, ο τραπεζίτης Γιώργος Κοσκωτάς φυγάδευσε στην Ελβετία 8 εκατομμύρια δολάρια.
1992: ΟΗΕ και ΕΟΚ αποφασίζουν την επιβολή αεροπορικού εμπάργκο κατά της Λιβύης, επειδή αρνείται να παραδώσει τους δύο υπόπτους για την καταστροφή του αμερικανικού τζάμπο της PANAM πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας.
1999: Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ βομβαρδίζουν... από λάθος κομβόι Αλβανών μεταναστών από το Κόσοβο και σκοτώνουν 75 άτομα.
2003: Έξι χώρες (Γερμανία, Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ιαπωνία) ανακοινώνουν την ολοκλήρωση του χάρτη του ανθρώπινου γονιδιώματος (DNA). Με ακρίβεια 99,99%, έχει αποκρυπτογραφηθεί το 99% του ανθρώπινου Γονιδιώματος.


13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 
1204:
 Κατάληψη της Κωνσταντινουπόλεως από τους Σταυροφόρους. Οι Σταυροφόροι της 4ης Σταυροφορίας υπό τους Βαλδουίνο της Φλάνδρας και Βονιφάτιο το Μομφερατικό καταλαμβάνουν την Κωνσταντινούπολη (Α' Άλωση).
1314
 Ο βασιλιάς Εδουάρδος Β' απαγορεύει τα παιχνίδια στους δρόμους του Λονδίνου, τα οποία εκείνη την εποχή ήταν τόσο δημοφιλή ώστε να δημιουργούνται προβλήματα. Το κυρίαρχο παιχνίδι ήταν ένα είδος ποδοσφαίρου με μπάλα από κύστη γουρουνιού. Στην ουσία πρόκειται για την πρώτη απαγόρευση διεξαγωγής αγώνων ποδοσφαίρου.
1770
 Ο Διοικητής του Φρουρίου του Ρίου Πατρών, Τουρκαλβανός Μουσταφά Πασάς, επιτίθεται κατά των Επτανησίων που πολιορκούν την Πάτρα και τελικά τους αναγκάζει να λύσουν την πολιορκία.
1822
  Οι πολιορκημένοική έι από τους Τούρκους στον πύργο του Ζαφειράκη στη Νάουσα πραγματοποιούν ηρωξοδο. 13 κορίτσια της Νάουσας, μανάδες και παιδιά, συγκεντρώνονται στη γέφυρα της Αραπίτσας και ρίχνονται στον καταρράκτη, επαναλαμβάνοντας το Χορό του Ζαλόγγου. 
1822
 Τουρκικός όχλος κατεβάζει από την αγχόνη το σώμα του νεκρού Πατριάρχη Γρηγορίου Ε', το σέρνει και το διαπομπεύει με περιφοράστην πλατεία του Φαναρίου, το εγκαταλείπει στο λιθόστρωτο κοντά στη θάλασσα και τελικά το ρίχνει στη θάλασσα, από όπου το περισυνέλεξε ελληνικό πλοιάριο.
1854
 Τερματίζεται η Επανάσταση στην περιοχή της Άρτας, αφού διαλύθηκε από τους Τούρκους το Στρατόπεδο του Πέτα , που ήταν το ορμητήριο Ελλήνων επαναστατών. 
1897
   Η Λάρισα καταλαμβάνεται από τα τουρκικά στρατεύματα, κατά τη διάρκεια του σύντομου Ελληνοτουρκικού Πολέμου. 
1922:
  Ο Δήμος Αθηναίων, με την απόφαση 3294, νοικιάζει στον Παναθηναϊκό το γήπεδο της Λ. Αλεξάνδρας «επί μίαν διετίαν και επί μηνιαίω ενοικίω δραχμών πέντε». Η μίσθωση θα λήξει το 1924 και το γήπεδο θα παραχωρηθεί στον Παναθηναϊκό με Συνταγματική Πράξη στις 21 Ιουλίου του ιδίου έτους.
1924
 Δημοψήφισμα για το Πολιτειακό διεξάγεται στην Ελλάδα. Με ποσοστό 69,95%, οι Έλληνες τάσσονται υπέρ της Αβασίλευτης Δημοκρατίας.
1924
  Ιδρύεται στην Αθήνα η ΑΕΚ από πρόσφυγες της Κωνσταντινούπολης. 
1925:  
 Συνεχίζονται οι συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τα προβλήματα, που είχαν δημιουργηθεί, έπειτα από την ανταλλαγή των πληθυσμών των δυο χωρών. 
1992:
 Συγκαλείται για δεύτερη φορά το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κων/νο Καραμανλή, για το θέμα της ΠΓΔΜ. Ο πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, απομακρύνει από το Υπουργείο Εξωτερικών τον Αντώνη Σαμαρά.12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
1159
 Ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Μανουήλ Β' Κομνηνός, νικά τους Τούρκους και καταλαμβάνει την Αντιόχεια.
1453
 Ο Τουρκικός στόλος του Μωάμεθ Β' του Πορθητού, αγκυροβολεί στο Διπλοκόνιο (Ευρωπαϊκή ακτή Βοσπόρου) και από εκεί βάλλει κατά της Κων/πόλεως.                                                                               
1820
 Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, υπασπιστής του Τσάρου της Ρωσίας Νικολάου Α' αναγορεύεται αρχηγός της «Φιλικής Εταιρίας».
1897
  Οι Ελληνικές δυνάμεις του Αρχηγείου Θεσσαλίας συμπτύσσονται νότια της Λάρισας και εγκαθίστανται στην αμυντική γραμμή Φαρσάλων-Βελεστίνου.
1906
  Διεξάγεται στο Ποδηλατοδρόμιο, το κατοπινό Στάδιο Καραϊσκάκη, ο αγώνας Ελλάδας - Δανίας για το ποδοσφαιρικό τουρνουά της Μεσολυμπιάδας. Στο ημίχρονο κι ενώ το σκορ είναι 9-0 υπέρ των Δανών, οι παίκτες της Εθνικής μας αρνούνται να εμφανιστούν. Στην ομάδα παίζει και ο 17χρονος Γιώργος Καλαφάτης, ο μετέπειτα ιδρυτής του Παναθηναϊκού.
1941 
  Εξαιτίας της γερμανικής απειλής, που δημιουργήθηκε από την Γιουγκοσλαβία κατά των πλευρών και των νότων του Ελληνικού Στρατού στην Αλβανία, αρχίζει τη σύμπτυξη από τη νύχτα 12/13 των δυνάμεων του ΤΣΔΜ (Τμήμα Στρατιάς Δυτ. Μακεδονίας) (XVI-X-IX XIII ΜΠ) από το υψίπεδο Κορυτσάς και από τη νύχτα της `13/14 του ΤΣΗ (Τμήμα Στρατιάς Ηπείρου) (II-III-IV-V-VI-VIII-XV-XVII ΜΠ) από τις περιοχές Μόγλιτσας- Μπούμπεσι-Τρεμπεσίνας- Τεπελενίου-Χειμάρας, προς την τελική τοποθεσία Ελληνοαλβανική μεθόριος- Μέρτζανη -Σμόλικας-Βασιλίτσα -Όρλιακας-Βενέτικος ποταμός. Στηντοποθεσία αυτή θα συμπτύσσονταν οι δυνάμεις του ΤΣΚΜ (Τμήμα Στρατιάς Κεντ. Μακεδονίας) (ΧΙΙ, 20ήΜΠ), υπό τη διοίκηση του ΤΣΔΜ, ανατολικότερα δε προς τις διαβάσεις Καμβουνίων-Πιερίων-Ολύμπου οι δυνάμεις του Βρετανικού Εκστρατευτικού Σώματος.
1906
 Διοργανώνεται στην Αθήνα η Μεσολυμπιάδα, με αφορμή την επέτειο 10 ετών από την τέλεση των  πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Παίρνουν μέρος 884 αθλητές από 20 χώρες, ανάμεσά τους 300 Έλληνες και Ελληνίδες. Η διοργάνωση σημειώνει μεγάλη επιτυχία, αλλά δεν επιβιώνει ως θεσμός, επειδή η Ελλάδα δεν αντέχει το οικονομικό κόστος.
1911
  Ο γραμματέας του Πανεπιστημόυ Αθηνών Κωστής Παλαμάς, τιμωρείται με παύση ενός μηνός, διότι υπερασπίστηκε τη δημοτική γλώσσα.
1941 
 *Στις 03.30, η φρουρά του Οχυρού Εχίνος, βόρεια της Ξάνθης, εγκαταλείπει τα τελευταία αμυντικά του έργα και συμπτύσσεται προς το χωριό Κένταυρος, μετά από σκληρό πεισματώδη και άνισο για 4 ημέρεςαγώνα.
**Στις 10.10, επαναλαμβάνεται από το απόσπασμα Καλαποτίου, στο Φαλακρό όρος, η αντεπίθεση εναντίον του υψώματος Κρέστη. Το ύψωμα ανακαταλαμβάνεται και οι Γερμανοί εκδιώκονται στην πεδιάδα του Κάτω Νευροκοπίου.
*** Υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνθηκολογήσεως.Στις 14.00 υπογράφεται στη Θεσ/νίκη, μεταξύ του Διοικητού του ΤΣΑΜ Αντγου Κων/νου Μπακόπουλου και του Γερμανού Αντγου Φαϊελ (VEIEL) πρωτόκολλο συνθηκολογήσεως. Στις 16.00 ο Διοηκητής του ΤΣΑΜ κάνει γνωστή στις μονάδες του τηνσυνθηκολόγηση και διατάζει τη  διακοπή των εχρθοπραξιών και συγκέντρωση του οπλισμού για παράδοσή του.
****Το Οχυρό Ρούπελ στο Άγγιστρο, αμύνεται σθεναρά για 4 ημέρες. Το γερμανικό πυροβολικό και η αεροπορία βομβαρδίζουν με μεγάλη σφοδρότητα και καυτευθύνουν την κυρία προσπάθεια της επιθέσεώς τους εναντίον του, για διάνοιξη της ομώνυμης στενωπού. Στις 17.00, προσέρχονται Γερμανοί αγγελιοφόροι, για να γνωστοποιήσουν στο διοικητή τους τη συνθηκολόγηση που υπεγράφη στη Θεσ/νίκη και να ζητήσουν την παράδοση του Οχυρού. Ο διοικητής του απάντησε ότι τα οχυρά δεν παραδίδονται παρά μόνο όταν κυριευτούν από τον αντίπαλο. Οι αγγελιοφόροι έφυγαν, αφού ορίστηκε νέα συνάντηση για τις 06.00 της επομένης. Ο παραλαβών το Οχυρό Γερμανός αξκός, παρατάσσει το Τάγμα του και διατάσσει να παρουσιάσουν όπλα στην εξερχόμενη ελληνική φρουρά.
*****Το Οχυρό Παλουριώνες, στο Αν. Μπέλες, αμύνεται επί 4ήμερο με πείσμα. Οι Γερμανοί το βομβαρδίζουν με πυροβολικό και αεροπορία με σφοδρότητα, αλλά με άκαρπες τις επίμονες προσπάθειές τους. Στις 17.30 παρουσιάζονται Γερμανοί αγγελιοφόροι στον διοικητή του Οχυρού και τον γνωστοποιούν τη συνθηκολόγηση της Θεσ/νίκης. Ορίζεται νέα συνάντηση στις 06.00 της επομένης. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, με κοινή συμφωνία αποφασίζεται εκεχειρία.
******Τα Οχυρά Περσέκ-Μπαμπαζώρας-Παρταλούσκα-Περιθώρι και Μαλιάγκα στο Μαύρο Βουνό (Όρη Βροντούς), αμύνονται σθεναρά επί 4ήμερο και αποκρούουν όλες τις γερμανικές επιθέσεις, με πολύ βαρειές απωλειες για τον εχθρό.Γερμανοί που διείσδυσαν μέσα στις στοές της Διμοιρίας "Δ" του Οχυρού Περιθώρι κατάτη διάρκεια του αγώνα,εξοντώθηκαν μέχρι και τον τελευταίο. Τα Οχυρά διέκοψαν τον αγώνα μετά τη συνθηκολόγηση.
*******Τα Οχυρά Πυραμοειδές και Λίσσε, στο υψίπεδο Κάτω Νευροκοπίου, αντιτάσσουν σθεναρή άμυνα επί 4ήμερο. Οι γερμανικές δυνάμεις, που υποστηρίζονται από πυροβολικό, αεροπορία και άρματα, δεν πέτυχαν να καταλάβουν τα Οχυρά.  

11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
1814
  Ο Ναπολέων απάγεται και εξορίζεται στην Έλβα.
1821
  Οι Έλληνες σημειώνουν την πρώτη ναυτική επιτυχία τους από την έναρξη της Επανάστασης. Σπετσιώτικα πλοία αιχμαλωτίζουν τρία τουρκικά στη Μήλο.
 1890
 Το νησί Έλις, ανοιχτά του Μανχάταν, γίνεται ο πρώτος σταθμός των Ελλήνων μεταναστών προτού πατήσουν τη "Γη της Επαγγελίας". Εκεί υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις και εγκρίνεται ή όχι η είσοδός τους στις ΗΠΑ.
1897
 Η 4η Ελληνική Ταξιαρχία, που αμύνεται στην περιοχή Δελερείων Τυρνάβου, μετά από σφοδρότατη επίθεση της 5ης και 6ης Τουρκικών Μεραρχιών, αναγκάζεται να συμπτυχθεί προς το Καζακλάρ (Αμπελώνας) Τυρνάβου.
1924
 Ανακηρύσσεται η Ελληνική Προεδρευομένη Δημοκρατία, μετά το δημοψήφισμα που κατήργησε τη Βασιλεία. Προσωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναλαμβάνει ο ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης.
1941
 * Βυθίζεται αύτανδρο κοντά στο ακρωτήριο Καφηρέας από γερμανικό βομβαρδιστικό το πλωτό νοσοκομείο «Αττική» με Κυβερνήτη τον Πλοίαρχο Δημήτριο Μελετόπουλο, που μεταφέρει τραυματίες από το μέτωπο. Το πλοίο φέρει εμφανώς τα διεθνή χαρακτηριστικά των πλωτών νοσοκομείων και είναι πλήρες τραυματιών.
** Ελληνοβρετανικές δυνάμεις αποκρούουν σφοδρές επιθέσεις των Γερμανών στην περιοχή Βεύης- Κλειδίου της Φλώρινας.
1964
 Ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου ανακοινώνει τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την Παιδεία. Καθιερώνονται η υποχρεωτική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά ηλικίας 6-15 ετών, η διδασκαλία της δημοτικής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, η δωρεάν διανομή συγγραμμάτων σε άπορους μαθητές και η εφαρμογή του «Ακαδημαϊκού Απολυτηρίου».
1986
 Εκατό αμερικανικά βομβαρδιστικά σφυροκοπούν από αέρος, για περισσότερο από μία ώρα, περιοχές της Λιβύης. Όπως ανακοινώνουν οι ΗΠΑ, πρόκειται για αντίποινα στην τακτική της κυβέρνησης Καντάφι να χρηματοδοτεί και να υποθάλπει μουσουλμανικές τρομοκρατικές οργανώσεις, που δρουν σε διάφορα μέρη του κόσμου.

1996
 Ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων Φερσκόφσκι δηλώνει ότι ο μόνος συμβιβασμός, που είναι διατεθειμένος να κάνει, είναι να επιτρέψει στην Ελλάδα να αποκαλεί τη χώρα του με οποιοδήποτε όνομα θέλει.

10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
1444
  Τουρκικές δυνάμεις , υπό τον Μουράτ Β', νικούν στη Βάρνα τα χριστιανικά στρατεύματα (Σταυροφόροι από Ουγγαρία, Πολωνία, Βλαχία και Τρανσυλβανία) με αρχηγό τον Βασιλιά της Ουγγαρίας Λαδισλαο. Η ενέργεια αυτή είναι η τελευταία απόπειρα βοήθειας χριστιανικών κρατών στην Κων/πολη, που την απειλούσαν Τούρκοι.
1821
 *Απαγχονισμός του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε'. Την ημέρα του Πάσχα 5.000 Γενίτσαροι κάνουν έφοδο στο Πατριαρχείο της Κων/πόλεως, συλλαμβάνουν τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε', τον χλευάζουν και τον απαγχονίζουν στη μεσαία από τις τρεις εξωτερικές πύλες του Πατριαρχείου, που από τότε παραμένει κλειστή.
**Την ημέρα του Πάσχα τα Σπετσιώτικα πλοία φτάνουν στα Ψαρά και αναγγέλουν τ γρήγορα κατά των Μικρασιατικών περιοχών.
 ***Μετά από πολιορκία του φρουρίου της Άμφισσας από τους Γκούρα και Πανουργιά, οι Τούρκοι που είναι μέσα, αναγκάζονται να παραδοθούν.
1826
 *Τα μεσάνυχτα της Κυριακής των Βα'ί'ων και ενώ η πόλη του Μεσολογγίου βομβαρδιζόταν από ξηρά και θάλασσα από τις δυνάμεις του Ιμπραήμ, οι Μεσολογγίτες επιχειρούν έξοδο με βάση το σχέδιο που είχε καταρτιστεί το μεσημέρι της ίδιας ημέρας. Το σχέδιο προέβλεπε τον καταμερισμό των υπερασπιστών σε τρία σώματα με αρχηγούς το Μακρή, το Νότη Μπότσαρη και τον Ρατζηκότσικα- Μήτρου Ντεληγιώργη. Δυστυχως όμως το σχέδιο απέτυχε με αποτέλεσμα να αποδεκατιστούν οι Έλληνες. Από τους 800 Έλληνες αμάχους και τους 5.000 πολεμιστές σώθηκαν περίπου1.300. Σοβαρές όμως ήταν και οι απώλειες των Τουρκοαιγυπτίων.
 **Ο θρυλικός πρόκριτος του Μεσολογγίου Χρήστος Καψάλης κατά τη διάρκεια της ηρωικής εξόδου, ανατινάζει την πυριτιδαποθήκη του Ανεμόμυλου, όπου είχαν καταφύγει 600 περίπου ασθενείς, ανάπηροι και πολλές γυναίκες.
1835
  Το «Κεντρικόν Σχολείον», το πρώτο ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα του Νεοελληνικού Κράτους, μεταφέρεται από την Αίγινα στην Αθήνα.
1919
 Η Ελληνική ΧΙΙΙ Μεραρχία αναλαμβάνει την άμυνα του Δνείστερου ποταμού στον τομέα Ταλμούζι Πουσκάρι
1941 Οι δυνάμεις του Άξονα δημιουργούν το Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας υπό την διοίκηση του Άντε Πάβελιτς, αρχηγού της φασιστικής οργάνωσης Ουστάτσι.
1968
 Θεμελιώνεται το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.

1998
  Πεθαίνει ο Αρχιεπίσκοπος της Ελλάδας, Σεραφείμ.

9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
1015
 Ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Βασίλειος Β' ο Βουλγαροκτόνος καταλαμβάνει το φρούριο της Έδεσσας, που κατείχαν οι Βούλγαροι.
1821. Οι Τούρκοι συλλαμβάνουν και φυλακίζουν τους προκρίτους της Αθήνας και έτσι η πόλη πέφτει σε τραγική κατάσταση.
1829
  Ο Γκίκας Βούλγαρης είναι ο πρώτος Έλληνας που πατά το πόδι του στην Αυστραλία. Ήταν γνωστός στους Αυστραλούς της εποχής του ως Τζίνγκερ και είχε καταδικαστεί για πειρατεία στ' ανοιχτά της Κρήτης. Αρχικά, καταδικάστηκε σε θάνατο από τους Βρετανούς και στη συνέχεια σε φυλάκιση και εξορία στην Αυστραλία.
1870
   ΣΦΑΓΗ ΣΤΟ ΔΗΛΕΣΗ. Η συμμορία των αδελφών Αρβανιτάκη σκοτώνει τους ομήρους που συνέλαβε στο Πικέρμι, στις  30 Μαρτίου 1870, επειδή οι αρχές δεν ικανοποίησαν τα αιτήματά τους για λύτρα και αμνηστία. Η Ελλάδα διασύρεται διεθνώς, καθώς οι όμηροι ήταν βρετανοί περιηγητές.
1897
 *Με την κήρυξη του Ελληνοτουρκικού πολέμου, ελληνικό απόσπασμα διέρχεται την μεθόριο κοντά στο Μέτσοβο και συγκρούεται με τις εκεί τουρκικές δυνάμεις.
  **Ελληνικά τμήματα υποχωρούν από τον τομέα Νεζερού της Θεσσαλίας και εγκαθίστανται στο Δερέλι (Περιβόλι).
1906
   Διοργανώνεται στην Αθήνα η Μεσολυμπιάδα, με αφορμή την επέτειο 10 ετών από την τέλεση των  πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Παίρνουν μέρος 884 αθλητές από 20 χώρες, ανάμεσά τους 300 Έλληνες και Ελληνίδες. Η διοργάνωση σημειώνει μεγάλη επιτυχία, αλλά δεν επιβιώνει ως θεσμός, επειδή η Ελλάδα δεν αντέχει το οικονομικό κόστος.
1911
 Ο γραμματέας του Πανεπιστημόυ Αθηνών Κωστής Παλαμάς, τιμωρείται με παύση ενός μηνός, διότι υπερασπίστηκε τη δημοτική γλώσσα.
1941
  *Στις 03.30, η φρουρά του Οχυρού Εχίνος, βόρεια της Ξάνθης, εγκαταλείπει τα τελευταία αμυντικά του έργα και συμπτύσσεται προς το χωριό Κένταυρος, μετά από σκληρό πεισματώδη και άνισο για 4 ημέρεςαγώνα.
   **Στις 10.10, επαναλαμβάνεται από το απόσπασμα Καλαποτίου, στο Φαλακρό όρος, η αντεπίθεση εναντίον του υψώματος Κρέστη. Το ύψωμα ανακαταλαμβάνεται και οι Γερμανοί εκδιώκονται στην πεδιάδα του Κάτω Νευροκοπίου.
   *** Υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνθηκολογήσεως.Στις 14.00 υπογράφεται στη Θεσ/νίκη, μεταξύ του Διοικητού του ΤΣΑΜ Αντγου Κων/νου Μπακόπουλου και του Γερμανού Αντγου Φαϊελ (VEIEL) πρωτόκολλο συνθηκολογήσεως. Στις 16.00 ο Διοηκητής του ΤΣΑΜ κάνει γνωστή στις μονάδες του τηνσυνθηκολόγηση και διατάζει τη  διακοπή των εχρθοπραξιών και συγκέντρωση του οπλισμού για παράδοσή του.
 ****Το Οχυρό Ρούπελ στο Άγγιστρο, αμύνεται σθεναρά για 4 ημέρες. Το γερμανικό πυροβολικό και η αεροπορία βομβαρδίζουν με μεγάλη σφοδρότητα και κατευθύνουν την κυρία προσπάθεια της επιθέσεώς τους εναντίον του, για διάνοιξη της ομώνυμης στενωπού. Στις 17.00, προσέρχονται Γερμανοί αγγελιοφόροι, για να γνωστοποιήσουν στο διοικητή τους τη συνθηκολόγηση που υπεγράφη στη Θεσ/νίκη και να ζητήσουν την παράδοση του Οχυρού. Ο διοικητής του απάντησε ότι τα οχυρά δεν παραδίδονται παρά μόνο όταν κυριευτούν από τον αντίπαλο. Οι αγγελιοφόροι έφυγαν, αφού ορίστηκε νέα συνάντηση για τις 06.00 της επομένης. Ο παραλαβών το Οχυρό Γερμανός αξκός, παρατάσσει το Τάγμα του και διατάσσει να παρουσιάσουν όπλα στην εξερχόμενη ελληνική φρουρά.
  *****Το Οχυρό Παλουριώνες, στο Αν. Μπέλες, αμύνεται επί 4ήμερο με πείσμα. Οι Γερμανοί το βομβαρδίζουν με πυροβολικό και αεροπορία με σφοδρότητα, αλλά με άκαρπες τις επίμονες προσπάθειές τους. Στις 17.30 παρουσιάζονται Γερμανοί αγγελιοφόροι στον διοικητή του Οχυρού και τον γνωστοποιούν τη συνθηκολόγηση της Θεσ/νίκης. Ορίζεται νέα συνάντηση στις 06.00 της επομένης. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, με κοινή συμφωνία αποφασίζεται εκεχειρία.
 ******Τα Οχυρά Περσέκ-Μπαμπαζώρας-Παρταλούσκα-Περιθώρι και Μαλιάγκα στο Μαύρο Βουνό (Όρη Βροντούς), αμύνονται σθεναρά επί 4ήμερο και αποκρούουν όλες τις γερμανικές επιθέσεις, με πολύ βαρειές απωλειες για τον εχθρό.Γερμανοί που διείσδυσαν μέσα στις στοές της Διμοιρίας "Δ" του Οχυρού Περιθώρι κατάτη διάρκεια του αγώνα,εξοντώθηκαν μέχρι και τον τελευταίο. Τα Οχυρά διέκοψαν τον αγώνα μετά τη συνθηκολόγηση.
 *******Τα Οχυρά Πυραμοειδές και Λίσσε, στο υψίπεδο Κάτω Νευροκοπίου, αντιτάσσουν σθεναρή άμυνα επί 4ήμερο. Οι γερμανικές δυνάμεις, πυ υποστηρίζονται από πυροβολικό, αεροπορία και άρματα, δεν πέτυχαχ να καταλάβουν τα Οχυρά και να διανοίξουν τη διάβαση Γρανίτη προς Δράμα. Και τα δύο Οχυρά διέκοψαν τον αγώνα μετα την συνθηκολόγηση. Ο διοκητής της Γερμανικής Μεραρχίας προσκαλεί στο Στρατηγείο του τον διοικητή του Οχυρού Τχη Γ. Δετυράκη και παρατάσσει Λόχο Πεζικού για απονομή τιμών κατά την προσέλευση και αποχώρησή του.
   ********Τα Οχυρά Καρατάς και Κάλη, στο Άγγιστρο, αμύνονται  επί 4ήμερο, χωρίς να καταληφθούν και διακόπτουν τον αγώνα μετά τη συνθηκολόγηση.
1943 
   Ιταλικές δυνάμεις πυρπολούν, σε αντίποινα για την προσβολή φάλαγγός τους από ανταρτικό τμήμα, τα χωριά Αγία Ευθυμία και Βουνιχώρα Παρνασσίδος, φονεύοντας  πάνω από 50 κατοίκους (άντρες και γυναίκες) των χωριών.


8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
1820
  Ο αγρότης Γιώργος Κεντρωτάς, σκάβοντας στο κτήμα του στη Μήλο, ανακαλύπτει ένα γυναικείο άγαλμα. Είναι η πασίγνωστη σήμερα Αφροδίτη της Μήλου, που βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου και την οποία απέκτησαν οι Γάλλοι από τους κυρίαρχους του νησιού Οθωμανούς.
1821 
   Ο Αθανάσιος Διάκος σπεύδει σε βοήθεια των οπλαρχηγών Δυοβουνιώτη και Κοσμά Τράκα, που πολιορκούν τη Μεδενίτσα Φθιώτιδος και αναγκάζουν τους Τούρκους να παραδοθούν μετά από 5νθήμρη άμυνα.
1854
    Ελληνικές επαναστατικές δυνάμεις υπό τον Χατζηπέτρο, κατανικούν 1.700 Τουρκαλβανούς υπό τους Ισμαήλ Φράσαρη και Χατόμπεη, σε μάχη κοντά στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων. Οι Τουρκαλβανοί υποχωρούν αφήνοντας 50 νεκρούς και πολλούς τραυματίες.
1904
  Η Βρετανία και η Γαλλία υπογράφουν μία ιστορική συμφωνία, την οποία ονομάζουν «Εγκάρδια Συμφωνία» (Αντάντ) και διευθετούν όλες τις διαφορές τους.
1912
 Το Μαυροβούνιο κηρύσσει τον πόλεμο στην Τουρκία, ανοίγοντας την αυλαία για τον A' Βαλκανικό Πόλεμο.

1919.
 Η Γενεύη ορίζεται έδρα της Κοινωνίας των Εθνών.
1941
* Στις 06.00, ισχυρές μηχανοκίνητες γερμανικές δυνάμεις, με από την κατάληψη της γιουγκοσλαβικής άμυνας στις περιοχές Στρώμνιτσας και Βαλάντοβου, διαβαίνουν την ελληνογκιουγκοσλαβική (Ε/Γ) μεθόριο, ανατρέπουν τις ασθενείς δυνάμεις Προκαλύψεως και προελαύνουν προς τη Θεσ/νίκη. Η ισχυρά και βαθιά αυτή γερμανική διείσδυση, κατά τον άξονα του Αξιού ποτ., σήμαινε την παράκαμψη της οχυρωμένης τοποθεσίας Μπέλες- Άγκιστρο, την κατάληψη της Θεσ/νίκης και την βέβαιη αιχμαλωσία των δυνάμεων του Τμήματος Στρατιάς Ανατολικής Μακεδονίας.
 **Το Οχυρό Αρπαλούκι (Στήριγμα), στο Ανατολικό Μπέλες, χωρίς να προστατεύεται πλέον από το Οχυρό Κελκαγιά (Σπανή Πέτρα), που από τις 19.30 της προηγουμένης είχε καταληφθεί από της προηγουμένης είχε καταληφθεί από τους Γερμανούς και μη μπορώντας να αμυνθεί περισσότερο, εγκαταλείπεται από τη φρουρά του στις 03.00, η οποία υποχωρεί προς τον Στρυμόνα ποτ., όπου γερμανικές δυνάμεις την προσβάλλουν και την αποδεκατίζουν.
  *** Το Οχυρό Ποποτλίβιτσα (Παπαδοπούλα) στο Μπέλες, αμύνεται ηρωικά επί 3ήμερο, αποκρούει τις γερμανικές επιθέσεις και καταρίπτει 2 εχθρικά αεροσκάφη. Οι γερμανικές δυνάμεις, που τη νύχτα της 6/7 Απριλίου ανέβηκαν επάνω στην επιφάνειά του, πέτυχαν να το κυριεύσουν τελικά την 19.00 ώρα. Παρ' όλα αυτά, η φρουρά 3 σκυρόδετων πολυβολείων, στις απέναντι υπώρειες του υψώματος Ρουπέσκο, εξακολουθούσε να προβάλλει πείσμονα αντίσταση.
1950 
  Συνιστάται Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, με σκοπό την ενιαία διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων.

7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
    Αριστοτέλης (αρχαίος έλληνας φιλόσοφος, από τα Στάγυρα Χαλκιδικής).
   " Επειδή οι άνθρωποι ως επί το πλείστον είναι φιλόδοξοι, αναγκαστικά τους αρέσει να κακολογούν τον πλησίον τους".
1824
 Θάνατος του Λόρδου Βύρωνα. Ο Άγγλος φιλέλληνας Λόρδος Βύρων, πεθαίνει στο Μεσολόγγι από πνευμονία.
1825 
  Ο Ιμπραήμ με ορμητήριο τη Μεθώνη εκστρατεύει εναντίον της περιοχης του Κρεμμυδίου, στην οποία βρίσκονταν 3.250 επαναστάτες. Οι Έλληνες αφού κυκλώθηκαν από παντού αναγκάστηκαν να ανοίξουν δίοδο διαφυγής μέσα από το εχθρικό ιππικό αφήνοντας στο πεδίο της μάχης 600 νεκρούς.
1897
 Ελληνικές δυνάμεις του μετώπου της Ηπείρου περνούν τον Άραχθο ποτ. καταλαμβάνουν την Φιλιππιάδα και αναγκάζουν τους Τούρκους να υποχωρήσουν προς το Λούρο ποτ..
1939
 Ιταλικές δυνάμεις αποβοβάζονται στα λιμάνια της Β. Ηπείρου, Άγιο Ιωάννη της Μεδούης, Δυρράχιο, Αυλώνα και Αγίους Σαράντα και σε μικρό χρονικό διάστημα καταλαμβάνουν ολόκληρο την Αλβανία και την Β, Ήπειρο.
1941
* Το Οχυρό Ιστίμπεη (Οχυρό), στο Αν. Μπέλες, αμύνεται σθεναρά και προκαλεί στους Γερμανούς σοβαρότατες απώλειες καταρρίπτοντας και 3 γερμανικά αεροσκάφη. Απόπειρα των Γερμανών να εισδύσουν μέσα στις στοές αποκρούεται. Στις 16.00 η φρουρά του Οχυρού αναγκάζεται να διακόψει τον αγώνα, λόγω διοχετεύσεως μέσα σ' αυτό αποπνικτικών αερίων, τα οποία δυσκόλεψαν την αναπνοή των αμυνομένων.
  ** Το Οχυρό Κελκαγιά (Σπανή Πέτρα), στο Αν. Μπέλες, δέχεται σφοδρό βομβαρδισμό πυροβολικού και αεροπορίας, αλλά αμύνεται ηρωικά και προξενεί στους Γερμανούς πολύ βαρειές απώλειες. Η φρουρά του Οχυρού, λόγω της χρησιμοποιήσεως φλογοβόλων και της διοχετεύσεως μέσα στις στοές αποπνικτικών αερίων από τους Γερμανούς, που είχαν ανέβει στην επιφάνειά του, αναγκάζεται να διακόψει τον αγώνα στις 11.30 και να παραδοθεί.
  *** Στις 23.30 περίπου, το Οχυρό Νυμφαία, βόρεια της Κομοτηνής, διακόπτει τον αγώνα και παραδίνεται στους Γερμανούς. Ηφρουρά μετά από 2ήμερο σκληρό αγώνα, δέχτηκε επανειλημμένες επιθέσεις και υπέστη αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς από το γερμανικό πυροβολικό και την αεροπορία. Υπέκυψε μόνο όταν εξαντλήθηκαν οι δυνατότητες συνεχίσεως της άμυνας.
1941
   Μετά από τη γερμανική εισβολή στην περιοχή της Δυτ. Θράκης, τα Ι, ΙΙ και ΙΙΙ Τάγματα Προκαλύψεως (περιοχών Κομοτηνής, Πυθίου και Σουφλίου) της Ταξιαρχίας Έβρου συμπτύσσονται στο τουρκικό έδαφος, όπου αφοπλίστηκαν. Στις 9 Απρ 1941 ο Διοκητής της Ταξιαρχίας Έφ. Υποστράτηγος Ζήσης Ιωάννης, για να μην αφοπλιστεί, αυτοκτονεί στα Ύψαλα της Αν. Θράκης.
1948
  Ιδρύεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
2004
 Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας,Τάσος Παπαδόπουλος,  σε διάγγελμά του καλεί τον κυπριακό λαό να ψηφίσει «Όχι» στο δημοψήφισμα για το σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού του γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν («Σχέδιο Ανάν»). Υπέρ του «Ναι» τάσσεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
 648 π.Χ.
  Λαμβάνει χώρα η πρώτη καταγεγραμμένη από τους αρχαίους Έλληνες έκλειψη Ηλίου.
.1453
 Ο Μωάμεθ Β' ο Πορθητής με 250.000 στρατό, εμφανίζεται μπροστά στα τείχη της Κωνσταντινουπόλεως
1821
 Με αφορμή την είδηση της ενάρξεως της Επαναστάσεως στην Πελοπόννησο, οι Γενίτσαροι σφάζουν 60 Έλληνες στην αγορά της Σμύρνης και απειλούν με γενική σφαγή.
1824 
 Μετά τις σημαντικές επιτυχίες που είχαν οι Τουρκοαιγύπτιοι υπό τον Χουσεϊν στην Κρήτη, ο αρμοστής Μανώλης Τοπάζης εγκαταλείπει το νησί λαι ο αγώνας αναστέλλεται προσωρινά. Ηυποταγή της Κρήτης είχε δυσμενείς επιπτώσεις για την Επανάσταση γενικότερα, αφού αυτή μετατράπηκε σε ισχυρή βάση ανεφοδιασμού του εχθρού.
1854 
  Αποβιβάζεται εκστρατευτικό σώμα, υπό τον Σχη Τσιάμη Καρατάσο, γιό του ήρωα του 1821της Νάουσας Γέρο-Καρατάσου, στον όρμο Καλαμίτσι της Σιθουνίας, με σκοπό τη συστηματική διεξαγωγή του αγώνα στη Χαλκιδική. Σε μικρό χρόνο κατέλαβε τα χωριά Συκιές, Άγ. Νικόλαος, Νικήτη, Ορμήλια και την πρωτεύουσα Πολύγυρο.
1897 
  Συγκρούονται οι ελληνικές δυνάμεις στους τομείς Νεζερού-Μελούνας-Γκιρτζόβαλι της Θεσσαλίας, αντιμετωπίζοντας υπέρτερες τουρκικές δυνάμεις, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη Μελούνα και το Γκίρτζαλι.
1935 
  Με απόφαση που πήρε το Διρθνέσ Δικαστήριο της Χάγης, σε προσφυγή που υποβλήθηκε από τους κατοίκους της Βορείου Ηπείρου, η Αλβανία υποχρεώνεται να επιτρέψει την επαναλειτουργία των ελληνικών σχολείων.
1941 
 Έναρξη Ελληνογερμανικού Πολέμου. 
   Στις 05.30, ο Γερμανός Πρεσβευτής στην Αθήνα πρίγκηπας Έρμπαχ επιδίδει στον Έλληνα Πρωθυπουργό Κορυζή Αλέξανδρο διακήρυξη, με την οποία διατυπώνονταν ισχυρισμοί περί παραβιάσεως της ελληνικής ουδετερότητας και αναγγέλλονταν απλά, ότι τα γερμανικά στρατεύματα είχαν εισβάλει στο ελληνικό έδαφος. 
 Από τις 05.15, δηλαδή πριν επιδοθεί η γερμανική διακήρυξη στον Έλληνα Πρωθυπουργό, εκδηλώνεται, η πρώτη επίθεση γερμανικών δυνάμεων κατά των ελληνικών φυλακίων στα υψώματα Καλαί Μπα'ί'ρ και Ντεμίρ Καπού του όρους Μπέλες (Κερκίνη). Μετά την 05.30, η γερμανική επίθεση κατά των ελληνικών προφυλακών επεκτείνεται σε όλο το μέτωπο, από το Τριεθνές  (στο Δυτ. Μπέλες) μέχρι βόρεια της Κομοτηνής. Ήδη εναντίον της Ελλάδος ενεργεί η 12η Γερμανική Στρατιά υποστηριζόμενη από ισχυρότατη Γερμανική Αεροπορία.

  Η γερμανική αεροπορία πλήττει με μαγνητικές τορπίλες το αγκιροβολιμένο με πολεμοφόδια στο λιμάνι του Πειραιά ,αγγλικό σκάφος "Κλαν Φρέϋζερ".

5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 
623
  Ο Αυτοκράτωρ του Βυζαντίου Ηράκλειος κατατροπώνει τους Πέρσες κοντά στην Αυροπατηνή της Μηδίας και τους αναγκάζει να εκκενώσουν την Μ. Ασία.
1897 
   Η Τουρκία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Ελλάδος. Τα τουρκικά φρούρια της Πρέβεζας ανοίγουν πυρ εναντίον τωη ελληνικλων θέσεων και βυθίζουν ταυτόχρονα το ελληνικό πλοίο "Μακεδονία" τη στιγμή που έβγαινε από τον Αμβρακικό κόλπο.
1944
 Γερμανικά στρατεύματα κατοχής εκτελούν 270 κατοίκους της Κλεισούρας Καστοριάς, σε αντίποινα για το φόνο 2 Γερμανών στρατιωτών.

1955
  Ορίζεται με νόμο ότι οι γυναίκες μπορούν να ασκούν όλα τα λειτουργήματα, εκτός από τα εκκλησιαστικά.


4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
1770
   Ο Ιωάννης Μαυρομιχάλης (Σκυλόγιαννης) με τον υιό του και 24 συντρόφους του, βρίσκουν ηρωϊκό θάνατο στον Μελίπυργο της Μεσσηνίας, μετά από τις επί 2ήμερο επιθέσεις του Χατζή Οσμάν Πασσά.
1821 
      Οι Έλληνες υπό τους Στάϊκο Σταϊκόπουλο, Αρχιμανδρίτη Αρσένιο Κρέστα, τον Ηγούμενο Διονύσιο και άλλους, πολιορκούν το Ναύπλιο από ξηρά, ενώ η Μπουμπουλίνα το αποκλείει από τη θάλασσα.
1821
    Ο Σουλτάνος Μαχμούτ, μετά την έκρηξη της Επαναστάσεως στη Μολδοβλαχία, διατάσσει ενώπιόν του τον αποκεφαλισμό του μεγάλου διερμηνέως της Πύλης Κων/νου Μουρούζη.
1913
  Θάνατος των πρώτων Ελλήνων αεροπόρων. Κατά τη διάρκεια αναγνωριστικής πτήσεως με "Μπλρεώ 4" πάνω από την περιοχή Λαγκαδά Θεσ/νίκης, φονεύονται μετά την πτώση του αεροσκάφους τους, οι πρώτοι Έλληνες αεροπόροι Ανθυπολοχαγός Εμμ. Αργυρόπουλος και Οπλαρχηγός Κων/νος Μάνος.
1942
    Το υποβρύχιο "Γλαύκος" βυθίζεται στη Μάλτα από τα εχθρικά πυρά.
1949
  Δώδεκα έθνη υπογράφουν τη Διακήρυξη του Βορείου Ατλαντικού, δημιουργώντας το ΝΑΤΟ.
1989
    Η UNESCO συμπεριλαμβάνει το Άγιο Όρος στη λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, με τα ωραιότερα και διασημότερα φυσικά και πολιτιστικά μνημεία.


3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
1770
 Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στην αυτοβιογραφία του γράφει: "Εγεννήθηκα εις τα 1770, Απριλίου 3, την δευτέρα της Λαμπρής........εις ένα βουνό, ονομαζόμενον Ραμοβούνι, εις την Παλαιάν Μεσσηνίαν, εις ένα δένδρο από κάτω".
1821 
 Η Σημαία της Επαναστάσεως υψώνεται σε Θήβα, Σπέτσες, Πόρο, Αίγινα και Σαλαμίνα.
1833
  Έγινε η πρώτη διαίρεση του κράτους σε Νομούς, οι οποίοι ήταν 10, ως εξής:
        - Αργολίδος και Κορινθίας μεΎδρα, Σπέτσες και Πόρο, με πρωτεύουσα το Ναύπλιο.
        - Αχαϊας και Ήλιδος, με πρωτεύουσα την Πάτρα
        - Μεσσηνίας, με πρωτεύουσα την Κυπαρισσία, καλούμενη τότε Αρκαδία.
        - Αρκαδίας, με πρωτεύουσα την Τριπολιτσά.
        - Λακωνίας, με πρωτεύουσα τον Μυστρά
        - Ακαρνανίας και Αιτωλίας, με πρωτεύουσα το Αγρίνιο, τότε Βραχώρι.
        - Φωκίδος και Λοκρίδος, με πρωτεύουσα τα Σάλωνα, σήμερα Άμφισσα.
        - Αττικής και Βοιωτίας, με πρωτεύουσα την Αθήνα.
        - Ευβοίας, με πρωτεύουσα την Χαλκίδα.
        - Κυκλάδων, με πρωτεύουσα την Ερμούπολη.
             Συστήθηκαν ακόμη 47 Επαρχίες.
1896
 Τελετή λήξης των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.
1897
 Ελληνική δύναμη Φυλακίου της Ελληνοτουρκικής μεθορίου στη Θεσσαλία εισέρχεται στο τουρκικό έδαφος και καταλαμβάνει το ύψωμα <<Ανάληψη>> που βρίσκεται σε ουδέτερο έδαφος. Το μεθοριακό αυτό επεισόδιο θα γίνει αφορμή  Ελληνοτουρκικού Πολέμου.
1941
 Στη Βουδαπέστη ο Πρωθυπουργός Πολ Τελέκι αυτοκτoνεί για να μη ζητήσει την είσοδο της Ουγγαρίας στον πόλεμο.
1944
 Τμήμα 30 Ιερολοχιτών, υπό τον Ανχη Ανδρέα Καλίνσκη, με καταδρομική ενέργεια στο Διδασκαλείο της Μυτιλήνης απελευθερώνει από τους Γερμανούς τους Έλληνες ομήρους. Γερμανοί νεκροί 6. 
1948
 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν, υπογράφει το Σχέδιο Μάρσαλ με το οποίο παρέχεται οικονομική βοήθεια σε χώρες της Ευρώπης, ύψους 13 δισ. δολλαρίων και ταυτόχρονα διευρύνει τη ζώνη εμπορίου των ΗΠΑ. από το σχέδιο εξαιρέθηκαν οι χώρες του "Σιδηρού Παραπετάσματος".
1994
 Στην Αλβανία, ο σοσιαλιστής ηγέτης, Φάτος Νάνο, καταδικάζεται σε κάθειρξη 12 ετών για υπεξαίρεση 7 εκατ δολλαρίων και πλαστογράφηση επισήμων εγγράφων.  

2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
1822.
-Καταστροφή της Χίου. Κυριακή του Πάσχα, τουρκική δύναμη 15.000 συνολικά αντρών, αφού καταλαμβάνει την πόλη της Χίου προχωρεί προς το Μοναστήρι του Αγίου Μηνά, στο οποίο είχαν καταφύγει 3.000 Έλληνες. Δεν παραδίδονται και οι Τούρκοι ορμούν με μανία και σφάζουν όλους όσους είναι εκεί μέσα χωρίς οίκτο. Την άλλη ημέρα επιτίθενται κατά του χωρού Άγιος Γεώργιος και σφάζουν άλλους 2.300 Χιώτες επαναστάτες και Σαμιώτες, μεταξύ αυτών και τον αρχηγό των Σαμιωτών Λυκούργο Λογοθέτη. Στη συνέχεια αφού κάλεσαν με αμνηστία τους λοιπούς κατοίκους, δεν τήρησαν το λόγο τους και τους κατέσφαξαν.
- Ελληνικές δυνάμεις πετυχαίνουν μεγάλη νίκη στην Υπάτη Φθιώτιδος κατά των δυνάμεων του Δράμαλη.
1925.
Αποφασίζεται στην Ελλάδα η εφαρμογή του 8ώρου τμηματικά, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση των διαφόρων εταιριών.
1943.
Το ελληνικό υποβρύχιο ''Κατσώνης΄΄ με κυβερνήτη τον Βασίλειο Λάσκο, στον όρμο του Γυθείου τορπιλίζει και βυθίζει γερμανική ναρκοθέτιδα.
1956.
  Μαθητές του Γυμνασίου και του Κολεγίου Πάφου, τραγουδώντας τον Εθνικό Ύμνο και φωνάζοντας το σύνθημα «Ένωσις», έρχονται σε σύγκρουση με ισχυρές αγγλικές δυνάμεις στο Κτήμα.
1982
 Πόλεμος των Φόκλαντς: Η Αργεντινή καταλαμβάνει τις Μαλβίνες Νήσους, που τις θεωρεί  δικές της, ενώ τα ίδια νησιά με το όνομα Φόκλαντς ανήκουν στη Μ. Βρετανία.
 2008
 Η Ελλάδα ασκεί βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, κατά την Εαρινή Σύνοδο της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι. Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ δεν συμφωνούν στην ένταξη της Γεωργίας και της Ουκρανίας.

1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
334 π.Χ
Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο και αρχίζει την εκστρατεία του στην Ανατολή.
1821.
Ο τουρκικός όχλος της Κων/πόλεως με επικεφαλής σοφτάδες (τρόφιμοι σπουδαστές μουσουλμανικών ιερατικών σχολών) λεηλατούν και πυρπολούν την ελληνική εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής.
1822.
Σύσταση Τακτικού Στρατού. Αποφασίζεται με νόμο η σύσταση Τακτικού Στρατού που θα αποτελούσαν:
        α. Πεζικό Βαρύ.
        β. Πεζικό Ελαφρό.
        γ. Πυροβολικό Πολιορκίας.
        δ. Πυροβολικό Πεδιάδος.
        ε. Ιππικό Βαρύ. 
      στ. Ιππικό Ελαφρό.
        ζ. Σώμα Μηχανοποιών.
 Στον Τακτικό αυτό στρατό (μικτό Σύνταγμα) θα μπορούσε να προστεθεί και Διλοχία από 120 φιλέλληνες υπότον Ιταλό Σχη Δάνια και Πυροβολαρχία Ορεινού Πυροβολικού υπό τον Γάλλο Λιβέρ Βουτιέ. Η γενική αρχηγία του Συντάγματος ανατέθηκε στον Γερμανό Κάρολο Νόρμαν.
1824.
Ο Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ  δικάζεται στο Αιτωλικό με την κατηγορία ότι ήλθε σε συνεννοήσεις με τους Τούρκους. Θα καταδικασθεί την επομένη «ως επίβουλος της πατρίδος και προδότης».
1854. 
Κηρύσσεται η έναρξη της Επαναστάσεως στη Χαλκιδική, υπό την αρχηγία του Υπασπιστή του Όθωνα Σχη Τσιάμη Καρατάσου. Σε επίσημη τελετή στο Πελαγονήσι, ανακηρύσσεται "Αρχιστράτηγος Μακεδονίας".
1955.
 Αρχίζει ο Ένοπλος Απελευθερωτικός Αγώνας του Ελληνισμού της Κύπρου με την οργάνωση ΕΟΚΑ, υπό τον ε.α. Ανχη Γεώργιο Γρίβα (Διγενή)  εναντίον της αγγλικής κυριαρχίας. Ο Αγώνας κράτησε 4 χρόνια, κατά τα οποία σημειώθηκαν υπέροχες ηρωικές πράξεις κατά των κατακτητών και εξαιρετικά περιστατικά ατομικής εθελουσίας.
1992.
 Η πορτογαλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης , δια του υπουργού Εξωτερικών, Ζοάο Πινέιρο, προτείνει συμβιβασμό με αποδοχή από την πλευρά της Ελλάδας μιας σύνθετης ονομασίας για το κράτος των Σκοπίων, με επικρατέστερη ονομασία«Νοβοματσεντόνια» (Νέα Μακεδονία). Πρόκειται για το λεγόμενο «Πακέτο Πινέιρο», που προκαλεί διάσταση στις σχέσεις Σαμαρά - Μητσοτάκη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου